Bejelentkezés

x
Search & Filters

A Sabaton a nemzeti ünnep fényéhez méltó produkcióval rukkolt elő a Barba Negrában (koncertbeszámoló) - 2022.08.20.



Sabaton, Avatar, Dynazty – 2022. 08. 20., Barba Negra
 
Bár legutóbb nem is annyira régen, 2020 elején járt nálunk a Sabaton (beszámoló itt), az azóta eltelt nagyjából két és fél év mégis szinte egy örökkévalóságnak érződött, ráadásul az újabb koncert megvalósulását is számos tényező nehezítette és kis híján még az időjárás is bekavart, végül azonban Joakim Brodén-ék tankja mégis csak szerencsésen felgördült a Barba Negra színpadára augusztus 20-án.
 
A Sabaton eredetileg március 13-án lépett volna fel a Budapest Arénában a The Hu és a Lordi társaságában, ennek az egyenletnek azonban minden tényezője megváltozott, magát a Sabaton-t kivéve. A helyszín végül a Barba Negra lett, vendégként pedig a Dynazty és az Avatar csatlakoztak a koncerthez. Ez a változtatás egyúttal azt is jelentette, hogy az ülőjegyek kiemelt állókra módosultak, amit a többség jól fogadott, a délelőtti és a koradélutáni órákban azonban még mindig akadt izgalom az időjárás miatt, aminek következtében jónéhány program és a tűzijáték is elmaradt, de a koncertek útjába szerencsére nem gördült akadály, sőt, végül teljes egészében el is került minket a vihar.
 
A Dynazty legutóbbi budapesti fellépése óta mindössze négy hónap telt el: áprilisban a Barba Negra klubrészében játszottak – akkor főzenekarként. Most viszonylag korai kezdés jutott az Amaranthe-ból is ismert a Nils Molin-nak és társainak, akik így is nem kevesebb, mint 11 dalt húztak elő a tarsolyukból, amelyek közül négy is a napokban megjelenő Final Advent lemezről került be a programba, aminek sokan talán éppen a koncert hatására adnak majd egy esély, és különösen az Advent és a Natural Born Killer hatására én is kíváncsian várom az egész albumot, mivel a banda produkciója kifejezetten meggyőző volt.
 
Dynazty
 
Az Avatar sem ismeretlen a hazai közönség számára, mivel ők is játszottak már néhányszor Budapesten, legutóbb, ha minden igaz, 2019-ben. A göteborgi banda színpadi show-jából a zene mellett a teátrális elemek sem hiányoznak: az énekes, Johannes Eckerström például a fizimiskája és a megjelenése alapján akár Alice Cooper és Joker eltitkolt szerelemgyereke is lehetne. Egyébként is egyértelműen a frontember a zenekar aduásza: mosolyával, grimaszaival és tánclépéseivel kellően magára vonja a figyelmet, és hangban is hozza, amit kell, a többiek pedig hozzáteszik a stabil zenei alapot, ami helyenként nem is áll annyira távol a Sabaton világától. A Dynazty-hez hasonlóan nekik is nagyjából egy óra jutott, amit jól kihasználtak, és valószínűleg szereztek néhány új rajongót is.
 
 
A Sabaton és a magyar közönség kapcsolata már-már legendássá vált az évek során – részben a pálinkának is köszönhetően – a The War To End All Wars című legutóbbi albumuk pedig egy különleges kiadásban is megjelent csak Magyarországon, ez a turné pedig elsősorban ennek a lemeznek a bemutatásáról szól, de azért persze nem maradtak ki a korábbi koncertfavoritok sem, hiszen kezdésként rögtön a Ghost Division-t hallhattuk.
 
Ami a színpadképet illeti, emlékeim szerint eléggé hasonló volt a 2020-as arénás koncertéhez: a már említett tank elmaradhatatlan kellék a Sabaton bulikon, de a katonai árkokat és lőállásokat idéző díszlet is visszaköszönt a Vörös Báró repülőgépét idéző billentyűs hangszerhez hasonlóan, a mikrofonállványokat pedig sisakok ékesítették. Ez már önmagában komoly látványt jelentett, de ehhez még hozzájöttek a LED-falakon futó grafikák és videók, valamint a lenyűgöző pirotechnika, és lássuk be, egy tankból feltörő lángcsóvák sokkal ütősebbek mindenféle tűzijátéknál!
 
 
Az idén márciusban megjelent – és nem mellesleg igen jól sikerült – új albumról öt dalt is berakott a setlistbe a zenekar, és bár a Stormtroopers, a Dreadnought, a Race To The Sea és a Soldier Of Heaven is jól hangzott élőben, a legnagyobb közönségkedvenccé egyértelműen a kislemezdalként is kihozott Christmas Truce vált, amit úgy énekeltek a rajongók, mintha egy többéves klasszikus lenne, így minden bizonnyal hosszútávon is része lesz a Sabaton koncerteknek. Egyébként is egyértelműen észrevehető, hogy a banda népszerűsége továbbra is egyre csak felfelé ível, és sokan már a következő generációt is „megfertőzték” a zenekar szeretetével, ugyanis jónéhány (kis)gyerekes családot lehetett felfedezni a küzdőtéren, ami egyúttal azt is bizonyítja, hogy a komoly háborús tematika ellenére nagyon is könnyen befogadható a Sabaton zenéje, és alighanem éppen ebben a kettősségben rejlik a sikerük titka.
 
A nagyjából másfél órás koncert végén igazi klasszikus dalok tették fel az I-re a pontot: a Primo Victoria-t és a Swedish Pagans-t talán azok is hallották már, akik egyébként nem ismerik behatóbban Joakimék munkásságát, a To Hell And Back előtt pedig még az AC/DC örökzöld slágeréből, a Highway To Hell-ből is hallhattunk egy rövid részletet, mielőtt a zenekar végleg levonult volna a színpadról.
 
 
Meglehet, hogy előzetesen sokan nem teljesen így képzelték el ezt a koncertet, de összességében egyáltalán nem lehetett okunk panaszra, sőt, a fellépő bandák és a szervezők is kihozták a maximumot az estéből és a körülményekből, a Sabaton pedig a nemzeti ünnep fényéhez méltó produkcióval rukkolt elő és – ha ez egyáltalán lehetséges – még jobban belopta magát a magyar rajongók szívébe.
 
A koncerten elhangzott dalok:
 
01. Ghost Division
02. Stormtroopers
03. Great War
04. The Red Baron
05. Bismarck
06. The Attack of the Dead Men
07. Soldier Of Heaven
08. Steel Commaders
09. Carolus Rex
10. Night Witches
11. Race To The Sea
12. Resist And Bite
13. Dreadnought
14. The Last Stand
15. Christmas Truce
 
Ráadás:
 
16. Primo Victoria
17. Swedish Pagans
18. To Hell And Back
 
 
Tóth Mátyás
 
Fotók: Barba Negra