Bejelentkezés

x
Search & Filters

Burzum

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1991

További képek

Biográfia: 

Ugyan Varg Vikernes már 1988 óta készít zenét, a ma legismertebb projektje, a Burzum (mely szó a fikcionális Black Speech nyelven „sötétséget” jelent) csupán 1991-ben született, mikor is rögzítette a legelső demót (Demo I). A 13 perces, 3 dalból álló korong elkészítése után nem pihent meg, hiszen még az évben két másikat, a Demo II-et és a Burzum-ot készítette el. Szerette volna a lehető legrosszabb minőségben rögzíteni a dalokat, hisz ez hozzá tartozott a korai norvég black metalhoz.

Korábban Varg több zenekarban is játszott, de hamar beleunt, hisz igyekszik minél messzebb helyezkedni a média által megalkotott rock n’ roll figurától, illetve a (keresztény) világgal is igyekszik szembe állni, másfelől mindig is érdekelte a varázslat és a pogány hit világa – többek közt ezért született meg a zenekar.

A rákövetkező évben, azaz 1992-ben kiadta első lemezét, mely találóan a Burzum címet kapta, mely megjelenésében a Deathlike Silence Productions segédkezett. A kilenc dalból álló album elkészítésében Euronymous is részt vett co-producerként.

Szinte rögtön a munkálatok befejése után hozzá látott a következő album elkészítésének, a Det som engang var-nak („ami egyszer volt”), azonban a később felvett Aske („füst”) került hamarabb kiadásra, mely EP borítóján a leégett Fantoft Stavechurch szerepel, melyet Varg gyújtott fel. Még abban az évben (1993) kiadta a Det som engang var-t, melyet saját (mára megszüntetett) lemezkiadóján keresztül jelentetett meg.

Az Aske és a Det som engang rögzítetése idején felvette a Hvis lyset tar oss-t („ha elragad minket a fény”) is, mely kiadása azonban 1994-r tolódott, ugyanis 1993-ban Varg végzett Euronymous-al, mely bűntette miatt (illetve több templom felgyújtásáért) 21 évet kapott. A lemezt egyébként Fenriz-nek ajánlotta, borítóján Theodor Kittelsen egyik munkája szerepel, akinek művei több album borítóján is feltűnnek.

1996-ban jelent meg az egyórás Filosofem, majd rá egy évre Dauði Baldrs (Baldr halála), mely az elődeitől eltérően inkább dark ambient stílust képvisel – mivel a börtönben rögzítette csak egy szintetizátor és egy kazettás magnó állt rendelkezésére a munkálatokhoz. Következő lemezét, a Hlidskjalf-ot szintén a börtönben rögzítette, mely 1999-ben került kiadásra.

A következő tizenegy évben három compilation-t jelentetett meg: a 2002-es Anthology-t, a 2005-ös Draugen – Rarities-t és a 2008-as Anthology-t. Visszatérésére (hála börtönből való szabadulásának) 2010-ben került sor a Belus (eredetileg The Return of Baldur, melyet később Den Hvite Guden, azaz A fehér isten címmel harangozott be, végül Belus-á változtatta mivel a média rasszistának tartotta az elnevezést) című albummal.

Ettől fogva a tőle már megszokott gyakorisággal érkeztek az újabb művek: 2011-ben két lemezzel is megajándékozta a világot, a Fallen-el és a From the Depths of Darkness-el. A lemezek szövegileg eltérnek a mitológia világától és inkább személyes témát ecsetelnek.

A következő évben került a boltok polcaira az Umpskiptar („metamorfózis”), mely hangzásilag leginkább az első lemezekre hajaz, ennek ellenére főképp negatív kritikákat kapott. 2013-ban jelent meg a Sôl austan, Mâni vestan („keleten a Nap, nyugaton a Hold”), mely 58 perces album leginkább a börtönben rögzített lemezeire hasonít.

2014-re készült el a The Ways Of Yore, mely saját bevallása szerint az első lépése valami új felé. 2015-ben eddig három kislemezt jelentetett meg a Mythic Dawn-t, a Forgotten Realms-t és a Thulean Mysteries-t.

Videók

Jelenlegi felállás: 

Név
Varg Vikernes