Bejelentkezés

x
Search & Filters

"A rockzenének, legyen az bármilyen előtagú, mindig lesz jövője" - The Pontiac interjúA véletlen nagylelkű kezei szórták rám az első dallamokat a The Pontiac zenekartól. Azóta rájöttem, ez a megfoghatatlan erő tudatni akarta velem, hogyha igényes hangzású blues dallamokra, vagy finom ínyencségekkel megoldott pop-rock nótákra vágyom, fiatalos, esetenként mély értelemmel bíró szövegekkel, akkor rájuk essen a választásom. Mondhatni egy váratlan üde színfolt a sokat megélt magyar rockélet nyüzsgésében, s egyből meghatározó jelenségként mutatják utat világító fényüket. A csapat frontemberével, Nagy Barnival beszélgettünk.
 
Rockbook: Közösen jönnek létre a dalok, vagy meghatározó tagok végzik az alkotás folyamatát?
 
Nagy Barni: Teljesen változó. Alapvetően a szövegeket én írom. Van hogy egy alap akkordkísérettel, és egy kezdetleges szerkezettel viszem próbára, és ott egészül ki azzá, ami már közelít a végleges formához, amit végül a stúdióban nyer el. Van, hogy egy Peti által bedobott gitártéma a kiindulási pont, ami köré felépül egy dal. Az új lemezünk esetében nagyobb részben közös zenélések, ötletelések mentén alakultak ki a dalok.
 
Rockbook: Az 'Are You Ready Now' angol nyelvű lemezetek roppant igényes anyag lett, a maga finom megoldásaival, stílusgazdagságával. Nehéz ilyenkor a második albumot hasonló szintre hozni. Hallhatóan sikerült nektek ez a feladat. Ráadásul magyarul szólalnak meg a dalok. Milyen megfontolás alapján döntöttetek amellett, hogy az első album angol nyelven legyen?
 
N.B.: Köszönjük, örülünk, ha így gondolod! Abban az időben, mikor kezdtük, nagyon mély hatást gyakoroltak ránk az angolszász dalkultúra hagyományai, akár egyszemélyes singer-songwriterek, akár blues és rock előadók, így a gondolkodásmódunk is teljesen abba az irányba gravitált, magától értetődő volt, hogy azokhoz a dalokhoz angol nyelvű szöveg íródjon. 
 
 
Rockbook: Mivel elég fiatalok vagytok, milyen példaképek, zenekarok voltak, vannak rátok hatással mind a mai napig? Ezt nemcsak a külföldi csapatokra értem.
 
N.B.: Nekem visszatérő kedvenceim a Dave Matthews Band, Jason Isbell, de mindig fedezek fel számomra új dolgokat, akik épp aktuális kedvenceim. Mostanában épp nagyon sokat pörög nálam a Platon Karataev 'Partért kiáltó' c. tavalyi lemeze. A többiek más-más irányzatokat hallgatnak, de azért vannak metszéspontok, szóval nem szállunk ki a buszból, ha megszólal Kate Ryan vagy a Pantera.
 
Rockbook: A második lemezetekre visszatérve, ha jól tudom Siklósi Örsnek, az AWS elhunyt frontemberének is szántatok egy igazán mély hangvételű, számomra hidegrázós dalt. Nyilván szíven ütött titeket is ez a sajnálatos esemény. Honnan volt az ismeretség?
 
N.B.: Sokszor találkoztunk az éjszakában, dobosunk, Süli Tomi a másik zenekarával, a Tiansennel pedig sokat turnézott is az AWS-el.
 
Rockbook: Könnyedebb vizekre evezve... Azt gondolom, hogy Ti egy sokat koncertező zenekar vagytok. Hogyan alakul a nyaratok? Gondolom van már jópár lekötött koncertetek?
 
N.B.: Természetesen lesznek koncertek nyáron is, ősszel is, de most teljes erővel a június 29-i lemezbemutató koncertünkre készülünk, ami az A38-on lesz a Third Planet társaságában. Facebook esemény itt!
 
 
Rockbook: Így, hogy anyanyelven is készült egy albumnyi dal, a bulikon melyik lemezt igényli jobban a közönség?
 
N.B.: Mióta megjelent, azóta javarészt a ‘Jöhet velünk bárki’ című lemezünk dalai alkotják a műsorunk gerincét, illetve folyamatosan kerülnek be új dalok a műsorba, hogy próbálgassuk őket élőben is. Hosszabb koncerteken persze visszanyúlunk az első lemezhez is, az I’m Not Broken-t például elég sokszor szoktuk játszani.
 
Rockbook: Meddig van jövője szerintetek az általatok képviselt blues-rock, pop-rock hangzásvilágnak?
 
N.B.: Összességében szerintem a rock zenének, legyen az bármilyen előtagú, mindig is lesz jövője, rengeteg jobbnál jobb zenekar van, akikre érdemes figyelni, és eljárni koncertekre. Akár itthon, akár külföldi viszonylatban.
 
Rockbook: Személyre szabottan, mindnyájatoknak "csak a Pontiac van", vagy közreműködtök más formációkban is?
 
N.B.: Számomra nincs másik zenekar, ha csinálnék is újat, akkor is a srácokat hívnám tagoknak, szóval erre nincs is szükség. Peti és Tomi az, akik játszanak máshol is, Peti a Black Circle Orchestrában játszik Áron Andris oldalán, Tomi pedig a Tiansenben dobol még. 
 
Rockbook: Milyen célok, jövőképek váratnak még magukra az elképzeléseitekben? Ezt értem rövidebb és hosszabb távon is…
 
N.B.: Készülünk még egy klippel a lemezmegjelenés előtt, amit a lemez egyik legerősebb dalához forgatunk majd. A már említett lemezbemutatót szeretnénk a lehető legjobbra megcsinálni, és a nyárra egy új műsort összerakni, már az új lemez dalait is beépítve. Új dalötletek folyamatosan vannak, azokat is gondozzuk, szóval nem állunk le, csináljuk a dolgunkat folyamatosan.
 
 
Rockbook: Azt ahol most tartotok, a kezdetekkor hittétek volna? Gondolok itt pl. az Az lenne csak szép című dalotok közel 140 ezres megtekintésére, tv-s  szereplésekre, rangos fesztiválokon való részvételre.
 
N.B.: Idén 6 éves a zenekar, évről évre folyamatosan fejlődünk külön-külön és együtt is. Ezek nagyszerű dolgok, de annak örülök a legjobban, hogy ezeket együtt, változatlan felállásban és egyre nagyobb csapatban élhetjük át. 
 
Rockbook: S végezetül kb. három szerzemény linkje is jó volna, ami akár kedvenc a csapaton belül vagy különleges szerepet töltött be az évek során.
 
Az ‘Az lenne csak szép’ dalszövege volt az első, amit írtam, és ez volt az első dal, ami komolyabb figyelmet kapott.
 
 
Ez volt az első dalunk, ami megjelent magyarul, és bár mostanában élőben keveset játsszuk, én nagyon szeretem.
 
 
Ez pedig kb a kedvenc koncertdalom:
 
 
A zenekar tagjai:
 
Nagy Barni (ének-gitár)
Kiss Peti (gitár)
Zákányi Benedek (basszusgitár)
Süli Tomi (dob)
 
Zenekari és koncertfotók: Andrási Ingrid
Are You Ready Now? lemezborító: Barta Gyöngyi
 
Elérhetőség: Facebook
 
 
Németh Laci