Bejelentkezés

x
Search & Filters

Black-Out

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1991

További képek

Biográfia: 

A Black-Out története a kilencvenes évek legelejére nyúlik vissza. A zenekar gerincét alkotó Csányi testvérek (Békéscsaba) 1991-ben felköltöznek a fővárosba, s elkezdik új zenekaruk szervezését. Itt ismerkednek meg a pécsi születésű Andrics Lacival, aki korábban olyan sokat próbált zenekarokban nyűtte már a basszusgitárt, mint a Kanguru, a Triton és a Mister X. Hamar barátság szövődik a három fiatal muzsikus között és 1992 nyarán úgy döntenek, közösen zenekart alapítanak. A komádi születésű Kowalsky távozik a glam rockban utazó Cathouse zenekarból, és új együttest keres. Szabolcsék elhívják az éppen formálódó zenekarba, és mivel elképzeléseik tökéletesen megegyeznek, 1992. augusztus 27-én a Tabánban adott első koncerten megszületik a Black-Out.

Az 1993-as esztendő első komoly Black-Out eseménye a Humnia Műsoriroda tehetségkutató versenye, melyen első helyet érnek el. Az itt nyert lemezszerződés feltétele a magyar nyelvű szövegek használata, ezért Kowalsky magyar nyelvű verseket kezd írni a készülő új dalokhoz, s így formálódni kezd a különleges, fekete-kék Black-Out hangulat…
Bár a lemezszerződés meghiúsul, az Origó Stúdióban felveszik azt a tizenkét számos anyagot, melyet a Black-Out első, szerzői kiadásban megjelenő albumaként ismerünk, a Zuhanás című dalhoz pedig izgalmas klip is készül. A Black-Out név fokozatosan elterjed a rockzene fanatikusai között.

Az E-klubban megrendezett lemezbemutató koncert (1994. március 25.) már egyértelműen a siker jegyében zajlik, ám a zenekar hasztalan keres komoly kiadót, s a lassan körvonalazódó új lemezanyagot kénytelenek ismét magánkiadásban megjelentetni. Tíz fantasztikus dallal és megingathatatlan meggyőződéssel vonulnak be Németh Lojzival a Bikini Stúdióba és rekordidő alatt (70 óra) felveszik a Fekete-Kék lemezanyagot. A tíz dal, az egyre magabiztosabb, energikusabb koncertek a legnagyobb ígéretek közé emelik a csapatot.

Az E-klubban tartott kétéves szülinapi buli + lemezbemutató – melynek videofelvétele szintén megjelent magánkiadásban – egyértelműen a csapatot igazolja. Nem véletlen, hogy mind a szakma, mind a közönség számára az 1995-ös év egyik nagy reménysége a Black-Out.

1995 októberében megköttetik a régóta várt lemezszerződés is, a Black-Out lemezeit a Sony gondozza. 1996 januárjában a zenekar bevonul a budapesti Tom-Tom Stúdióba és elkészíti a fantasztikus Esőnap című anyagot, amely lemez külön érdekessége a borító, melyen Kowa szövegeit saját festményei illusztrálják.

A csapat életében a felpörgetett zenekari munkát Andrics Laci már nem tudja összeegyeztetni magánéletével, így a basszusgitár kezelését 1997-ben Fehérvári Attila veszi át.   
Új lemezük tíz dalát élőben játsszák fel, és az eredmény, az Ezüstkötetre keresztelt album a Black-Out addigi legkerekebb, legegységesebb alkotása. A lemezbemutató koncertre 1997. június 21-én kerül sor a Petőfi Csarnokban, amely a Black-Out 5 éves születésnapi bulija is egyben. Ehhez az évfordulóhoz kapcsolódik az 1997-es év őszén megjelenő műsoros videokazetta koncertekkel, interjúkkal és videoklipekkel.

1999-ben a Sony-nál kijön a következő album, a V.V.V., azaz Valaki vagy Valami. Érdekessége a melléklet, amely Kowalsky Köd című novellája.

2001-ben Fehérvári Attila komolyan megbetegszik és - maga helyett Temesi Bercit (Stonhenge) ajánlva - kiszáll a zenekarból.

A Szabadlábon album 2002-ben jelenik meg, ez a zenekar 6., egyben legletisztultabb albuma, amely az Esőnap után a legsikeresebb lesz.

A következő nagy esemény a 10. születésnapi koncert, amely 2002. novemberében a Wigwamban kerül megrendezésre, olyan teltházzal, hogy a plafonról is emberek lógnak.

2003-ban a zenekar történetében először az A38 állóhajón Kowa festményeinek kiállításával összekötött unplugged koncertet adnak, majd decemberben két újabb unplugged koncertre kerül sor, a helyszín a meglehetősen egzotikus budapesti Tropicárium.

2004 elején megjelenik a 10.születésnapi koncert dupla cd-s változata Spirálgeneráció címen, ami jól illusztrálja a zenekar eddigi munkásságát, hiszen minden eddigi lemezről tartalmaz felvételt, természetesen koncert verzióban. A több kamerával rögzített koncert dvd formátumban is kiadásra kerül, ami a zenekar első dvd-je egyben.  

Ebben az évben a zenekaron belül újabb változás következik be, Berci helyére ismét Fehérvári Attis kerül, aki eddigre elvégezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Konzervatóriumot basszusgitáros szakon, és friss lendületet adva csatlakozik a zenekarhoz.

A 2005-ös nyár fesztiválozással telik, és az újra összerázódott négyes gőzerővel dolgozik az új stúdióalbumon. Júniusban Nemes Csabával (MixMax Stúdió), aki Árpa Attila Argójának filmzenéjének szerzésében is közreműködött és a Kowalsky meg a Vega lemezek zenei producere, hozzálátnak a munkálatokhoz.

2005 augusztusában megjelenik a 7., Radioaktív című stúdióalbum. A lemez, amely a Metal Hammer szeptemberi Hangpróbájának első helyezettje, méltán mutatja, hogy kiváló anyaggal jelentkezik a Black-Out. A 12 új dalt, és egy régebbi szám feldolgozását tartalmazó album áttekinthető, könnyed, felszabadult és kellemesen slágeres, de ugyanakkor lendületes rock anyag, telis tele újszerű riffekkel, sampler-betétekkel, effektekkel, ritmikus szövegmondással.  

Tele van pozitív mondanivalókkal, és energiával, feltölti, és jókedvre deríti a hallgatót. Az első klipet a Ragadozó című számra forgatták, melyben Kozma Orsi (Rapülök, Cotton Club Singers) duettet énekel Kowalsky-val, majd a népszerű Körúton című dalra készítettek egy romantikus rock klipet.

A Black-Out zenekar 2007. március 2-ai nagyszabású, különleges dupla koncertjével lezárt egy korszakot. A 15 éve frontemberi, énekesi és szövegírói posztot betöltő Kowalsky-nak ez volt a búcsúbulija. Ennek a hosszú és tartalmas időszaknak méltó zárása tudott lenni ez az akusztikus és egyben hangos koncert a Wigwamban, amiről dvd-felvétel készült.
A zenekar ezzel fejezte ki köszönetét a rajongói felé, akik mindvégig kitartanak, és éltetik a bandát. A sok sikert, elismerést és koncertet megélt csapat ezen az estén vehette át kiadójától a MAHASZ Fonogram Magyar Zenei díját. Munkásságukban az egyik legnagyobb szakmai elismerés, hogy a legutóbbi stúdióalbumuk (Black-Out: Radioaktív) elnyerte a 2006-os év legjobb hazai modern rock albumának járó díjat.  Ez az elismerés, és a hatalmas létszámú, felejthetetlen hangulatú koncert is amellett szól, hogy a továbbiakban szólókarrierjére koncentráló énekes helyére új frontembert keressenek.  2007. június 12-én, a Zöld Pardonban, debütált a Black-Out énekes frontemberi posztján Csordás Róbert, aki jól helytállt az első megmérettetésen. A koncert emlékezetesre sikerült, hiszen itt láthatták a rajongók utoljára a triót, és itt mutatkozott be a negyedik tag, akit vártak. Rengetegen eljöttek, és lelkesen, a zenekart bíztatva, tombolták végig a koncertet, ezzel jelezve, hogy a zenekar mellett állnak a folytatásban is.  A Black-Out hálás a közönségének. A 2007-es nyarat, a fesztiválokat végigzúzta az egyre összeszokottabb csapat, és télen elkezdtek dolgozni új albumukon immáron Robival.

„Sokat dolgozunk a próbateremben, tele vagyunk ötletekkel, remek hangulatban telnek a közös próbák. 3-4 dal végleges formát öltött, így azokat biztosan hallhatjátok a pénteki koncerten!

A megszokott, dallamos, slágeres Black-Out világ egy kicsit keményebb hatást kapott, progresszívebbek lettek az új dalok, amikben mindannyian kiélhetjük zenei kvalitásainkat. ” – mondta Szabi.
 

Videók

  • Black-Out - A körúton
  • Black-Out - Élni vagy félni?!
  • Black-Out - Spirál
  • Black-Out - Ragadozó
  • Black-Out - Szabadlábon
  • Black-Out - Az első
  • Black-Out - Régi dal
  • Black-Out - Jég
  • Black-Out - Fekete-Kék
  • Black-Out - Rossz út rossz felé

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Kowalsky
ének
Csányi Szabolcs
gitár
ének
Fehérvári Attila
basszusgitár
Csányi Zoltán
dob