Bejelentkezés

x
Search & Filters

Mindig tovább a Vaughan-i úton! - Dan Patlansky koncertbeszámoló Analog Music Hall, 2023.06.02.Dan Patlansky - Analog Music Hall, 2023.06.02.
 
Ismét hazánkban járt Dan Patlansky, dél-afrikai születésű blues-rock gitáros, Stevie Ray Vaughan egyik legavatottabb tanítványa, követője. A koncert programja kissé másként alakult a várthoz képest, mert a korábban felvezetett, afféle „best of” programhoz képest Dan hat új dalt is bemutatott, melyek majd csak a 2024-ben megjelenő albumán nyerik el rögzített formájukat.
 
Ezzel együtt a már a tavalyi koncerten is jól bevált „Lift Off” című nótával indított az együttes, a tőről metszett texasi blues-rock darab össze is rántotta a hangulatot azonnal! A lassan Dan védjegyévé avanzsáló nyitó darabot rögtön az este elején, két új szám, a kérlelhetetlen középerős ritmusban dübörgő „I’m On My Way” és egy már-már hard rockos téma, a „Humbled” követte.  
 
 
Érezték a zenészek a színpadon, és éreztük a színpad előtt is, itt az ideje visszafogni a tempót és kissé csemegézni a régebbi nagy bluesok közül. Dan írt ilyet jópárat, de persze az egyik legjobbat választotta: a „Heart Of Stone” következett. Az ösztönös és érzéki minden bugyrán átkanyargó blues után ismét új dal, a „Who I Am” került sorra. Semmi köze természetesen a HBB valahai ikonikus darabjához, de a kérdés ugyanaz – Dan Patlansky egy finoman indított, izgalmas váltással operáló számmal keresi a választ. Azt hiszem az új album nagy slágere lesz ez a nóta! 
 
Ugyancsak sikergyanús a „One With Fire” című kompozíció, amely SRV finom játékának és a Hendrix által (is) kedvelt monoton kemény basszus-alapnak valamiféle ötvözete. Kellett már a komor színek után a „Red Velvet Suite” oldottan dübörgő rock’n’rollja, amely aztán váratlanul funkyba fordult, hogy azután megint új dal, egy varázslatos lassú, a „Movin’ On” következzék.  Maradtunk ugyan a következő közel negyed órában is a líránál, csak már amolyan „Héja-nász az avaron” megközelítésben: ezekben a percekben a véresen kemény „Big Things Going Down”-nal képesztette el közönségét DP.
 
Az „alapszakasz” utolsó száma az átütő erejű „Backbite” volt természetesen, emblematikus darabja ez is Patlanskynak, a tavalyi koncerten is nagy siker volt. 
 
 
Világos, hogy ilyen befejezés nem lehetséges, az ováció után igazi meglepetés-dallal, a „Bring The World To It’s Knees” című, megint csak közel negyed órás kompozícióval zárt a csapat. 
 
Mint a koncert során kiderült, a 2023-as turnétól is búcsúzott ezzel a számmal a három zenész, Dan Patlansky (gitár, ének), Greg Van Kerkhof (basszusgitár, vokál) és Andy Maritz (dob, vokál). Bele is adtak apait, anyait! Érdekes, de igaz, a két – egyébként kiváló – kísérőzenész, akik addig “csak” a megbízható alapot tették a Dan főszereplésével előadott produkció alá, most nyíltak meg igazán. A dalban elhelyezett funky betét egészen új, szellemes zenei energiákat eresztett el, ezzel feltéve a koncert i-jére a pontot!
 
Greg Van Kerkhof
 
Úgy gondolom, SRV munkássága, zenei öröksége nagy példát, ha úgy tetszik feldolgozandó hatást adott az őt követő zenész-generációknak is. Ezt mutatja, hogy bár életműve csak néhány lemezből áll, és konzekvens zenei egységet alkot (még a “Chitlis Con Carne” ellenére is, sőt éppen azért!), mégis sokan merítenek tőle inspirációt, mi több, viszik tovább jellegzetes hangzását, zenei fordulatait. Elég, ha a hosszú névsorból Kenny Wayne Shepherd és Tommy Katona nevét említjük. 
 
 
 
Dan Patlansky kétségtelenül az egyik éllovasa ennek a hihetetlenül erős mezőnynek, a múlt pénteki koncertjét végignézve/hallgatva erősen reméljük, hogy azt a bizonyos 2024-ben megjelenő albumot, a LOTS Music segítségével, Magyarországon, élőben is bemutatja majd! 
 
A zenészek:
 
Dan Patlansky - gitár, ének
Greg Van Kerkhof - basszusgitár, vokál
Andy Maritz - dob, vokál
 
A koncerten elhangzott dalok:
 
01. Lift off
02. I’m On My Way
03. Humbled
04. Heart of Stone
05. Who I Am
06. One With Fire
07. Red Velvet Suit
08. Movin’ On
09. Big Things Going Down
10. Backbite
 
Ráadás:
 
11. Bring The World To Its Knees
 
A LOTS Music további koncertjeiről itt értesülhettek.
 
El Bandi
 
Fotók: Máté Évi