Bejelentkezés

x
Search & Filters

experimental metal

Az experimental metal, más néven avantgárd metal vagy avant-metal a heavy metal egyik válfaja, amely a kísérletező kedvű zenealkotás miatt kapta ezt az elnevezést. A stílus jellemzői az innovatív, avantgárd elemek; széleskörű kísérletezgetés, és a hagyományostól eltérő, szokatlan hangszerek, dalszerkezetek, hangzások, énektechnikák használata. Az irányzat a progresszív rockból, a fúziós jazzből, illetve az extrém metál-stílusokból, pl. a death metalból és black metalból alakult ki. Néhány fontosabb helyszín, ahol az experimental metal népszerűségnek örvend: Los Angeles és a San Franciscói öböl területe az USA-ban, Oslo Norvégiában, és Tokió Japánban.

Jellemzők

Az experimental metal a mai napig „besorolhatatlannak” bizonyul; az összes heavy metal alműfaj közül talán ennek a legnehezebb körülhatárolni és megfogni a lényegét. Az „experimental metal” mint jelző is használható az egyébként külön stílust képviselő „atmoszférikus metal” vagy röviden csak „post-metal” irányzatra (a „post-rock” kifejezésből származtatva). Az experimental metal, bár hasonlít a progresszív metalra, sokkal több kísérletezést foglal magába; míg a prog metal inkább a tradicionális hangszerelésre és a magas fokú technikai összetettségre helyezi a hangsúlyt. Az experimental metal ezen kívül a szokatlanság erejével is él, hiszen ledönti a konvenciókat és gyakran soha nem látott elemeket vezet be a köztudatba. A dalszövegek és a stílus vizuális megoldásai szintén eklektikusak.

Ian Christe szerint az experimental metal azért fejlődött ki a death metalból, mert annak képviselői „elhagyták a szigorú előírásokat a zene felépítésével kapcsolatban, s helyette inkább kipróbálták az alapelemek absztrakcióit.” A stílusra azonban a progresszív rock is hatott. Néhány korai példa erre a King Crimson lemezei, név szerint a ’Larks’ Tongues in Aspic’ (1973) és a ’Red’ (1974) – az utóbbi album teremtette meg az első avant-metál stílusú zenétcímadó dalával, s ez volt az a stílus, amelyet még Robert Fripp is követni kezdett a későbbiekben. Egy másik korai példa a’76-ban megjelent ’Presence’, a Led Zeppelintől. Az online zenei szolgáltató, a Rhapsody az 1980-as évek körülre datálja a stílus megjelenését, a legfontosabb szerepvállalást pedig a Celtic Frost együttesben látja, akiket sokan az irányzat úttörőinek tekintenek.  A Rhapsody ez után még többféle zenekarokon keresztül vezeti a stílus történelmi szálát: először a jazz-szerű formációk, mint az Ephel Duath és a Mr. Bungle; majd a noise stílust képviselő Unsane és Fantômas; a shock-rocker The Locust; legvédül pedig a Pelican és a Sleepytime Gorilla Museum nevű viszonylag újabb, ambient zenét játszó formációk. Az experimental metal további úttörői között említhetjük még a következő zenekarokat: Boris, Earth, Helmet, Maudlin of the Well, Neurosis, Sunn O))) és végül de nem utolsó sorban Voivod.

A kései ’90-es években a Misanthropy Records vállalta fel a norvég experimental metal lemezek kiadását, ám 2000-ben csődbe ment. Jeff Wagner szerint az ezredforduló körül az ún. „avantgárd metal újhullám” elsődleges támogatója a The End Records lett. Szerinte ugyanis a The End és a Misanthropy, illetve pár specializálódott kiadó támogatása hozta el a metal stílus új avantgárdját. További experimental metalt támogató kiadók: Holy Records, Hydra Head Records, Southern Lord Records, The Flenser, és persze a Relapse Records (Relapse Entertainment). Az USA-ban a San Franciscói öböl környékén külön experimental metal szcéna bontakozott ki, a Giant Squid, a Grayceon és a Lucidra vezetésével. A New York Times szerint a ’90-es évek közepén kialakuló, regionális szcénák közül a tokiói, a Los Angelesi és az oslói voltak a legjelentősebbek.