Bejelentkezés

x
Search & Filters

Egészséges Fejbőr

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1986

További képek

Biográfia: 

Az 1970-es években Kádár újabb átverést készített elő. Tudta, hogy hatalmát zavartalanul úgy tudja fent tartani, ha az embereket becsapva látszat jólétben, cirkuszt adva a népnek biztosítja mindennapjait. Ez csak a csillogó felszín volt. A karácsonyi lego, narancs, banán, a nagyívű majálisok, az olcsó kenyér, üdülés, iskoláztatás, orvosi ellátások mögött a nyugati bank világ kölcsöne állt. A cirkusz mögött a kontrollált megmondó emberek, mint pl. Hofi. Minden kényelmet biztosítva csak a Nép ne gondolkodjon! Ne lássa a sötét mélyet. A történelem hamisítást, kiszolgáltatottságunkat a párt kiváltságosainak, a Szovjetuniónak, a nyugati bankvilágnak! Így értünk a 80-as évekbe! A magyarok megrészegülve az odadobott alamizsnától nem látták a megtévesztő Kádár rendszer igazi célját! Ezeket a vak szemeket próbálta felnyitogatni a magyar skinhead mozgalom! 1986 ban megalakul az Egészséges Fejbőr főként ezzel a céllal. Rámutasson a csalásra ébresztőt fújjon! Esélye nem sok volt. Mint láthatjuk két éven belül a hatalom fel akarva számolni a magyar skinhead mozgalmat koncepciós politikai pert indít ellene! A tagok aktív szereplésének folytatása volt az Egészséges Fejbőr. Zorán az Oi-korban, Czimmer a Doc.Martensben is játszott előtte. De Szklenka Miklós és Hauke Oti is a Flúgos Futamot erősítette az EF előtt. Ez volt az első hanganyag felállása! Ekkor születtek azok a mai napig is aktuális, meghatározó dalok mint pl.: Turul madár, Lent a téren, Skinhead 8 parancsolat, Kiáltsd, hogy hatalom, Profit, Úgy szeretném, Ébredj! gyakorlatilag majd mindegyik szám. A teljesen amatőr körülmények közt felvett stúdió anyag elkészülte után a zenekar két tagja disszidál, Czimmert letartóztatják, Zorán meghúzza magát. Úgy néz ki a zenekarnak vége!

És ekkor jön a közönség ami tényleg a nép gondolkodó Magyar embereiből áll és titokban, akárhogy, de terjeszteni kezdi a demót!

A halálából visszahívva a csapatot! 1989 május 23.-án majd 3000 ember zsúfolódik össze a Petőfi csarnokban. Megemlítendő, hogy dobos és szólógitáros hiányában Zala ás Ványi appa segíti ki a zenekart! Kedvező politikai szelek fújdogálnak! 1990-ben elkészül a második demó optimizmussal telve. A trió harmadik tagja a szakma nagy öregje: Ványi Appa a dobok mögött. "Már csak területi kérdéseink rendeződjenek és jó úton vagyunk!" hangzik a lemez bevezetője. Úgy néz ki a nagy diktatúra a Szovjetunió megbukik, az orosz csapatok elhagyják hazánkat! Felszabadulunk! Több párt rendszer! A nép ismét mámorban úszik. És ismét becsapnak minket! A hatalom marad ugyanazok kezén, a bank világ ami az oroszt is pénzelte benyújtja a számlát. Csendben az öröm ujjongás mögött a "hátsó szobában" talán örökre eladósítja Hazánkat elvéve összes pénzügyi önállóságunkat! 1991-ben a zenekar búcsúkoncertjére készül ezek a törekvések kirajzolódósával nem hagyja, nem hagyhatja abba! Az elkezdett út nem ért véget! Mazula Imre segítségével újrarögzíti immár 16 sávos magnón az 1988-as demót és kiadja hivatalosan is. Egy új időszak kezdődik a zenekar életében. A skinhead mozgalom átalakítja magát magyar fiatalok nemzeti mozgalmává! Az EF elkezdi zenéjét a magyar népzenei hangulatot visszaadó hegedűre, furulyára, tárogatóra írni. Közönségét és tagjait kinézetük zenei ízlésüktől függetlenül belső nemzeti tudatuk, elhivatottságuk tükrében válogatja. Megteremti a magyar nemzeti rockot. Bár ezt akkor még nem nevezték ennek! Ezen időszak zenészei a két állandó tag mellett: Bankó Attila és Vraskó János.Elkészítik a nemzeti rock alapjának számító: Csodaszarvas albumot a Bikini stúdióban Németh Lojzi segítségével! Az ország formálódik az emberekhez eljut a mondani való! Egyre több zenekar indul el ezen az úton! Egyre többen kezdenek el gondolkodni az elmúlt néhány évtized történésein, a történelmünk napjainkat is befolyásoló hatásán. A nemzeti kultúra felpezsdül. De az anyagi és szellemi jólét csak nem jön el! Túl sok itt belül az áruló, megtévesztett, vagy lefizetett! A láthatatlan pénz hatalom szorítása egyre erősebb! A csodaszarvast később a Nem adjuk fel című lemez követi!

Majd más nemzeti zenekarok ténykedésének is köszönhetően több tag cserére is sor kerül. Meghívja a zenekar Toi-t az egykori Akcióegység énekesét. Rengeteg főleg a technikát érintő újítást próbálnak ki. A cél a számok minél profibb szintű előadása. A zenekar ezt követő időszakában érte meg legtöbb kritikáját közönségétől.Régi közönsége elveszni érzi egykori zenekarát stílusát, a zenekar viszont szeretné mondani valóját több helyre eljuttatni. Sok belső vita született ekkor. A kívülről érkező támadás el akarta szigetelni a zenekart. A taktika az volt, hogy kihasználva a skinhead múltat ezt félremagyarázva szalonképtelenné téve főleg a kiemelt, országos, sok ember által látogatott rendezvényeknél a csapatot. Ne lehessen soha országosan népszerű zenekar!

Azt a tényt, hogy az Egészséges Fejbőr nevének ellenére sem skinhead zenekar kb.a csodaszarvas album óta, szándékosan elhallgatni! Sajnos közönsége körében is talál a hatalom félrevezetett követőket ezzel kapcsolatban! Érdeke ezt szítani is! A nyomás óriási volt. Zorán a technikai megfelelés, a közönség nyomása, a magánéleti problémák hatása alatt feloszlatja a zenekart! A helyzet annyira komplikált, hogy azt sem érzékeli pontosan honnan jön a támadás! Mazula Imre ezt nem akarja elhinni és rábeszéli Zoránt, hogy ne hagyja abba. Így ismét elkezd Zorán életében először Czimmer nélkül játszani Fejbőr számokat a Magozott Cseresznye tagjainak segítségével. Ezért a csapatot Fejbőrnek nevezik Egészséges nélkül. Ezzel a felállással fejezi be a még a régi formációval elkezdett mai honfoglalók című albumát. Az időszak ideiglenes és 2012-ben hamarosan újra neki lát a zenekar történetének újabb fejezetéhez az alap felállását erősítő Jucival, Mazula Imrével, Szilágyi Attilával, Fábián Attilával! Készülődik az új lemez!

Az Egészséges Fejbőr magyar nemzeti zenekarként ismét a magyar nép szolgálatába állt!!!
 

Videók

  • Egészséges Fejbőr - Esküszünk
  • Egészséges Fejbőr - Rekviem
  • Egészséges Fejbőr - Csiba te liba
  • Egészséges Fejbőr - Lenn a téren
  • Egészséges Fejbőr - Nem adjuk fel
  • Egészséges Fejbőr - Rózsa Alexander
  • Egészséges Fejbőr - Úgy szeretném
  • Egészséges Fejbőr - Fekete Majmok
  • Egészséges Fejbőr - Drink
  • Egészséges Fejbőr - Skinheadlány

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Petrovity Zorán
ének
Varga Judit
ének
vokál
Szilágyi Attila
szólógitár
Czimmer János
basszusgitár
Fábián Attila
dob