Bejelentkezés

x
Search & Filters

A. E. Bizottság

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1980 - 1985

További képek

Biográfia: 

Az A. E. Bizottság (Albert Einstein Tánczenekara) magyar alternatív együttes volt.

A kezdetek

Az 1980-as évek elején egyik barátjuk arra biztatta őket, induljanak a Karthago együttes tehetségkutató versenyén. Mindenki jót mulatott az ötleten, de a barát erősködött: ha az elődöntőkben eljátszanak valamilyen slágert, bejutnának a televíziós döntőbe. És ott, a kamerák előtt majd belecsapnak valami punkőrületbe. A haditerv mindenkinek tetszett, ekkor jött az ötlet, hogy Bizottság névvel induljanak a versenyen. A hibátlan stratégiával csak egy baj volt: már az első elődöntőben kiestek. Ám a kudarc is gyümölcsözött: Nagy Feró meghívta őket előzenekarnak a Fekete Bárányok rockkoncertjére.

1980. augusztus 23-án debütáltak nagy sikerrel az Hajógyári-szigeten, az Ifjúsági Magazin és az Express Ifjúsági és Diák Utazási Iroda által szervezett fesztiválon, a "Fekete Bárányok"-ként aposztrofált három sztárbanda, a Magyar Hanglemezkiadó Vállalattal kutya-macska barátságban lévő Beatrice, a Hobo Blues Band és a P. Mobil előzenekaraként, 25 ezer ember előtt.

A Bizottságból ügy lett, amelynek abszurditása odáig fajult, hogy a popszakma komolyan vételét demonstrálandó az 1981. márciusi tatai tanácskozáson elmondott beszédében külön kitért rájuk Tóth Dezső művelődésiminiszter-helyettes.

Az együttes műfaja

Szabadidő-zene, határozták meg önmaguk műfaját. Ebben minden benne volt. Hogy nincsenek külső kényszerek, korlátok, kötöttségek, kötelezettségek: csak az irányít, ami belülről jön. Azt, hogy egészen pontosan mi fog történni, nem lehetett kiszámítani. A technika ritkán működött tökéletesen, de a problémák is az előadás részévé váltak. Ha nem sikerült egyszerre elkezdeni egy számot, hát leálltak, megbeszélték a dolgot, és újra kezdték. Meg is mondták: „Minden strófa után egy katasztrófa.” (Ennek a jellemző momentumnak mindkét albumon nyoma maradt. A Jégkrémbalett cimű albumon a keverőpult mellől szól be valaki a stúdióba, hogy „vágjanak egymás szavába” míg a Kalandra Fel! cimű album egyik dalának végén közlik a hallgatóval, hogy kikapcsolódott előadás közben az orgona.)

Lemezek, filmek

Első nagylemezük a Kalandra fel! (1983) címet kapta. Abban az évben kiadott nagylemezek közül a 29. legkelendőbb lett, több mint 20 (ef Zámbó közlése szerint 30-40) ezren vették meg. A Kalandra fel! az első magyar alternatív zenei album lett, amelyben Kecskés Kriszta vendégszerepelt a Már Megint Ez A Depresszió c. számmal. Ez lett egy új kulturális időszak szimbóluma. A hatóság a lemez kiadása előtt annyit kért: a Központi Bizottságra való tekintettel változtassanak nevet. Így lett az együttesből A. E. (azaz Albert Einstein) Bizottság.
Arról, hogy az aczéli 3T („tilt, tűr, támogat”) rendszerében hogyan kaphattak szereplési lehetőséget, ef Zámbó István a következőt nyilatkozta: „A 80-as évek elején már-már mozgalommá kicombosodott alternatív és new wave zenei életben a monopolhelyzetben lévő magyar hanglemezgyár egyik munkatársa említette, hogy őket nem keresik meg ezek a zenekarok kiadás és megjelentetés céljából. Ezt mi hallottuk és a zenekarból Wahorn András rögtön bement és tolmácsolta a készségünket, hogy mi nagyon szívesen csinálnánk lemezt.”

1983-ban Bódy Gábor beszerkesztette őket (Hobóval, a Trabanttal és a Vágtázó Halottkémekkel egyetemben A kutya éji dala című filmjébe. 1984-ben megjelent a Jégkrémbalett című film, Dorozsmai Béla dobos vendégszereplésével és hasonló című filmzenéje is nagylemezen (helyenként szelídített hangzással, a filmben hallható effektek jó része a lemezen nem halható). A film országos forgalmazásba 1990-ig nem került. A film a Bizottság együttes dalaira komponált szürreális kliporgia, melynek központjába a testiség és a sötét gondolatok kerültek.

Az együttes feloszlása

1985-ben nyugat európai turnét tett az együttes: tulajdonképpen ez volt a közös történet záróakkordja. (Ekkor társult a zenekarba Kreutz László dobos, aki a zenekar feloszlásáig velük maradt. Nem lett belőlük önagyonülésező Bizottság, vagyis, hogy önmaga paródiájába züllő, egyre gyengébb erőltetett önmagát ismétlő rockegyüttes. A Bizottság feloszlása nem jelentette sem a haverság, sem az alkalmankénti közös megmozdulások végét. Egyikük sem állt le sem a festéssel, sem a filmezéssel, sem a zenéléssel, természetesen.

Az újraalakuláshoz akkor került legközelebb a Bizottság, amikor 1993-ban négyen, Laca, Jony, Koko és Wahorn közös kazettát adtak ki, de a Bizottság-albumok kollektív jellegével szemben az Edd meg a fényt minden szövegét Laca írta. 1995-ben mindkét Bizottság LP-t kiadta CD-n az MHV romjaiból keletkezett Hungaroton-Gong.

Videók

  • A. E. Bizottság - Kamikaze
  • A. E. Bizottság - Nem bírom a gyűrődést
  • A. E. Bizottság - Bestia
  • A. E. Bizottság - Duzzad

Utolsó felállás: 

NévHangszer
feLugossy László
ének
Kukta Erzsébet Kokó
ének
Szulovszky István
gitár
Bernáth(y) Sándor
gitár
ef Zámbó István
billentyűsök
ének
gitár
Wahorn András
billentyűsök
ének
szaxofon