Bejelentkezés

x
Search & Filters

skate punk

A skate punk (más néven: skatecore, skate thrash, skate) a punk zenei stílus a gördeszkás szubkultúrán belül. Magyar elnevezése a deszkás punk.

A skate punkon belül a legkedveltebb stílus a melody-core volt, de nem lehet minden melody-core bandát a skate punkhoz sorolni: például a Gang Green és a JFA nem melody-core-os, hanem inkább kaotikus old-school-hardcore-osak/speedpunkos, a U.S. Bombs, The Hunns, Streetpunk és a Suicidal Tendencies bandák pedig a trashcore alapítói.

A 1990-es években a főképp a grunge volt nagyon népszerű, a '90-es évek vége óta a metalcore vált egyre kedveltebbé.

Eredete és fejlődése

Már az 1970-es évek végén megjelentek a deszkások az amerikai punk színtéren mint sportolók, főképp Kaliforniában volt népszerű. A kaliforniai hardcore terén az 1980-as évek elején hardcore bandák tűntek fel, akik nemcsak aktív gördeszkások is voltak, hanem ezt a sportot a dalaikban is feldolgozták. Az USA-ban a korai skate punkegyüttesek közé tartoznak a Gang Green, Suicidal Tendencies és a JFA vagy később a kanadai SNFU. A deszkás punk – mint a punkmozgalom általában – anarchista irányultságú

A kései nyolcvanas években a melody-core együttesek, például a Pennywise, a The Offspring és a NOFX skatepunkká alakuktak. Ezt az 1990-es évek kezdetén a Satanic Surfers, Lagwagon, Millencolin, Anti-Flag, Venerea és a Guttermouth követte. Napjaink egyik legnépszerűbb skate bandája a ZSK és az Offspring.

A skate és a divat

A sílust követők sportosan öltözködnek. Jellemző a bandák neveit tartalmazó póló, csuklószorító. A '90-es években a skate-ek körében a grunge divat volt a jellemző. A skate-ek hasonlítanak néha a streetpunkokhoz, tarajos frizura, láncok, bőrdzseki. Az USA-ban divatként terjed a stílus a '90-es évektől, így igen sok kritika éri. Sok punk elítéli ezt a műfajt; divathullámnak tartják.