Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Volt, akit majdnem megríkattunk, olyan érzelemdús koncertet adtunk” – Bölcsföldi Zoltán (ex-Cadaveres, glasskey) interjúBölcsföldi Zoli 8 éven át volt a Cadaveres énekese, hogy aztán rövid szünet után idén visszatérjen elköszönni a rajongóktól. Azt már kevesebben tudják, hogy 2018-ban „glasskey” néven Absent Distance, Sleepless, és Cadaveres tagokkal összehoztak egy olyan zenekart, amit esélytelen bekategorizálni. Azért megpróbáltuk. Még a Backstreet Boys is szóba került: 
 
Rockbook: Idén búcsúzott a Cadaveres/Tortugas egy igencsak erősre sikeredett országjáró turnéval. Sikerült kipihenned az elmúlt időszakot?  
 
Zoli: Persze! Az utolsó Fezenes koncert óta azért eltelt már pár hónap, és én a tavaszi koncerteket megelőzően is pihenősebb szakaszban voltam, úgyhogy annyira nem terhelt meg ez a turné! 
 
Voltak korai indulások és jó késői (vagy inkább kora reggeli) hazaérések is néhányszor, de azt mindannyian tudtuk, hogy ez ilyen lesz. Én a kieső hétvégi pihenéseket a rá következő héten olyan csütörtökig szoktam kipihenni részletekben. smiley
 
Bölcsföldi Zoltán
 
Rockbook: Végleg lezárult az életedben a Cadaveres időszak? Látsz esélyt arra, hogy valaha újra összeálltok?
 
Zoli: Én úgy gondolom, hogy klasszikus értelemben rendszeresen próbáló vagy fellépő zenekarként már nem fog működni a Cadaveres. De azt kiemelném, hogy ez csak az én véleményem, a többiek nevében nem beszélek. smiley
 
Magamban én a Cadaverest, mint elsődleges zenekart az életemben, lezártam már korábban. Ettől függetlenül – mivel az életem jelentős részét képezte az együttes - ha lesz olyan terv, hogy évente egy-két buli erejéig összeáll a csapat, hogy múltat idézzen, abban azért benne leszek! 
 
Rockbook: Mennyire volt könnyű összeegyeztetni a zenekaros és a magánéletet a turné ideje alatt?
 
Zoli: Most, hogy a kislányom már nagyobb és a gyerekkel járó életvitelben beállt változást megszoktuk, és kialakult az életünk, így azt mondhatom, hogy annyira nem volt nehéz összeegyeztetni. Mondjuk ehhez az is kellett, hogy határt szabjunk saját magunknak is és ne akarjunk havonta 1-2 koncertnél többet bevállalni. Nem csak hogy fizikálisan lett volna sokkal megterhelőbb, de 3 vagy 4 kieső hétvégét én már nem tudok vállalni úgy, hogy az ne a család rovására menjen. 
 
 
Rockbook: Az elmúlt egy évben színpadra álltatok feszitválokon, és pár 10 főt befogadó klubokban egyaránt. Milyen tapasztalaid vannak a hazai underground zenei élet állapotáról? Mennyivel nehezebb vidéken fellépési lehetőséghez jutni, mint a fővárosban? Jelentősen csökkent a nézőszám a Covid előtti időszakhoz képest? Mivel lehetne segíteni a szcéna fejlődését?
 
Zoli: Én kb. 2010 elején kerültem a Cadaveresbe és ezzel együtt a gyakran koncertezős underground színtér közelébe. Amit én látok az az, hogy azóta a nézőszámok nem csökkentek, de nem is nőttek. Mondhatjuk, hogy stagnál a dolog, ami szerintem jó, mert legalább rosszabb nem lett a helyzet. Vannak egyébként egészen meglepő nézőszámok, pl. Miskolcon, ahol én nem számítottam annyi emberre, mégis teltház volt! A Covid előtti időszakhoz képest szerintem nem történt érdemi változás. 
 
Fellépési lehetőségek tekintetében én nem a legjobb alany vagyok, mert a szervezésben nem vettem sosem részt. A zenélésnek ehhez a részéhez sajnos semmi tehetségem nincs. laugh De a marketinghez sem!
 
A szcéna fejlődésének elősegítése pedig egy nagyon nehéz és összetett kérdés. Én magam sem tudom rá a választ, de azt igen, hogy az évek során rengetegen próbálták megfejteni az okokat és a miérteket, de szerintem senki nem jutott előrébb. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kell beszélni róla, csak azt, hogy foggggalmam nincs. laugh
 
Rockbook: A Covid időszakban saját Youtube csatornádra több cover is felkerült, olyan zenekaroktól, mint pl a Korn, AWS, A Perfect Circle, Linkin Park. A komment szekcióban nagyon jó visszajelzéseket kaptál. Mi volt az alapötlet, ami alapján elkészültek ezek a feldolgozások?
 
Zoli: Az alapötlet annyi volt, hogy már vagy 10 éve akartam ilyet csinálni. A gondolatmenet a fejemben az volt, hogy stúdióban már vettem fel sok lemezt, sok dalt és ott azért könnyebb soronként felénekelni mindent jól. De itt az a cél, hogy egyben, vágás nélkül próbálom meg elénekelni ezeket a dalokat lehetőleg a legkevesebb hibával.
 
Úgy éreztem, hogy ezzel tudnék adni egy plusz löketet a személyes fejlődésemnek. A sok éneklés és próbálkozás meg gyakorlásnak sem utolsó, ami azért egyáltalán nem mindegy!
 
A dalok pedig csak olyan dalok, amiket szeretek, fontosak nekem valamiért vagy pedig olyan énekek vannak benne, amiket kihívás jól elénekelni, főleg vágás nélkül, egy take alatt.
 
Rockbook: A coverek listáját görgetve egy pillantra azért megakadtam, amikor a Backstreet Boys nevet olvastam. Érdekes, meglepően jól működik az "Incomplete" a Te átértelmezésed szerint. Hogy került képbe ez a dal?
 
Zoli: Ha hiszed, ha nem, a Backstreet Boys nekem nagy személyes kedvencem! Amikor ezt elmondom, sokan megrökönyödnek, és csak néznek rám értetlen szemekkel. smiley
 
Ha túl tudunk lépni a szövegen és a dalok felépítését, szerkezetét, ívét nézzük, akkor sok ötletet lehet meríteni tőlük. Szeretem továbbá a vokáljaik layerezettségét, a sok kis elrejtett ötletet a dalokban. Volt is olyan Cada vokál ötlet, amit konkrétan egy BSB dal vokálja ihletett!
 
 
Rockbook: Tavaly besegítettél a Beerzebub-nak a "Káosz" című dalban. Szövegben (is) erős ez a track, nagyon más, mint amit eddig tőled megszokhattunk. Várható velük további együttműködés? Más zenekarokkal vannak hasonló terveid? 
 
Zoli: Nagyon örültem, amikor Bogyó megkeresett, mert én szeretem, amit csinálnak! Mondtam is neki, hogy ilyenre bármikor vevő vagyok és szóljon, ha kellek! Szóval csak tőlük függ, hogy lesz-e további együttműködés velük. smiley (Beerzebub podcast itt)
 
Szoktak megkeresni zenekarok, de nekem fontos, hogy érezzek valamit a dalban, hogy bele tudjam magam képzelni az adott dalba énekileg. Emiatt van, hogy visszautasítok felkéréseket, de csak a fenti okok miatt. Ha nem érzem a dalt, akkor inkább visszautasítom a kérést. Félgőzzel nem szeretek éneket csinálni, mert az senkinek sem jó és a végeredmény szempontjából sem mindegy, hogy érzem magam az egész folyamat során.
 
 
Rockbook: A metál fanok szélesebb rétege a Cadaveresből ismer téged. A jelenlegi zenekarod viszonylag friss, 2018-ban alakult. Ok, vagy okozat volt a "glasskey" megalakulása annak, hogy Jakus Dáviddal kiléptetek a Cadából?
 
Zoli: A glasskey már a Cada előtt megalakult, a kilépésnek és a megalakulásnak nem volt köze egymáshoz, bár tény, hogy időben elég közel voltak ezek. Jakus Dávid egy Cada koncerten mutatott pár ötletet, hogy Pencs Tomival (gitáros – glasskey) szeretnék, ha egy vagy két dalra én írnék szöveget és énekelném is fel azokat. Aztán kiderült, hogy van vagy 20 kész dal, egyik jobb, mint a másik, csak énekelni kell rájuk. Nekem nagyon tetszettek a témák és többet is írtam pár szövegnél, így lett végül az, hogy nyilván ezt már nekem kell énekelni koncerten is, ha elkészült velem ilyen sok. smiley
 
Rockbook: Kik alkotják még a "glasskey" tagságát?
 
Zoli: Kelemen János (basszusgitár), Pencs Tamás (gitár), Jakus Dávid (dob), illetve jómagam, mint énekelni próbáló bohóc, aki dalok közt csak hülyeségeket hadovál.
 
glasskey zenekar
 
Rockbook: A bemutatkozó lemez, a "This Is The End OF Who We Are" 2019-ben jelent meg.  Azóta készült jó pár újabb track. Várható hogy hamarosan ezek a dalok is összeállnak albummá? 
 
Zoli: Végül afelé húz az együttes, hogy inkább kisebb adagokban jelentetünk meg egy-két dalt, de gyakrabban. Így talán megoldható az, hogy egy lemez megjelenése után az együttesre irányuló hirtelen és rövid figyelem helyet tovább fenntartsuk az érdeklődést. Legalábbis ez a gondolatmenet mögötte. Semmi újat nem találtunk fel, ilyet már mások is csináltak előttünk. Minden együttes maga dönti el, hogy a teljes lemezes úton vagy ezen a rendszeres EP-s, egyéb kiadványos úton halad.
 
 
Rockbook: A Never-Dying Vlog készített rólatok nemrég egy ütős anyagot. Ott mondta Tomi, hogy a "glasskey" tulajdonképpen nyugtató zene. Sokat gondolkodtam ezen, mert hát első hangzásra hatalmas ellentmondás, de igazából teljesen helytálló. A zúzós ritmus-szekció, a súlyos riffek, és a hörgősebb énektémák ellenére a folyamatos billenytű jelenlét, a lebegős gitártémák, és a vokál időről-időre a relax felé billentik a mérleg nyelvét. Ez a kettősséget hogy reagálja le a közönség a koncerteken? 
 
Zoli: Nem tudom, mert leginkább csukott szemmel éneklek :D A viccet félre téve én úgy veszem észre, hogy jól. Sokan nem ismernek minket egyáltalán, aztán amikor meghallják a dalokat, ott ragadnak a színpad előtt. Sok zenekartól, illetve idegenektől is kaptunk a koncertjeinken rengeteg kedves szót az előadásaink után. Volt marcona srác, aki azt mondta, hogy majdnem megríkattuk, olyan érzelemdús koncertet adtunk. Volt, aki azt mondta, hogy libabőrös volt, annyira élvezte a bulit. Az ilyen vélemények mindent elmondanak szerintem és nagyon jól esnek! 
 
Rockbook: 2021-ben indultatok a "Fülesbagoly" tehetségkutató versenyen. Milyen helyezést értetek el? Tapasztalt, komoly múlttal rendelkező zenészekként hogyan éltétek meg ezt a megmérettetést? 
 
Zoli: Dávid kapott dobos díjat, az együttes meg hamburger utalványt, szóval kimondhatom, hogy hamburgerdíjas zenekar vagyunk! Nem tudom, hanyadikak lettünk, de tényleg! Első három biztos nem, mert arra emlékeznék (koncert után erősen italoztunk, nyári kánikula miatt… laugh )
 
Egyikünk sem izgult. Igazából én neveztem be a zenekart, mert a díjak szerintem nagyon is hasznosak és jók voltak. Meg is kaptuk, hogy látszik a rutin meg az összeszokottság, de a többi fellépő is nagyon ügyes volt. Ha őszinték akarunk lenni saját magunkkal szemben, akkor tudjuk, hogy a metal nem egy olyan stílus, ami tömegeket vonzana, így az is borítékolható volt, hogy nem leszünk elsők. Ettől függetlenül meg akartuk próbálni, hátha nyerünk. Hogy végül nem nyertünk, az nem vette el senki kedvét sem szerencsére. smiley
 
Rockbook: Mikor és kikkel léptek legközelebb színpadra?
 
Zoli: December 15-én játszunk Székesfehérváron a Nyolcas Műhelyben az Everflash és a Nova Prospect társaságában. Már volt egy ilyen körünk nemrég Dunaújvárosban. Ismerjük és kedveljük is egymást ezekkel a zenekarokkal és várjuk, hogy megint együtt játszhassunk! Facebook esemény itt!
 
 
Rockbook: Ezzel a decemberi koncerttel zárjátok az évet, vagy terveztek még valamit idénre? Mik a távolabbi tervek?
 
Zoli: Idén nem hiszem, hogy lesz más koncert ezen kívül. A jövő évet nem tudjuk még, de mindig volt valahogy. laugh Ígérem, hogy minden dátumot és eseményt időben ki fogunk tenni! 
 
Egy új dal elkészült az elmúlt hetek során, amihez tervezünk egy klipet is felvenni még idén, de ezúttal nem a Pencs pincéjében. smiley Jó dal ám, megéri várni! A távolabbi tervek között újabb dalok és néhány fellépés szerepel, de csak úgy, hogy közben élvezzük és jól érezzük magunkat, mert nekünk ez a legfontosabb. 
 
 
Rockbook: Köszönjük az interjút! Várjuk a friss híreket!
 
Elérhetőségek: Facebook, Instagram, Bandcamp, iTunes, Spotify
 
Bonivárt Balázs