Bejelentkezés

x
Search & Filters

De Facto

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1995 - 2008

További képek

Biográfia: 


A De Facto nevű zenekar a honi metal underground világ megkerülhetetlen zenekara, ami még 1995-ben indult Ecsegfalváról, majd áttette székhelyét a fővárosba. A banda jó néhány tagcserén ment keresztül az évek során, de egy valaki mindig biztos volt: a csapat énekese, gitárosa, dalszerzője, Tóth Gyula. Jellemző rájuk a tökéletességre való törekvés, Karizma című albumukat például több stúdióban vették fel, a minél jobb hangszerelés eléréséért.
 
A De Facto először a 2000-ben kiadott Anique című EP-vel jelentkezett a magyar metál palettáján, amit 2003-ban követett az Empireum című debütáló album. Rá egy évre egy újabb kiadvánnyal ajándékozta meg a hallgatókat a zenekar, amikor is kiadták a második, Evangeliom című albumot. Utolsó lemezük 2007-ben jelent meg Karizma címmel.
 
A zenekar nem is tagadja, hogy olyan hatások érték ezt az albumot, mint például a The Mission, a Simple Minds vagy a New Order.
 
De miről is szólnak a szövegek? Igazi, őszinte emberi élményekről, érzésekről, szerelemről, csalódásról, Istenről. Ezt az albumot azok tudják igazán értékelni, akik finomra vannak hangolva; azok fogják érteni, élvezni ezt a zenét, akik tudják, milyen az elhagyatottság, az útkeresés vagy egy perzselő szerelem csodálatos érzése.

Az énekes-gitáros-szövegíró Tóth Gyula azt vallotta a zenekarról, hogy nem az a céljuk, hogy valamit üzenjenek, hanem egyszerűen egy kényszert éreznek arra, hogy zeneileg kifejezzék a gondolataikat. Olyan témákról énekelnek, amelyek foglalkoztatják őket, s Isten azért kap helyet ezek közt, mert ők hisznek Istenben. (A 2007-ben megjelent Karizma lemez CD borítóján egyébként minden tag megköszöni Istennek (a "Főnöknek"), hogy megjelent a lemezük.)

Ars poeticájukról azt nyilatkozta, hogy leginkább az Ákos által régebben mondott "Erő és alázat"-ban keresendő.


 

Videók

  • De Facto - Kereszt
  • De Facto - Angyalszív
  • De Facto - Szentháromság
  • De Facto - Evangeliom
  • De Facto - 999
  • De Facto - Álomút

Utolsó felállás: 

NévHangszer
Tóth Gyula
ének
Geőcze Zoltán
gitár
Kisduda Árpád
billentyűsök
Bangha Tamás
basszusgitár
Hary Attila
dob
Kocsis István
sampler