Bejelentkezés

x
Search & Filters

Color

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1968 - 1984

További képek

Biográfia: 

1967 tájékán három Hajdú-Bihar megyei "gyerkőc" Bokor Gyula (16) /billentyűsök/, Bokor Tibor (12) /basszusgitár/, Bokor Attila (10) /dob/ a szokásos játszótér helyett a zenét választotta időtöltésnek és BOKOR együttes néven megalapították saját zenekarukat. Amikor pályaválasztás elé kerültek, Gyula és Tibor az orvosi hivatást választotta. Sikeres felvételi után kerültek a Debreceni Orvostudományi Egyetemre. 1975-ben az egyetemen csatlakozott hozzájuk Lámer Emil /gitáros/ és a BOKOR nevet a DOTE (Debreceni Orvostudományi Egyetem) névre változtatták és mint házizenekar működtek. 1976-ban Pólya László /cselló/ is csatlakozik hozzájuk. Repertoárjukat a klasszikus zenei hangzás és a rockzene kissé szokatlan párosítása tette izgalmassá, egyedivé. Egyes megfogalmazások "szinfónikus rockzeneként" említik dalaikat.

Sorsukat jelentősen befolyásolta az a tény, hogy vidékiek, így nekik is végig kellett járni azt a nehéz utat, amit sok más zenekar már feladott. Tehetségkutató megyei, majd országos versenyek váltják egymást. Az egyetemi klubok közönsége megkedvelte a zenekart és egyre több helyre várták vissza őket. Lassanként dönteniük kellett, hiszen komoly célt tűztek ki maguk elé.

Felkeresik a fővárost, hogy az ottani fesztiválokon megmutathassák zenei elképzelésük legjavát. Ehhez azonban új, könnyen megjegyezhető, akár magyar, akár más nyelven is érthető zenekari nevet kellett kitalálniuk. Így esett a választás a COLOR névre. Nos ez telitalálat, megfelel az imént említett elvárásoknak. A színes zenei világ miatt ráadásul rendkívűl hiteles. Elindult hát a Color. Ki ne emlékezne a Ki-Mit Tud-okra? Nos a Color is járt néhányon, de az igazi sikert az 1977-es Metronom Tánc,- és Dalfesztivál hozta. Bokor Tibor és Gulyás Péter Pál szerzőpáros által írt Fényes kövek című dal óriási sikert hozott. Ugyancsak a Metronomon játszották el a Panoptikum című mini opuszukat, melyet szintén ők írtak. Második helyezést értek el, ami bizony komolynak mondható. A rég várt sikert követően felgyorsultak az események, hiszen a "Fényes kövekből" született egy kislemez, majd egy "rádiós változat".

1978-ban stúdióba vonulnak és rögzítik első nagylemezüket, melyet nemes egyszerűséggel Color -nak neveztek. Komoly hatással volt a hazai könnyűzenei szakmára ez az album, ugyanis ilyet eddig még nem hallottak Magyarországon, képtelenek voltak megállapítani, hogy vajon a zenei palettán hová helyezzék. Végül ráragasztották a "progresszív zene" jelzőt. Emeli az anyag értékét, hogy hihetetlenül jó minőségben szól még napjainkban is. Nem porosodott be. Jellegzetessége a többszólamú háttéréneklés (polifónikus vokál). Igazi kincs, amolyan "etalon" album. Még az egyik televíziós reklámban is felhasználták a Panoptikum című dal Császár belépőjét. Koncertek többsége valamilyen fesztiválhoz kapcsolódott. Emlékezetes koncertet adtak a Budapesti Ifjúsági Parkban és szerte az országban. Rögzítettek egy kb. 20 perces műsort a Magyar Televízióban, benne az Ikaruszi zuhanás, Elképzelt világ, Hárommiliárd év és Panoptikum dalokból. Majd jött Szűcs Judith első albuma, melyen közreműködött a Color együttes. A Metronom fesztivál után kérték fel a zenekart erre a feladatra. Ez az album is nagy sikert aratott.

1979-ben elkészült egy fél-kislemez is, melynek Vallomás a címe. A rádió is többször sugározta, gyakran kérték a kívánságműsorban. Ez egy csodálatos lírai dal, amolyan igazi Color. Sajnos a kislemez megjelenése után Pólya László elbúcsúzik a zenekartól, Svédországba ment. A zenekar 4 tagra csökkent. Fél évvel később Lámer Ervin is elhagyta a fedélzetet és már csak a három Bokor fiú martadt. A turnék során kapott visszajelzések újításra ösztönözték a Bokor fivéreket. Mivel éppen gitárost kerestek kapóra jött Felkai Miklós felbukkanása, aki túl azon, hogy szintén helybéli /debreceni/, komoly muzsikus tapasztalatokkal rendelkezik, hiszen nem kevesebb, mint három zenekarban játszott már (Lux, Astor, Apostol). A kitűnő zenész komponistaként is nagyon tehetséges és sokat segített a Colornak az új zenei világ életrekeltésében.

A hosszú próbákat követően 1981-ben végre felveszik második albumukat. Koncerten már ezekkel a nótákkal szerepelnek és a lemez megjelenése előtt komoly sikereket érnek el velük, ami igen bíztató. A Felkai Miklós gitárszólói hatására a dalok olyan hajtóerőt kaptak, hogy ez lendületes rockzenévé alakulva már ritmikus csápolásra buzdította a meglepődött közönséget. Végre 1982 júliusában boltokba kerül az új Color album Új színek címmel. Őrületes sikere volt az anyagnak és gyakorlatilag szétkapkodták. Bátran elmondható, hogy szinte az összes dal slágerré vált. A "Féltelek című" dal közel fél évig!! az első helyen állt a Petőfi Rádió slágerlistáján. Alig volt olyan kívánság műsor, ahol ne kérték volna ezt a lírai dalt. Az albumon szerepel még a Segíts!, Az orvos válaszol, Arról jöttem én, Bűvöskocka című dalok. Páratlannak mondható az is, hogy egy zenekarnak ugyanazon lemezéről több dal is döngeti a slágerlistákat. Majdnem minden dalból született "videoklip": Jöhet egy új felvonás, Féltelek, Segíts, Úgy kell, Arról jöttem stb. A dalszövegek a fiatalságot foglalkoztató témákat felöleve a szakmát ismét elismerésre ösztönözte. A fiataloknak szóló újságok legtöbbje nyomonkövette életük ezen szakaszát. Turnék, televíziós meghívások, színesítik pályafutásukat. Eljutnak külföldre, főleg az akkori szocialista országokba: NDK, Románia, Lengyelország, Csehszlovákia és természetesen a Szovjetunió. Jártak Svédországban is, amiből később gondjaik lettek, mert a siker miatt visszavárták őket. Hazatérve Debrecenbe kitüntették a zenekart a Pro-Urbe díjjal.

Rövid pihenő után készítettek egy újabb kislemezt Bohóc címmel, majd hozzá egy videoklippet. A dal sikeres, mégis a "legkisebb Bokor fiú, Attila" 1983-ban elmegy a zenekarból, sőt hazánkból is, hogy szerencsét próbáljon Amerikában. Tibor, Gyula és Miklós dobos nélkül maradt, ráadásul szerződésük volt a Color harmadik albumának elkészítésére. A dalok jó része meg volt komponálva, felvételre vártak. Sürgősen kellett egy új dobos. Mivel nem találtak állandó dobost, 1984-ben végül stúdiózenészek segítségével elkészítették a felvételeket.

Sajnos az albumot nem hallhatuk és vásárolhattuk meg, mert történt valami: A svédországi sikeres turnénak köszönhetően ismét meghívást kaptak a fiúk egy rangos svéd turnéra. Erre azonban a magyar hatóságok nem adtak kiutazási engedélyt. Ezért Gyula és Tibor összecsomagoltak és Attila után ők is végleg elmentek itthonról Amerikába. Az elkészített lemezanyagot "az illetékesek" zárolták, nem adták ki, leállították a kiadási procedúrát. Tibor és Gyula orvosként folytatták pályájukat. Azt, hogy van e kapcsolatuk még a zenével, nem tudni. Bokor Attila néhány év múlva vissszatért és napjainkban a filmes szakmában dolgozik. Nem olyan régen a Mambó Records által kiadták az összes Color hanganyagot CD-n beleértve a hármas albumot is. Ez utóbbi kicsit "szintisebb", az akusztikus dobokat elektromos dobok helyettesítik, de ettől még nagyon jó. A pörgősebb dalok mellett több lírai kompozíció színesíti a lemezt. Érdekességként említeném meg a Legkisebb fiú cimű dalt, mely Bokor Attila külföldre távozása emlékére születhetett, legalább is aki jól fülel a szövegre, ráismer erre az üzenet értékű szép dalban.

A csöndes távozás után egy időre csendesebb lett a magyar rockzene is, igaz, nyugatról már kezdett beáramlani a Heavy Metal , ami óriási változások előjele volt. Az egyedül maradt Felkai Miklós megpróbálta életbentartani Color örökséget és SuperColor néven készített új albumot. A Forró nyári éj című dalt többször is sugározta a rádió.

A szerény siker után Miklós külföldön vendéglátozótt, figyelt és tanult. Visszatérve saját zenekart alakít Felkai Jam néven. Különleges feldolgozásokkal és népszerű rock, blues nóták élő előadásával vívta ki a közönség és a szakma elismerését. Jellegzetes western kalapja érdekes kelléke művészi világának. Civilben gitártanárként is szokott órákat adni, hogy minnél több tehetséges és zenei szaktudással rendelkező fiatal találjon rá arra az útra, amit ők végigjártak.
 

Videók

  • Color - Féltelek
  • Color - Úgy kell
  • Color - Vallomás
  • Color - Meséltél
  • Color - Segíts

Klasszikus felállás: 

NévHangszer
Pólya László
ének
cselló
Lámer Emil
gitár
Bokor Gyula
billentyűsök
Bokor Tibor
basszusgitár
Bokor Attila
dob