Bejelentkezés

x
Search & Filters

dark metal

A dark metal egy eléggé tág és szubjektív fogalom, hiszen számos stílus tulajdonságait felsorolja önmaga meghatározásához. A megnevezést leginkább a gót metal, doom metal, death metal és black metal által ihletett zenekarokra lehet használni. Magát a kifejezést a német Bethlehem együttes hozta létre, méghozzá az 1994-ben kiadott ’Dark Metal’ címet viselő albumukkal.

A dark metal kifejezést olykor a média és a rajongók is arra használják, hogy segítségével körülírjanak és egy kalap alá vegyenek egyes ismert zenekarokat, melyeket az a bizonyos „darkos” érzete különböztet meg a „népszerű” stílusoktól.

A dark metal megnevezés eleinte utalhatott bizonyos dallamos black- vagy death metalt játszó együttesekre is, mint pl. a Dissectionre, a Naglfarra vagy a Lord Belialra.

Zenei jellemvonások

A dark metal gyakran a black- illetve doom metal stílusok ötvözetére hasonlít leginkább. Az irányzat olyan újításokkal igyekszik önmagát megkülönböztetni, mint a billentyűsök, akusztikus gitárok bevezetése, a tiszta ének halálhörgéssel való vegyítése és a női énekesek felvonultatása.