Bejelentkezés

x
Search & Filters

Ma ünnepel Glenn Tipton, Chad Smith és Matthias Jabs!Ma ünnepli születésnapját három kiváló zenész: Glenn Tipton (65 - Judas Priest), Chad Smith (52 - Red Hot Chili Peppers) és Matthias Jabs (57 - Scorpions).

 

 

Glenn Tipton (65) angol gitáros, aki a Judas Priest tagja 1974-től napjainkig. Tipton az összes nagy Priest szám szerzője (K. K. Downinggal és Rob Halfordal együtt), valamint producerkedett is az együttes pár lemezén. Játékstílusa markáns és egyedi. Emellett saját gitármodellje is van (Hamer Signature Model).

 

A 40 éves karrierje alatt két szólólemezt is kiadott. Az elsőt 1997-ben Baptizm of Fire címen, melyen olyan vendégzenészek működtek közre többek között, mint Robert Trujillo (Metallica, ex-Ozzy), Cozy Powell (Black Sabbath, Whitesnake, Rainbow, stb.), John Entwistle (The Who), Don Airey (Deep Purple, Jethro Tull, Black Sabbath, Rainbow, stb.), Billy Sheehan, vagy Neil Murray. A rockosabb folytatás pedig 2005-ben érkezett meg Edge of the World címen. Itt a gitározó és éneklő Tiptont John Entwistle basszusgitáros és Cozy Powell dobos kísérte.

 

 

Chad Smith (Minnesota, 1961. október 25.) a Red Hot Chili Peppers rockegyüttes dobosa.

 

Korán elkezdett dobolni, és ugyan 17 éves korától már többféle munkát is elvállalt, egyik sem a zenéléssel volt kapcsolatos, így egyiket sem szerette túlzottan. Az egyetlen, amivel foglalkozni akart, az a dobolás volt. 1980-ban a Bloomfield Hill's Lasher High School-ban végzett, ennek befejezése után sok kisebb együttesben játszott.

 

Toby Redd bandájában való zenélés után már igen jó nevű dobosnak számított. A Red Hot Chili Peppers-t lenyűgözte a tudása, így 1989 márciusában ő is csatlakozhatott. A stílusa nagyon illett az RHCP-éhez, így hamar teljes értékű Chili Pepper tudott lenni.

 

Mindig olyan ember volt, aki két lábbal áll a földön, nem kerget illúziókat, és mindig igazi családias érzést tudott kialakítani az együttesen belül. A legnagyobb hatással a következő együttesek voltak rá: Kiss, Led Zeppelin, Keith Moon, Mitch Mitchell, Black Sabbath, Jimi Hendrix, Van Halen, The Who, Motown, P-Funk, Buddy Rich, John Bonham.

 

Részt vett a Private Part filmzenéjének elkészítésében is. Sokat kosarazott a Pearl James Eddie Vedderrel. Flea-hez és Anthonyhoz hasonlóan nagy kosárlabda rajongó, kedvenc csapata a Detroit Pistons.

 

1997-ben feleségül vette Maria St John-t, március 3-án megszületett lányuk, Manon St. John Smith. Később elváltak, 2004 tavaszán újra megnősült.

 

A Guinness rekordok könyvébe is bekerült, mivel ő játszik a legnagyobb (308 részes) dobfelszerelésen.

 

 

Matthias Jabs (született 1955. okt. 25. Hannover, Németország) német gitáros, zeneszerző.

 

A Scorpionshoz való csatlakozása előtt egy bizonyos Lady, Fargo and Deadlock nevű zenekarban gitározott. A Scorpions ebben az időben épp szólógitáros problémával bajlódott és az új gitáros megtalálása érdekében Francis Buchholz basszusgitáros a Melody Maker magazinban adott fel hirdetést. Több koncerten Billy Rankin segítette ki az együttest, aki korábban a Phaze, majd később a Nazareth soraiban is megfordult. Londonban több mint 140 gitárost hallgattak meg, míg meg nem találták a megfelelő muzsikust Matthias Jabs személyében, akit Buchholz korábbról már ismert. Az elődjénél keményebben, jóval rockosabban játszó Jabs társaságában 1978 szeptemberében stúdióba vonult a zenekar.

 

Jabs azóta is oszlopos tagja a Scorpionsnak.

 

BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT NEKIK! :)

Címkék: 
glenn tipton
chad smith
matthias jabs