Bejelentkezés

x
Search & Filters

Belmondo

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
2005

További képek

Biográfia: 

A Belmondo zenekar 2005-ben alakult az alkotás és a zene iránt elkötelezett, rutinos előadókból, akik eddigi bandáik után valami mást, újat szerettek volna ki. A Belmondo első dala és klipje (Lesz, volt, van) 2006 januárjában került napvilágra és mindjárt a leggyakrabban megszólaló hazai számok egyike lett. Ezt követően, 2006 májusában megjelent első nagylemezük is Él ilyen Alien melyhez a későbbiekben még 3 videoklip készült.

2006 nyarán az alighogy felbukkanó Belmondo együttes már megkapta első VIVA Comet díj jelölését is az új zenekarok kategóriájában.

A Belmondo elsősorban koncertzenekar és létezésének közel 6 éve alatt minden évben növelték élő fellépéseik számát. Előadásaikon garantált a jó hangulatú élcelődés, a gegek és fricskák, szövegeik egyszerre elgondolkodtatóak és humorral fűszerezve tartanak tükröt a közönségnek.

2008-ban kiemelkedő teljesítményt nyújtottak többek között a magyar MTV által rendezett MTV Icons siófoki koncertsorozatán, ahol a Belmondo az LGT előtt tisztelgő napon lépett fel.

Második nagylemezük (Hogy nézel rám?) 2008 nyarán jelent meg. Ennek első kislemez sikere a Rocksztár című szám, melyhez egyik leglátványosabb klipjüket készítették.
2008 decemberére leforgatták az album második videoklipjét is a Szájszám című dalhoz, mely a TELEKOM Fenntarthatósági Nap pályázatán Zene kategóriában 1. helyezést ért el.

2009-re új számok és egy kiemelkedő rádiósiker is napvilágot látott, ez a Szabadon című dal, mely az MR2 2009-es válogatáslemezén is szerepelt és amelyhez egy animációs klip is készült.

A 2010-ben a frontember (Czutor Zoltán) fellépett az MTV Icons Nagy Feró napján, ez év végén jelent meg harmadik Belmondo album, a Szájba rágót!, mely sokkal komplexebb és kiforrottabb, mint az előző kettő. Az első pop-os hangzása, a második rockzúzása után a Szájba rágót! sokkal inkább beat-esnek, fülbarátabbnak mondható. Az album első klipje a Drága lányok című számhoz készült, melyet decembertől tart műsoron a magyar MTV.

2010 novemberében döntősök voltak a Jazzy Rádió dalversenyén. A sajátos felfogásban átdolgozott Belmondo dal 300 mű közül került a legjobbak közé.

A 2011-es év rendkívül jól indult a Belmondónak. Január végén készítettek egy közös dalt Fábián Julival (ex-Barabás Lőrinc Eklektric) „A lelke érdekel” címmel a Jazzy Rádió felkérésére, amelyet az MR2 tart műsoron. Ugyanezen társaság felkérte őket egy nőnapi dal megírására is. Címe: „Angyal lennél”.

Váratlanul robbant a köztudatba 2011 februárjában az MR2 által napi több alkalommal játszott, szívbemarkoló szerelmes daluk, a „Mikor”, amely még albumon sem jelent meg, de a rádióhallgatók már most beszavazták az utóbbi tíz év legjobb 15 száma közé.

A 2011-es Sziget Fesztiválon a Magyar Rádió szimfónikusaival mutatták be a dalt. Időközben a hivatalos klip is elkészült hozzá – Kovács Áron rendezésében.

Czutor Zoltán, a Belmondo vezetője 2011. április 15-én megkapja az ARTISJUS „Az év szövegírója” díját. 2011 szeptemberében a zenekar egy nagyobb változáson esik át: közös megegyezéssel csere törénik a basszusgitáros és zongorista poszton, Berci helyére a Deviszont és a Piknik Park zenekar basszusgitárosa Domján Gábor kerül, míg Tamás pozícióját Koltay Kurszán veszi át aki a Plutó zenekarból lehet ismerős.

A 2011-es Sziget fesztivál egyik legkülönlegesebb attrakciójaként a Belmondo is eljátszott 2 dalt a Magyar Rádió Szimfonikusaival. A koncert 2011 decemberében CD-n és DVD-n is megjelent, majd a 12 szimfonikos, MR2 kultúrkörhöz tartozó zenekarból négyet – köztük a Belmondót - kiválasztottak, hogy december 19-én az Arénában ismételjék meg nagysikerű előadásukat.

A 2011-es év méltó megkoronázása volt a negyedik, Mikor című Belmondo album megjelentetése. A lemezen 13 Belmondo dal szerepel, köztük a 2011-es év egyértelmű sikere, a címadó Mikor. Az album megjelenésekkor már legalább 5(!) új dal ismert volt a rádióhallgató, koncertre járó közönség előtt (Mikor, Nőj már fel, Süt rám a nap, Végre itt a várva várt és a 2011-es karácsonyi kedvenc, az Angyalkák) Eközben elkészült a “Nőj már fel” című dalra a zenekar következő klipje ami felfogható a 2011-es fesztiválszezon összefoglalásaként.
Az új basszusgitáros és billentyűs Domján Gábor és Koltay Kurszán az év végi kiváló hangulatú Belmondo koncerteken már igazolták is a hozzájuk fűzött reményeket.
 
 

Videók

  • Belmondo - Mikor
  • Belmondo - Lesz, volt, van
  • Belmondo - Szabadon
  • Belmondo - Süt rám a nap
  • Belmondo - Nőj már fel!
  • Belmondo - Libidó
  • Belmondo - Angyalkák
  • Belmondo - Rocksztár
  • Belmondo - Drága lányok
  • Belmondo - Szájba rágót

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Czutor Zoltán
ének
Szabó László
gitár
Koltay Kurszán
billentyűsök
Domján Gábor
basszusgitár
Reggel Ferenc
dob