Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Pesten megjelent Isten": Tankcsapda, A Király Halott koncertbeszámoló - Budapest Park, 2023.09.22.Tankcsapda, A Király Halott – Budapest Park, 2023.09.22.
 
Szeptember 22-én idei második koncertjét adta a Budapest Parkban a Tankcsapda, és míg a júniusi fellépésük egyfajta best of buli volt, az aktuális alkalom a Pesten megjelent Isten nevet kapta a napokban bemutatott új dal után.
 
Lukácsékról köztudott, hogy jó érzékkel választanak vendégzenekart és szívesen adnak lehetőséget tehetséges, fiatal bandáknak. Legutóbb a Down For Whatever melegítette be a közönséget a Parkban, ezúttal pedig A Király Halott kapta meg ezt a pozíciót, akik mozgalmas időszakon vannak túl, hiszen nem sokkal a koncert előtt jelentették be új dobosukat, a nemrég még a Fish!-t erősítő Hámori Dávid személyében, aki a Tűnj el! című dallal debütált hivatalosan is a zenekarban, néhány nappal később pedig már az egyik legnagyobb hazai szabadtéri koncerthelyszínen mutatkozhatott be, ami azért nem egy rossz kezdés, főleg úgy, hogy a Budapest Park gyakorlatilag már ekkor is teljesen megtelt, így igazán szép számú közönség előtt játszhattak a fiúk, méghozzá olyan magabiztossággal és összeszokottsággal, mintha mindig is ebben a felállásban zenéltek volna. A banda pályafutása eddig is folyamatosan ívelt felfelé, de könnyen lehet, hogy Dácival még a korábbiaknál is nagyobb sikerek várnak rájuk.
 
 
Gyakorlatilag bármit is csinál a Tankcsapda, az eseményszámba megy és egyúttal meg is osztja az embereket. Elég, ha csak az elmúlt bő egy évet nézzük: tavaly nyáron valóságos lavina indult el, amikor a zenekar közreműködött a BSW Baz+ című dalában, majd néhány hónappal később debütált a Mucsi Zoltán főszereplésével forgatott Carpe Diem (A mának élek), idén júniusban pedig az Ez a nap (az a nap), amire már jóval pozitívabb véleménye érkeztek, a Pesten megjelent Isten viszont ismét sokféle reakciót váltott ki a hallgatókból. Persze fontos tisztázni, hogy bár a mostani parkos koncert az új dal címét viselte, talán senki sem volt a küzdőtéren, aki kifejezetten azért érkezett volna, hogy először hallhassa élőben a friss nótát, ennyi év után pedig egyébként sem szükséges különösebb apropó egy-egy fellépéshez.
 
 
Ennek ellenére nem lehet egyszerű feladat összeállítani egy setlistet, az pedig egyenesen képtelenség, hogy minden beleférjen nagyjából másfél órába, amennyi ezúttal a zenekar rendelkezésére állt. Bizonyos dalok persze kihagyhatatlanok: ilyen például a Fiúk ölébe lányok, a Mennyország Tourist, az Örökké tart és az Ez az a ház, ráadásul a Pesten megjelent Istent éppen utóbbi kettő közé ékelték be, így mindenki könnyen túllendülhetett rajta, akinek nem lett a szíve csücske a dal, de a teljes igazsághoz az is hozzátartozik, hogy – főleg az első sorokból – többen ezt is együtt énekelték már Lukáccsal, és ha nem is lesz kötelező koncertnóta belőle, élőben egyértelműen jobban működött, mint a YouTube-on hallgatva.
 
 
Külföldi zenekaroknál bevett szokás, hogy időnként – vagy akár estéről estére – felhívnak egy rajongót a színpadra, aki a bandával együtt játszhatja el az egyik számot. Itthon ez annyira még nem elterjedt, de a Tankcsapda ezen az estén ezt is kipipálta, amikor az Adjon az ég erejéig Forró Imre ült be Fejes Tamás dobfelszereléséhez, ami bizonyára örök emlék marad számára, és egy ilyen gesztusért valószínűleg még azok is beírnak egy piros pontot a bandának, akik amúgy kritikus szemmel figyelik minden megmozdulásukat.
 
 
Felmerül persze a kérdés, hogy feltétlenül kellenek-e új Tankcsapda dalok, hiszen a koncertek gerincét úgyis a klasszikusok alkotják, a zenekar tagjait viszont talán éppen a friss ötletek is motiválják, és arra mindenképpen jók ezek, hogy egy kicsit feldobják a repertoárt, vagy legrosszabb esetben lehetőséget nyújtanak arra, hogy az ember elmenjen újratölteni a poharát két általa is kedvelt szám között.
 
 
 
Bár a koncerten húsz dal hangzott el, ami nem mondható kevésnek, a buli mégis egy kicsit rövidnek érződött: nagyjából 20:10-kor kezdődött, 21:45 körül pedig már a ráadásnak is vége volt, amiben valószínűleg a csendrendelet is közrejátszott, és az is tény, hogy nem nagyon volt üresjárat az este során, úgyhogy összességében nem maradhatott hiányérzetünk. Ami a folytatást illeti, a zenekar másnap már Somorján játszott, és hamarosan Frankfurt, München, Kassa, Klagenfurt és Salzburg is sorra kerül, november végén pedig az Alcohol 20 éves születésnapi koncertjének különleges vendégei lesznek Sidiék az A38-on, és a bandát ismerve a váratlan húzások sora még ezek után is folytatódik majd.
 
A Budapest Parkban elhangzott dalok:
 
01. Aki nem vak
02. Fiúk ölébe lányok
03. Világ proletárjai
04. Legyen köztünk híd
05. Egyedül a világ ellen
06. California über alles
07. Carpe Diem (A mának élek)
08. Ez a nap (az a nap)
09. A kísérlet száma
10. Félre a tréfát / Éjszaka részegen haza
11. Örökké tart
12. Pesten megjelent Isten
13. Ez az a ház
14. Baj van
15. Adjon az ég
16. Azt mondom állj
17. Nem hagylak el
18. Mennyország tourist
 
Ráadás:
 
19. Voltam már bajban
20. Be vagyok rúgva
 
 
Tóth Mátyás
 
Fotók: Tankcsapda (Rosta Márk - Budapest Park), A Király Halott (Berényi Kitti)