Bejelentkezés

x
Search & Filters

Amigo Bar

Cím: 
1074 Budapest, Hársfa utca 1.

Képek: 

Bemutatkozás: 

Amigo Bár
A rock and rollnak mindig menni kell…
Rockabilly élet Magyarországon? Nem tudom, hogy Te, kedves olvasó, hogy vagy ezzel, de zenei kérdésekben nagyon elfogult vagyok. Csak az ’50-es ’60-as évek zenéjét, a rock ‘n’ rollt szeretem és a hasonló műfajokat, mint a neo vagy old rockabilly, Rythm&blues. A nyugat-európai nagyvárosokban élő teddy boyok, rockabilly babyk, szénné varrt rockerek, de még a ska és punk, vagy pscychobilly rajongók sem panaszkodhatnak, különleges zenei igényüket könnyedén kielégíthetik, hisz a világ élvonalbeli zenekarai sűrűn turnéznak a nagyobb városokban.
Kicsit azon bosszankodva, hogy hát persze, kis ország vagyunk, ide csak ritkán jönnek nagymenők, hogy Brian Setzerék is Münchenig bírták eltolni a Stray Cats szekerét, vagy Dick Brave, aki Bécsben őrjítette meg a tangákat dobáló tiniket a közelmúltban – gondoltam végig, hiszen nálunk sem állt meg az élet, történnek itt is nagy dolgok, csak kevesebb publicitással.

Kiváló példa erre a hatvani „botrány zenekar” a Rockin’rockcats, akiknek a bulijaira, ha tehetem, mindig elmegyek. Garantált a jó hangulat! Egy kis Memphisezés és rockabilly riot mindig adott „kérem szépen”, ahogy Laca barátom, a zenekar frontembere mondaná.
Ezek az arcok minden évben megrendezik városukban a Wild Cat Night-ot, mely az év legnagyobb rockabilly fesztiválja. Más remek zenekarok is nagy sikert aratnak a legeldugottabb vidéki művelődési házakban is. Cactus, Jive Five bandája, vagy a visegrádi traktorosokból verbuválódott Zetor rockabilly trió sem kivétel, ahogy Szöszőék Sonicdollz-a, vagy Tibu barátomék Roll’skate boogie bandája is garantált siker, és még nem is esett szó Golyó V8 Retrockers-e, a Madison, Cactus Clan, az Elnök Emberei, a Pedrofon, a Whizz Bang, B-15, a kalocsai Clippers, vagy épp a Gorilla zenekarról, akik külföldön sokkal népszerűbbek. Nyugat európai és Japán sikereik elképesztők. Pete Gorilla (Lukáts Péter) a banda énekese sajnos Kanadában él. Így csak évente egy koncertet adnak, de az fergeteges!
A fehérvári Sárga Taxi, a soproni Sonny&his wild cows, Mr.CrazyCat, a Gyanta úr Hot Dogs-a vagy a Mystery Gang bandákról is hosszasan mesélhetnék, rengeteg felejthetetlen élményt nyújtottak már számomra és annak a néhány száz rockabilly és Rock ‘n roll rajongónak, akik rendszeresen járnak élőzenei fellépéseikre. Mind mások. Mind nagyon jók, egy kicsit mind fanatikusak, de mindegyikükkel remek barátságban vagyok, mert nálunk, a mi kis zenei klubunkban is rendszeres fellépők.
Úgy 1990 táján fivéreimmel erős késztetést éreztünk egy igazi „Jampi kocsmát” nyitni. Ahogy néhány hozzánk hasonló, zeneileg elvarázsolt barát-vendég nevezi Fenyő Miki után szabadon.- A nyugatitól keletre, a kele-
tinél keresztbe – Budapesten a Hársfa utcában, Amigo néven. A klub berendezését, dekorációját, imázsát nagyban befolyásolta szüleim régi rádió és szalagos magnó gyűjteménye, melyek ma felújítva, a falakon lógva sugározzák a kiváló zenét, mely nem lehet más, csakis oldies. Habár, élőzenét szombatonként láthatsz-hallhatsz (amely a szó szoros értelmében élő) azért a hétköznapok is kínálnak bulizási lehetőséget.
Pool biliárdasztalok, csocsó és jukebox várja a kikapcsolódásra vágyókat mind a három szinten. Meghitt, kis galériák, különtermek, és boxok várják a romantikára vágyó párokat, de nagyobb társaságok is bátran jöhetnek. Bár néhány „búfelejtő” szeret a bárpultnál
fröccsözve, koktélozva, pultoslányokkal kokettálni, mások hatalmas asztalokat töltenek meg söröskorsókkal vidám társaságban. Sokszor előfordult, hogy csak nézelődni jönnek be, hiszen már-már egy múzeumra hasonlít a klub. Hangszerek, hajónyi Chevy-k és Cadillac-ek, hot-roadok meg a régi nagymenők képei a falakon, zászlók és fotók mindenütt, egy-egy jól sikerült buliról.
Na persze a nálunk fellépő zenekarok poszterei is ott virítanak büszkén, hiszen egy Rock ‘n’ Roll klubban vagyunk. Lelkes Elvis Presley rajongók, gyűjtők, korosodó jampecok és rockabilly-k találkoznak itt, néha szervezetten, a Rockin page zenei portál fórum találkozóin, mások klipet forgatnak, interjúkat adnak, egyszóval zajlik az élet abban a stílusban, amit mindannyian úgy szeretünk.

MySpace icon
Twitter icon
Facebook icon