Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Töltetlék nóta nélkül, egységes színvonalon" - SFV 'We Are' lemezkritikaAztabetyárját! Ha valaki beteszi a lemezt „vakhallgatásilag” és megkér, hogy helyezzem el őket életkor és földrajzi tengelyen, akkor a „biztos” tippem Skandinávia (svédek, finnek) lett volna, életkorra vonatkoztatva pedig ha nem is „szőrös tökű öreg profik” besorolással, de azért a tényekhez képest jókorát tévedve, a 25-30-as korosztályt jelöltem volna meg. Mert olyan egyszerűen nincs, de legalábbis nem életszerű, hogy a most, ezen sorok írásakor hallgatott, csodaszép nagybőgő-játékkal induló, majd monumentális rocknótává hízó „Empty Notes”elkövetői tízenéves, magyar gyerekek!!! A személyi igazolványokat ugyan nem mellékelték az igényes promóciós anyaghoz, de ránézésre maximum Slezák Bálintról (dobok, vokál) tudom elhinni, hogy nem zavarnák ki belépés után azonnal az ország valamennyi nemzethy dohányboltjából. Többieken azonban még jóformán a „legénytoll” sem sarjad. 
 
Magam ugyan nem vagyok érintve, mert mindig is szívből utáltam ezt a „bezzeg az én időmben kontra mai fiatalok”-önigazoló maszlagot, ami zenei vonatkozásban most törik éppen darabokra az amúgy szintén tehetséges Azahriah révén is, de tényleg szinte felfoghatatlan, hogy ezek a szemtelenül fiatal, multihangszeres(!), magyar srácok megjelentetnek egy nem mellesleg teljesen korrekt módon megszólaló, vokálgazdag, biztos kézzel feljátszott dallamos hard rock anyagot, ami a zsánerben kb. a világon mindenhol megállná a helyét. 
 
 
Még a Stardust esetében is hitetlenkedtünk és csodálkoztunk a nem palástolt örömünk mellett, hogy végre egy nemzetközi mércével is versenyképesen megszólaló csapatot igazolt az olasz Frontiers kiadó, pedig ott azért volt zenei előélet és Charlie révén még családi minta és útmutatás is a „Hogyan kerüljük el a bőrnadrág alól ki-kilátszó amatőrizmus csapdáit?”-virtuális kurzust illetően. De ha már itt tartunk; az SFV bemutatkozó anyagánál mind megszólalásában, mint dalok tekintetében silányabb lemezek is jöttek már le a Frontiers futószalagjáról. 
 
A bemutatkozó CD ugyan nem hosszú, de így lett kerek egész, töltetlék nóta nélkül, egységes színvonalon. Személyes kedvencem a már említett „Empty Notes”, szerintem azt a minőséget még a késői Winger is bevállalná. Nem állítom persze, hogy innen nem lehet tovább lépni, hiszen jó dalokat már tudnak írni, na de hol van a mindent vivő sláger? Hol van pl. az SFV „Pour Some Sugar On Me”-je, „Here I Go Again”-je, ugye?  Ez most vicc? Egy pályája legelején lévő, kamaszok alkotta, magyar zenekaron számonkérni a saját hard rock örökzöldjeiket? Ja, viccnek tűnik, de semmivel nem irreálisabb, mint a lemez végighallgatása után szembesülni azzal, hogy ezt a bemutatkozást szinte gyerekek hozták tető alá. Szerencsétlennek érzem kicsit a névválasztást is, bár a logo frankó. Nem csak azért, mert van már egy AWS is, de ettől függetlenül is kicsit jellegtelennek tűnnek nekem a csak betűnevek. 
 
 
Mindent elmondtam, nincs itt semmi veszve, no para, a dallamos, átlagon felüli hangszeres felkészültséget igénylő hard rock zenének nem csak kedvelői, de művelői is mindig lesznek. Az, hogy mindez így, ebben a formában és kontextusban érkezett a postaládámba, azért váratlanul ért. Le vagyok nyűgözve. A promólemeznek pedig rendkívül örülök és köszönöm! Ment is a gyűjteménybe, ahol a Stryper és Steel Panther CD-k kedvesen fogadták.
 
Nem mindig teszem meg, de most minimum, hogy név szerint is megemlítem a srácokat; Szórádi Olivér - ének, gitár, Sárközi Márton – gitár, Slezák Csaba - billentyűs hangszerek, gitár, vokál, Németh Kolos - basszusgitár, vokál, nagybőgő, Slezák Bálint - dobok, vokál.
 
Az album dallistája:
 
1. Start The Night
2. Give Me A Ride
3. Summer Lies
4. We Are
5. Bad Girl
6. Satisfy Me
7. Empty Notes
 
 
Elérhetőségek: Facebook, Linktree
 
 
Turi Csaba