Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Teret engedünk a békétlen és ringató hullámzásnak egyaránt” - nís interjúDeeprecen, Mad Vill, Alpárfeszt, Budapest Beer Week. Zajlik az élet a budapesti nís háza táján. A progresszív/alternatív metálban utazó zenekar előtt álló, programokkal teli időszakról Zsíros Ádám énekessel beszélgettünk.
 
Rockbook: Április utolsó hétvégéje meglehetősen eseménydús lesz számotokra. 29-én színpadra léptek a Mad Vill fesztiválon, amit április 28-30 között rendeznek Budapesten a Mad Kertben. Ezen a nagyszabású rendezvényen 3 nap alatt a hazai underground krémje feltűnik. Nem ez az első ilyen rendezvényetek a közelmúltban, nemrég a Deeprecen keretein belül is toltatok egy bulit az Auraleak-el. Szerencsére egyre több ilyen eseményről hallani. A több fellépős koncertek lehet az underground útja a jövőben? Jobban vonzza a közönséget a több zenekar?
 
Ádám: Igen, mi ebben látjuk az underground színtér jövőjét. Zenészként és zenefogyasztóként is fontosnak tartjuk a változatosságot. Ezek az események, mint például a debreceni Deeprecen, lehetőséget biztosít a hozzánk hasonló zenekaroknak, hogy szélesítsék az ismertségük spektrumát. Az underground zenéket hallgatók nyitottabbak az eklektikusságra, így a szervezők megtehetik, hogy akár stílusukban lazán kapcsolódó előadókat szervezzenek le egy estére, amik valamilyen hangulat vagy logika szerint mégis rokoníthatóak. Ezen kívül fontos a személyes interakció, amit az ilyen bulik biztosítani tudnak közönség és zenekar, zenekar-zenekar között is. Így erősödni tud a közösségtudat. A Petőfi Zenei Tanácsok korában igazán szükség van ilyen csatornákra, ahol ezek a találkozások megtörténhetnek. 
 
 
Rockbook: Június 22-24-e között zajlik Lakitelken az Alpárfeszt. A fellépők listáját már bejelentették, két zenekar pedig az Alpárfeszt válogató nyerteseként jut be a fesztiválra. A zsűri előtt ti is felléptek április 30-án. Hogy jutottatok be a válogatóba?
 
Ádám: Ötödik fogaskerekünk, Gréta épp megkereste a fesztivált, amikor az egy zenekari jelentkezést írt ki. Jelentkeztünk, a szervezők húsz zenekaros előszűrésébe bekerültünk. Ezután jött az online közönségszavazás, ahol az első 10 zenekar között voltunk. Itt tart most a történet.
 
Rockbook: Hány szavazatot kapott a zenekar?
 
Ádám: Többet, mint a 11. zenekar. 
 
Rockbook: Hol lesz a válogató? Nyilvános esemény vagy szigorúan a zsűri előtt léptek fel?
 
Ádám: A válogató Tiszakécskén kerül megrendezésre, minden zenekar két dalt fog eljátszani, és - ha jól tudom - nyilvános az esemény.
 
Rockbook: Kikkel „versenyeztek” a bejutásért?
 
Ádám: Az Escape My Shadows, Colmena, Phrenesis, Vorlorn, Pennhurst, Melophobia, Astorias, Illict Passenger, Hatred Solution zenekarokkal. Kíváncsian várjuk, hogy milyenek élőben a zenekarok.
 
Rockbook: Ekkora pörgés mellett van időtök új dalok írására, felvételére?
 
Ádám: Mivel viszonylag hosszabb dalokat írunk, egyedi hangulattal, saját történetekkel, a dalírás egy komplexebb feladat nálunk. Van egy csokornyi dalkezdeményünk, amik változó dinamikában, hol jobban, hol pedig kevésbé kerülnek fókuszba a próbák során. Mindegyikre egy külön világként tekintünk, amikbe nem mindig tudunk zökkenőmentesen bekapcsolódni. Ilyenkor előveszünk egy másikat, beszélgetünk róla, témákat próbálgatunk, hagyjuk, hogy formálódjon a dal, ezzel együtt pedig az elképzeléseink és az elvárásaink is. Szeretnénk ezt a csokrot a jövőben összekötni egy új lemez formájában.
 
 
Rockbook: A már említett fellépéseken kívül vannak még fix koncertdátumok?
 
Ádám: Május közepén lesz egy koncertünk a Riffben, 26-án pedig a Budapest Beer Week keretein belül játszunk a Dürer kertben. Július 15-én Dorogon zenélünk, fesztiválok közül pedig az augusztus 10-13 között megrendezésre kerülő Hell Vill-en már biztos, hogy ott leszünk. 
 
Rockbook: 2021-ben jelent meg „foehn” címmel lemezetek, amely jóval karcosabb, sötétebb hangzású, mint a 2019-es bemutatkozó album. Ez az akkori körülményeknek (covid) számlájára írható, vagy ettől függetlenül is ez a kijelölt út hangzás terén?
 
Ádám: Minden alkotó a személyes vagy kollektív tapasztalatokból építkezik, ez velünk sincs másként. Természetesen a covid is közrejátszott ehhez, de az is inkább a változás folyamatának egy része volt csak. Nincs kijelölt irány, amit kitűztünk magunk elé, továbbra is teret engedünk a békétlen és ringató hullámzásnak egyaránt.  
 
Rockbook: Dalaitok többnyire angol nyelvűek, de a bemutatkozó lemezen a „…hogy elcsendesítsem a szeleket” esetében nagyon jó működik a sounddal a magyar szöveg. Korábban nyilatkoztátok, hogy azért íródott magyarul a dal, mert kíváncsiak voltatok, milyen a zenétek „magyarul”. Tervezitek ennek folytatását?  
 
Ádám: Igen, gyakori beszédtéma ez nálunk, mindenképp szeretnénk magyar dalokat a jövőben, hogy milyen mértékben lesz az átváltás, még nem tudjuk.
 
 
Rockbook: Honnan ered a zenekar neve?
 
Ádám: Egy ideje már gondolkodtunk névválasztáson, szerettünk volna valami olyan nevet adni magunknak, ami nem csak hangzatos, de üzenete is van. Amikor egy próba kezdetén Zolival - aki épp munkahely váltásban volt - arról beszélgettünk, hogy a termék, amit gyártanak mekkora „niche” a piacon. Nagyon megtetszett ez a szó, az ökológiai fülke fogalmát juttatta eszembe. Ez egy olyan absztrakt térfogalom, ami magában foglal minden környezeti és biológiai tényezőt, ami az adott faj vagy populáció életfeltételéhez és fennmaradásához szükséges. Minden faj egyedi paraméterekkel rendelkezik, mi pedig láttunk valami ars poetica-szerű dolgot ebben. 
 
Rockbook: Mi az oka annak, hogy mind a zenekar neve, mind a számok címe kisbetűvel íródik?
 
Ádám: A fenti logikából adódott, hogy az egyensúlyt és az egyenértékűséget valamilyen szimbolikus formában is megjelenítsük. Ezen kívül esztétikusabbnak is találjuk ebben a formában a dolgokat.
 
Rockbook: Az eddig megjelent kiadványaitok az online csatornákon elérhetőek. Fizikai adathordozón kiadtátok őket? Ha igen hol lehet hozzájutni?
 
Ádám: Tervezzük, hogy a korábbi lemezeket valamilyen fizikai formában is kiadjuk, de még nincs eldöntve ez sem. 
 
Rockbook: Köszönjük a beszélgetést, találkozunk élőben a koncerteken!
 
Elérhetőségek: Facebook, Bandcamp, Instagram
 
 
Bonivárt Balázs