Bejelentkezés

x
Search & Filters

grunge

A grunge (piszok, mocsok) könnyűzenei stílus gyökereit és kezdeteit az amerikai underground mozgalomban kereshetjük. A Seattle Sound-ként is emlegetett alternatív rock-irányzat ötvözi és továbbgondolja a rock, punk, hard rock és az indie rock alapokat. Megjenenése a nyolcvanas évekre tehető, Washington állam, azon belül is Seattle környezetére. Híressé a kilencvenes évek elején vált két meghatározó album, a Nirvana Nevermind és a Pearl Jam Ten lemeze hatására. Sokan ennek tulajdonítják a '80-as évek rockzenéjének lezárását, és a legutolsó rockforradalomként jellemzik.

A grunge-ra sokféle hatás keveredése jellemző. A nehézséget a besorolásnál az jelenti, hogy az elnevezés igazából a zeneipar egy skatulyája, amely a '90-es évek seattle-i zenéjét próbálta egy kategóriába foglalni. Az ottani bandák ugyan valóban sajátos hangzású zenét játszottak, ám egyáltalán nem egységes stílusban. Emiatt a legtöbb együttes tiltakozott is a grunge-bélyeg ellen.

Az elnevezés eredete

A szó angol eredetű, a 'grungy' - ez a szlengben a 'koszos' szinonimájaként használt szó - jelzőből származtatható. A grunge mint fogalom legelőször a '60-as és '70-es években fordult elő zenei stílus és zenészek megnevezéseként. Akkoriban még nem műfajra, inkább a zene és a művészek jellemzőire gondoltak a fogalom használatával. Neil Young (& Crazy Horse), Iggy Pop (& The Stooges) és a The Velvet Underground például a rock-on belül is valami egészen különlegesnek hatottak a kísérletezőkedvük által, ami a feedback-effekteket (olyan hangok, amik az elektromos gitáron a visszapengetéskor keletkeznek) illette. Emiatt a nevezett előadók gitárjátéka kevésbé volt „tiszta” és „sima”, mint az ezekben az évtizedekben alkotó többi bandáé. Ehelyett inkább nyersnek, durvának hatottak a torzító-effektekkel ellátott felvételek, melyeket nem is mindig szerkesztettek stúdióban. Ezáltal a zene „lázadónak”, „függetlennek” tűnt. Ez a stílus alakította a '80-as évek közepétől a seattle-i zenei színteret, ekkor kezdte a Green River és a későbbi Mudhoney énekese, Mark Arm a mozgalom elnevezéseként alkalmazni a grunge-ot, amely a '90-es évektől válhatott igazán népszerűvé.

Kifejlődése

Népszerűvé válásának elején a grunge-ot leginkább azok hallgatták, akik játszották. A bandák kis klubokban kis számú közönség előtt játszottak, aminek nagyobb hányadát a többi fellépésre váró együttes tagjai tették ki. Mások azért hallgatták ezt a zenét, hogy megpróbáljanak kitörni a hétköznapok szürkeségéből. Mikor a zenekarok elkezdtek albumokat megjelentetni, a kiadók váltak az új stílus terjesztésének katalizátorává. A sikeresebb bandák többsége a Sub Pop-hoz szerződött.

A kiadvány, amely beindította a grunge-ot, a C/Z Records által megjelentett Deep Six válogatáslemez volt 1986-ban. Az albumon hat együttes számai hallhatók, amelyeket azóta is a „grunge atyjai”-ként tartunk számon: Green River, Soundgarden, Melvins, Malfunkshun, Skin Yard és a U-Men, akik közül többeknek ez volt az első lemezkiadványa. Az előadók stílusát így írták le akkoriban: „Egy alapjában véve agresszív, kemény hangzás, amely a heavy metal lassabb tempóját a hardcore intenzitásával ötvözi.” Ahogy a Sub Pop producere, Jack Endino emlékszik: „Az emberek csak annyit mondtak: 'Miféle zene ez? Ez nem metal, nem is punk, mi ez?' Aztán felkiáltottak: 'Heuréka! Ezekben a bandákban van valami közös!'” Később '86-ban Bruce Pavitt megjelentette a Sub Pop 100 válogatást csakúgy, mint a Green River Dry As Bone EP-jét, új kiadója: a Sub Pop kiadványaként. Egy korai Sub Pop-katalógus így írta le a Green River EP-t: „Ultra laza GRUNGE, ami egy generáció erkölcsét rombolta le.”

1988 novemberében a Sub Pop megtette első lépéseit a grunge népszerűsítése érdekében, mégpedig a Sub Pop Singles Club létrehozásával, amely egy előfizetéses szolgáltatás volt, és a megrendelők számára biztosította a helyi bandák kislemezeit havonta levélben elküldve. Ez fokozta a grunge népszerűségét, és a kiadóét is egyben, legalábbis a seattle-i régióban. A S.P. két alapítója, Bruce Pavitt és Jonathan Poneman állítja, hogy az igazi robbanás akkor kezdődött, mikor felkérték a Everett True-t a brit Melody Maker magazintól, hogy írjon egy cikket a helyi zenei világról. Ennek segítségével válhatott a grunge ismertté a '80-as évek végére már a régión kívül is, megadva az első lökést a népszerűség elérése felé. A Mudhoney-t mondják e korszak legsikeresebb bandájának, egészen a '80-as évek végéig, hála az 1988-as kislemezüknek, a „Touch Me I'm Sick”-nek. Ám a '90-es évek beköszöntéig az új stílus nem vált nagyobb hatású jelenséggé az USA-ban.

A kilencvenes évek elején néhány éppen megalakult washingtoni együttes elkezdte a korai grunge hangzást a hard rock-kal ötvözni. A legjellegzetesebb példa erre a Pearl Jam a rövidéletű Mother Love Bone és a Temple of the Dog társaságában, amely három bandának majdnem ugyanazok voltak a tagjai. Ezalatt a Nirvana a grunge-ot a Pixies hangzásával keverte. Végeredményként ezeknek az együtteseknek „tisztább” és kevésbé heavy-s hangzásuk volt, mint a '80-as évek grunge-bandáinak, ezzel kikövezve az utat a mainstream siker előtt.

Az első videó, ami a grunge-ra felhívhatta a figyelmet a Soundgarden „Flower”-je volt, amit az MTV néhányszor leadott a „120 Minutes” című műsorában. Egy kicsit több mint két évvel később a Nirvana Smells Like Teen Spiritje bevezette a grunge-ot a mainstream-be.

Mainstream siker

A Nirvana-nak tulajdonítjuk, hogy meghozta az áttörést a műfaj számára 1991-ben. A Smells Like Teen Spirit népszerűsége a Nevermind albumról meglepte az egész zeneipart. Az album #1 lett világszerte, és ezzel megnyitotta az utat a többi banda, köztük a Pearl Jam számára is. A Pearl Jam valójában egy hónappal korábban, 1991 augusztusában megjelentette már debütáló albumát, a Tent, de a lemez eladási mutatói csak a Nirvana sikerei után ugrottak meg. Az akkori és a mai közönség számára is a grunge általában maximum ezt a két bandát jelenti, a maguk punkos, lázadó megnyilvánulásaival a mainstream, valamint kulturális és szociális intézmények ellen. 1991-92 folyamán más seattle-i bandák is sikeressé váltak, mint például a Soundgarden a Badmotorfinger és az Alice In Chains a Dirt című albumukkal. A los angeles-i L7 együttes is szép rajongótábort gyűjtött maga köré, elsősorban a „Pretend We're Dead” kislemez által. A '90-es évek közepére több hasonló hangzású, ám földrajzilag nem ide sorolható együttes is hírnévre tett szert, mint a Stone Temple Pilots San Diego-ból, az ausztráliai Silverchair és a brit Bush.

A legtöbb grunge-rajongó és a kritikusok is úgy tartják, a grunge a glam metal hanyatló népszerűsége által juthatott a mainstreambe. Az olyan glam metal bandák, mint a Mötley Crüe, Poison és a Warrant uralták az amerikai lemezlistákat a '80-as években, a kritikusok becsmérlő véleménye ellenére is. A glam metal a macsó szövegekről, a himnusz-szerű riffekről, a rikító öltözködési stílusról és a társadalmi normákkal való ütközéséről volt híres, különösen a közönség szórakoztatásának terén. Ezek a dolgok közkedveltek voltak a nyolcvanas években, de fokozódó ellenérzést kezdtek kiváltani a hallgatóságból a kilencvenes évekre. A grunge viszont egészen jó kontrasztot nyújtott a glam metal-lal szemben. Így a hair metal alternatívájaként a grunge csillaga elkezdett emelkedni a glam metal hullócsillaggá válásakor.

A grunge-fanok a régióban úgy érezték, hogy a média túlzott fontosságot tulajdonított a grunge-zenészek által hordott ruháknak, mint ahogy a többi apró helyi kulturális sajátosságnak is. Az általánosan elterjedt ruházat a korai években a punkos ízlés és az átlagos mindennapi viselet keveréke volt (legjellemzőbb ruhadarab: flaneling). Ez a „divat” nem a feltűnési vágy miatt alakult ki, de az ilyen ruhadarabok könnyű megfizethetősége, valamint a régió hűvös éghajlatához illő melegsége által mégis elterjedt. A kilencvenes évek elején a divatipar széles réteget célzott meg a „grunge divat”-tal, elég magas árat felszámítva a szerintük a grunge-régióban divatos ruhákért. A média ebből kiindulva egész kultúrát teremtett a grunge-ból, a Generation X számára mondvacsinált másolatot készítve az előző generáció hippi mozgalmáról. Érdekes példa arra, hogyan sült el visszafele a média nagy igyekezete: a New York Times megjelentetett egy hamis listát a grunge-körökben használt szlengről, amelyet később a Sub Pop-tól Megan Jasper leplezett le. A hatalmas médiafelhajtást dokumentálja az 1996-ban megjelent Hype! című dokumentumfilm is.

Miközben az ilyen felszínességek zavarták a legtöbb seattle-i rajongót, a legtöbb grunge-zenész megmaradt a híressé válásuk előttről megszokott ruházkodásánál. Ám a régión kívül is egyre több zenész kezdett hasonlóan öltözködni. A rockvilágban a márkás ruhák nem számítottak becsülendőnek, a flanel, farmer, bakancs (gyakran Doc Martens) és a Converse tornacipő volt a legelterjedtebb. Sok fiatal rajongó a régión kívülről is magáévá tette a stílust a normákkal szembeni ellenszegülésként, amit persze sokan felszínességnek tartottak. Angliában a fiatalokat, akik e szerint a divat szerint öltöztek, „grungers” névvel, míg Amerikában a „grungies” szóval illették. A sok megrögzött rock and roll-rajongó „ellendivatot” indított az új trend ellen. Ez hozzájárult ahhoz, hogy a „grunge divat” egy újabb lökést kapjon, ám a legtöbb fan el is dobta ruháit röviddel a megvásárlásuk után, így a gyártók hamarosan abbahagyták az értékesítést.

Sok jelentős esemény történt a zene „grunge-korszak”-a alatt, amik nem történhettek volna meg, ha a grunge nem válik híressé. Az alternatív rock – amit azelőtt csak helyi klubokban, egyetemi rádiókban vagy független lemezkiadóknál lehetett hallani – népszerűvé vált a nagyközönség körében is, mikor a nagy kiadók elkezdték kiadni a korábban ismeretlen zenei irányzatok képviselőinek lemezeit. A Lollapalooza nevű utazó fesztivál is ennek eredményeként születhetett meg, a grunge-dzsal a '92-es és '93-as koncertek fő irányvonalaként. A média reflektorfényeinek tüzében a grunge a popkultúra része lett, amit legjobban a '92-es Facérok című film mutat, melyben több grunge-banda tagjai is szerepeltek. A Nirvana és a Sonic Youth szerepelt ugyanabban az évben az „1991: The Year Punk Broke” dokumentumfilmben. A Riot grrrl – egy másik „punk-származék” irányzat – Nyugat Washington-ból (szokták a grunge női változatának is nevezni) szintén népszerű lett a régióban. Ahogy a punk-ihlette zene ilyen híressé vált, természetesen a punk maga is újjászülethetett, mikor a Green Day és a The Offspring listavezetőkké váltak. A független kiadók is képesek voltak olyan sikereket elérni, mint a nagy kiadók, felvették a versenyt vetélytársaikkal, legszebb példa erre a Sub Pop sikertörténete.

A hanyatlás

A grunge-őrület valamiért mégsem volt hosszú életű. Több fontos tényező is van, amely ehhez vezetett, amelyek önmagukban is elegek lehettek volna, így nem csoda, hogy együttes fellépésük végleg rányomta bélyegét a műfaj alakulástörténetére.

A legtöbb rajongó, de még a zenekritikusok is úgy tartják, hogy sok grunge-banda nagyon ellenezte a mainstream sztárságot ahhoz, hogy sokáig megmaradhassanak egy-egy nagyobb kiadónál. Több banda megtagadta, hogy kiadóik kívánságait teljesítve „rádióbarátabb” zenét kezdjenek játszani, így a szakemberek megtalálták azokat az új együtteseket, akik hajlandóak voltak erre. Ez egy amolyan „felvizezett” hangzást jelentett, ami az „ős” grunge-fanok számára már semmit nem nyújtott. Az 1996-ban bekövetkezett visszaesés a lemezeladások terén azt okozta, hogy a kiadók olyan stílusokat kezdtek promotálni, amelyek népszerűbbé kezdtek válni abban az időszakban. Ez a visszaesés talán a popossá váló grunge-bandák feltűnésének róható fel.

Másik ok lehet a stílus elnépszerűtlenedésére az alműfaj: a post-grunge megjelenése. Ez a rádióbarát grunge, amelyből hiányzik a zúzósabb, sötétebb hangzás, ami a zene lényegét adta. Sokan tartják úgy, hogy ezt a változatot azok a kiadók hívták életre, akik még több pénzt akartak a műfajból kicsikarni, különféle „popgrunge”-változatok létrehozásával. A kilencvenes évek közepén jelentek meg ezek az együttesek, és nagy nyilvánosságot kaptak. Míg néhány ezek közül – mint a Sliverchair vagy a Bush – sikeresekké tudtak válni, de a valódi grunge-fanok kritizálták őket. Ez leginkább a Candlebox és a Collective Soul esetében volt kirívó, őket érte a legtöbb támadás. Ám a legsikeresebb post-grunge bandákat is érték hasonló „atrocitások”, és ez ahhoz vezetett, hogy ezek még rövidebb ideig tudtak a topon maradni, mint a korábbi grunge együttesek.

A heroin használata a grunge-zenészek között szintén nagyon komoly és szomorú problémákat vetett fel, amelyek akár a zenélés végét is jelenthették együttesek számára. Andrew Wood heroin-túladagolás miatti halála (1990-ben) volt az első nagyobb csapás a grunge világában, elhozva a Mother Love Bone pályájának végét. A függőség okozta Kurt Cobain vesztét is, (bár halálának körülményei nem tisztázottak). Vele egy évben hunyt el Kristen Pfaff is a Hole együttesből, majd 2002-ben Layne Stanley az Alice In Chains énekese, ők is túladagolás miatt. Közmegegyezés alapján azt mondjuk, a grunge leszállóívét Kurt Cobain halála indította, ennek időpontja 1994 áprilisa. Érdekesség, hogy a zenészről több fotó is készült, amelyen a „grunge is dead” (a grunge halott) felirat állt.

1996-ot mondják az utolsó évnek, mikor a grunge-zenészek aktívak voltak. Ebben az évben sok „utolsó” született. A Pearl Jam ekkor jelentette meg utolsó toplistás albumát, a No Code-ot. Az Alice In Chains ebben az évben adta utolsó koncertjeit Layne Stanley-vel a mikrofon mögött. A Soundgarden és a Screaming Trees kiadták utolsó stúdióalbumaikat, („Down on the Upside” és „Dust” címekkel). Végül a Nirvana megjelentette a „From the Muddy Banks of the Wishkah” című koncertlemezét, amely az utolsó hivatalos kiadványuknak számított a 2002-es best of lemezig, amelynek egyszerűen a Nirvana címet adták.

A műfaj kedvelői számára a Soundgarden 1997-es feloszlásáig nem volt még egyértelmű, hogy a grunge mainstream sikere a múlté. A rákövetkező pár év majdnem a feledés homályába küldte a stílust. Sok együttes rettenetesen lecsökkent sikerrel folytatta a lemezek készítését, a turnézást; ezek közé tartozik a legjelentősebb, a Pearl Jam is. A legutóbbi lemezük, a 2006-os saját magukról elnevezett Pearl Jam ennek ellenére a 2. helyezésig jutott a Billboard 200-as listáján, és teltházas koncerteket adtak a világ sok hatalmas stadionjában a 2006-07-es turné folyamán. A grunge-nak még mindig megvan a stabil rajongóbázisa, bárki könnyedén találhat rajongói oldalakat az interneten a témában. A műfaj újra éledezni látszik a Nirvana – a sok új hivatalos és nem hivatalos kiadvány által – ismét erősödő népszerűségének is köszönhetően, 2002-ben például listás dallá vált a korábban kiadatlan „You Know You're Right” című kislemezük, és a With the Lights Out box set (CD-k, és egy DVD gyűjteménye) minden idők legjobban fogyó gyűjteményes kiadványa lett.
 

Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters)

Születés / Halálozási dátum: 
1969. január 14. kedd
Születési hely: 
Warren (Ohio) - USA
alternatív rock
grunge
post-grunge
Származás kategória: 
Hazai

Biográfia: 

David Eric "Dave" Grohl (Warren, Ohio, 1969. január 14. –)[1] egy amerikai rockzenész, leginkább a Foo Fighters énekes-gitárosaként, és a Nirvana dobosaként ismert.

Korai élete

12 éves korában kezdett érdeklődni a zene iránt. Először gitározni, majd később a '80-as évek közepe felé dobolni kezdett. Ez a javára vált, mivel a '80-as évek végén mint dobos vált híressé.

Nirvana

A zenekarnak szüksége volt egy dobosra így Dave Grohl csatlakozott Krist Novoselic-hez és Kurt Cobain-hoz. A Nirvana életének első szakaszában nagy volt a fluktuáció, Dave az ötödik dobos volt a zenekarban. Az igazi áttörést a "Bleach" lemeze után Nevermind című albumuk hozta. Cobain halála után a Queens of the Stone Age-ben játszott egy lemezen, de ekkor már a Foo Fighters kezdeti időszakát élte.

Foo Fighters

1994 októberében alapította a zenekart ami a Saturday Night Live című műsorban futott be. Az évek során a világ egyik legnagyobb hatású rock bandája lett. 7 nagy lemez és 1 válogatásalbumuk jelent meg. A kilencvenes években a zenekar több tagcserén is átesett és végül régi új tagokkal 2007-re alakult ki a ma is ismert felállás. Több Grammy díjat is nyertek, a legutóbbit 2012-ben a 2011-es Wasting Light című lemezükért.

Magánélete

Első felesége Jennifer Youngblood fotóművész. Házasságuk 1993-tól 1997-ig tartott. A válás után pár hónapig Louise Post a partnere. 2003. augusztus 2-án összeházasodott Jordyn Blummal. Grohl két gyermek édesapja.

Tovább a Nirvana és a Foo Fighters oldalára.

 

Forrás: wikipédia
 

Egyéb képek: 

Foo Fighters - The Pretender
https://www.youtube.com/watch?v=SBjQ9tuuTJQ
Foo Fighters - Best Of You
https://www.youtube.com/watch?v=h_L4Rixya64
Foo Fighters - Everlong
https://www.youtube.com/watch?v=eBG7P-K-r1Y
Foo Fighters - Learn To Fly
https://www.youtube.com/watch?v=1VQ_3sBZEm0
Foo Fighters - All My Life
https://www.youtube.com/watch?v=xQ04WbgI9rg
Foo Fighters - Long Road To Ruin
https://www.youtube.com/watch?v=308KpFZ4cT8
Foo Fighters - Big Me
https://www.youtube.com/watch?v=pLdJQFTnZfA
Foo Fighters - Walking After You
https://www.youtube.com/watch?v=TNwkN9vrUYY
Foo Fighters - Wheels
https://www.youtube.com/watch?v=ONkiLR5Ehys
Foo Fighters - Low
https://www.youtube.com/watch?v=ySlZdASmGCM
Foo Fighters - My Hero
https://www.youtube.com/watch?v=EqWRaAF6_WY
Foo Fighters - These Days
https://www.youtube.com/watch?v=YDVAQI-4lto
Foo Fighters - Next Year
https://www.youtube.com/watch?v=j1qQuSuQaHY
Foo Fighters - Breakout
https://www.youtube.com/watch?v=4eNBM17tkjI
Foo Fighters - Arlandria
https://www.youtube.com/watch?v=LjqSDG7ygDw
Foo Fighters - I'll Stick Around
https://www.youtube.com/watch?v=X_rTTsZZ9KE
Foo Fighters - Rope
https://www.youtube.com/watch?v=kbpqZT_56Ns
Foo Fighters - Walk
https://www.youtube.com/watch?v=4PkcfQtibmU
Foo Fighters - Times Like These
https://www.youtube.com/watch?v=rhzmNRtIp8k
Foo Fighters - Monkey Wrench
https://www.youtube.com/watch?v=I7rCNiiNPxA
Foo Fighters - White Limo
https://www.youtube.com/watch?v=0Z3nBokjZyE
Foo Fighters - Resolve
https://www.youtube.com/watch?v=ZrRbJRTRGeM
Foo Fighters - Home
https://www.youtube.com/watch?v=s85PpvzOpPM
Foo Fighters - Bridge Burning
https://www.youtube.com/watch?v=Rb7H7_b6Rqs
Foo Fighters - Skin And Bones
https://www.youtube.com/watch?v=0FyhvbQpIbo
Foo Fighters - I Should Have Known Music
https://www.youtube.com/watch?v=5VXuXaimqYg
Foo Fighters - Cold Day In The Sun
https://www.youtube.com/watch?v=Bb6C2qPdxP8
Foo Fighters - No Way Back
https://www.youtube.com/watch?v=fTaOlBWcl48
Foo Fighters - Back & Forth
https://www.youtube.com/watch?v=oUH6k_6kkJ4
Foo Fighters - A Matter Of Time
https://www.youtube.com/watch?v=gWalBZ5P42U
Foo Fighters - Miss The Misery
https://www.youtube.com/watch?v=sALb3SlcmWA
Foo Fighters - Stacked Actors
https://www.youtube.com/watch?v=kqmTxasTnio
Foo Fighters - This Is A Call
https://www.youtube.com/watch?v=pYb5WQAiOqc
Foo Fighters - Cheer Up, Boys
https://www.youtube.com/watch?v=HLnaoUwunpE
Foo Fighters - Dear Rosemary
https://www.youtube.com/watch?v=OyGkq5ifoIQ
Foo Fighters - Wasting Light
https://www.youtube.com/watch?v=Xnmzins2Uow

Kurt Cobain (Nirvana)

Születés / Halálozási dátum: 
1967. február 20. hétfő - 1994. április 05. kedd
Születési hely: 
Aberdeen (Washington) - USA
alternatív rock
grunge
Zenekar: 
Származás kategória: 
Külföldi

Biográfia: 

Kurt Donald Cobain (1967. február 20. – 1994. április 5. körül) a Nirvana nevű seattle-i rockegyüttes énekese, szövegírója és gitárosa. Szerepe nem csak azért volt meghatározó, mert az együttes frontembere és első számú szövegírója volt, hanem mert ő volt a Nirvana „spirituális középpontja” is. Az együttes befutásával amerikai és nemzetközi híresség lett belőle, amit ő roppant kellemetlennek élt meg.

Cobain és a Nirvana hozzájárult az alternatív rock kilencvenes évekbeli megújulásához. Máig legnépszerűbb slágerük, a Smells Like Teen Spirit 1991-es megjelenése jelezte a rock főáramlatának drámai eltolódását az 1980-as évek népszerű irányzataitól (úgymint glam metal, arena rock és dance-pop) a grunge és az alternatív rock irányába. A zenei média a dalt egyenesen egy generáció himnuszaként emlegette, ezáltal Cobaint akaratlanul is a Generation X szószólójává tette.[3] További szerzeményei: Come as You Are, Lithium, In Bloom, Heart-Shaped Box, All Apologies és About a Girl.

Életének utolsó éveiben drogfüggővé vált és az ő és felesége, Courtney Love életébe tolakodó médiával küszködött. 1994. április 8-án Cobaint a Courtney Love által kihívott villanyszerelők holtan találták otthonában. Halálokként hivatalosan fejlövéssel elkövetett öngyilkosságot jelöltek meg, de a halála körüli bizonytalanságok azóta is vitákra adnak okot.

Korai élete

Kurt Donald Cobain 1967. február 20-án született a Grays Harbor Kórházban, a Washington állambeli Aberdeenben, Wendy Elizabeth (született Fradenburg néven, 1948-ban) nevű pincérnő  és Donald Leland Cobain (született 1946-ban), gépjármű szerelő gyermekeként. Szülei 1965. július 31-én házasodtak össze az Idahoi Coeur d'Aleneben. Felmenői ír, skót, angol és német nemzetiségűek. Cobain felmenői County Tyroneból, Észak-Írországból vándoroltak át 1875-ben. A kutatók szerint cipész volt, eredeti neve Cobane volt, aki Inishatieve nevű faluból jött, majd áttelepedett Ontarioba, majd utána Washingtonba. Cobainnek van egy húga, Kimberly, aki 1970. április 24-én született.

Anyai nagybátyja, Chuck Fradenburg egy The Beachcombers nevű zenekar tagja volt, nagynénje, Mari Earle pedig számos zenekarban gitározott szerte Grays Harbor megyében. Delbert nevű nagy-nagybátyja pedig ír tenor volt, aki szerepelt a King of Jazz nevű 1930-as filmben. Cobain boldog és ingerlékeny, ugyanakkor érzékeny és gondoskodó gyereknek írták le. Tehetségének jelei már egészen korán megmutatkoztak. Hálószobáját rajz stúdiónak alakította, ahol kedvenc rajzfilm szereplőit rajzolta le, többek közt Aquamant, Mickey egeret, Plutot és Donald kacsát.

Szülei akkor váltak el, amikor hét éves volt. Szülei válása mély hatást tett későbbi életére. Édesanyja szerint, fia személyisége drámaian megváltozott; Cobain visszahúzódott és dacos lett. Egy 1993-ban készített interjúban mondta:

„Emlékszem, szégyelltem magamat, nem tudni, miért. Szégyelltem magam a szüleim miatt. Nem tudtam a barátaimra nézni az iskolában többé, mert kétségbeesetten akartam, hogy egy klasszikus, átlagos családban éljek én is: anya, apa. Akartam azt a biztonságot. A szüleim még jó néhány évig nehezteltek rám ezért.”

Cobain szülei mindketten találtak maguknak új társat a válás után. Édesapja megígérte neki, hogy nem házasodik újra; azonban, miután találkozott Jenny Westebyvel, megtette, ami miatt Cobain megrémült. Ő, édesapja, Westeby és két gyermeke, Mindy és James, összeköltöztek egy új házba. Cobain szerette Westebyt az elején, ugyanis megadta az anyai figyelmet, amit kívánt. 1979 januárjában, Westeby megszült egy fiúgyermeket, Chad Cobaint. Mivel nem kapott annyi figyelmet ezután, haragudni kezdet mostohaanyjára. Vér szerinti édesanyja elkezdett randevúzni egy olyan emberrel, aki később megverte és eltörte a karját. Wendy nem jelentette fel a férfit és el volt kötelezve a kapcsolathoz.

Cobain szemtelenül viselkedett a felnőttekkel szemben. Terrorizálni kezdett egy gyereket az iskolájában. Ezek miatt édesapja és Westeby terapeutát fogadott, aki megállapította, hogy Kurtnek egységes családi környezetre lenne szüksége. Mindkét oldala a családnak megpróbálta szüleit kibékíteni, de mindhiába. 1979. június 28-án, Cobain édesanyja átadta a teljes felügyeleti jogot Cobain apjának.

Cobain kamaszkori lázadása már elviselhetetlen volt apjának, ezért a felügyeletét a családra és a barátaira bízta. Mialatt egy újjászületett-keresztény családnál lakott, Cobain jámbor kereszténnyé vált és rendszeresen vett részt istentiszteleteken. Később lemondott a kereszténységről. A "Lithium" című dala az ennél a családnál töltött időszakáról szól. A vallás később fontos szerepet játszhatott életében, ugyanis gyakran használt keresztény képeket munkáiban és állandó érdeklődést tartott fent a dzsainizmus és a buddhizmus iránt. A zenekar neve, a Nirvana is egy buddhista nézet, amit Cobain úgy írt le, mint "szabadság a fájdalomtól, a szenvedéstől és a külvilágtól", ami párhuzamba vonható a punk rock etikájával és nézeteivel.

Bár nem érdekelték nagyon a sportok, mégis beiratkozott az iskolai birkózó csapatba, amihez édesapja ragaszkodott. Képzett birkózó volt, mégis megvetette ezt a tudást. Csapattársai és edzője is gúnyolta, amit elviselt, mert el akarta szomorítani apját. Később, apja beállította egy baseball csapatba, ahol mindig szándékosan kiüttette magát, hogy kikerüljön a csapatból.

Cobain összebarátkozott egy homoszexuális fiúval az iskolában, ami miatt terrorizálni kezdték őt a heteroszexuális tanulók, mert azt gondolták, hogy meleg. Egyik interjújában elmondta, hogy szerette, hogy azt gondolták róla, hogy homoszexuális, mert az emberek nem szerették a melegeket és legalább egyedül hagyták. Barátja megpróbálta megcsókolni őt, de hátrébb ment és elmondta, hogy nem meleg, de azért lehetnek barátok. Egy 1993-as interjújában elmondta, hogy "szellemben meleg" volt és "valószínűleg lehetett volna biszexuális." Azt is elmondta, hogy festékszóróval felírta az autókra, hogy "God Is Gay" ("Isten meleg") Aberdeen körzetében. Egyszer azt állította, hogy "nem vagyok meleg, de jó lenne, ha az lennék, mert feldühíthetném a homofóbokat."

Cobain szeretett rajzolni, gyakran rajzolt óra alatt, többek közt olyan tárgyakat, amik az emberi anatómiával volt kapcsolatos. Amikor karikatúra rajzolási feladatot kapott, akkor Michael Jacksont rajzolta le. Amikor a rajztanára azt mondta, hogy annyira jó a rajz, hogy kirakja az iskola folyosójának falára, rajzolt egy nem túl hízelgő vázlatot az akkori elnökről, Ronald Reaganről.

Osztálytársai és családtagjai közül sokan igazolták, hogy a első koncert, amin volt, az egy Sammy Hagar koncert volt a Seattle Center Coliseumban, 1983-ban. Cobain azonban azt állítja, hogy az első koncertje a Melvins nevű együttesé volt; erről az élményéről beszámol a Journals című kiadványában. Tinédzserként a Wahington állambeli Montesanoban élt. Cobain gyakran töltötte idejét a Melvins tagjaival.

Másodévesként édesanyjánál élt, Aberdeenben. Két héttel érettségije előtt otthagyta az Aberdeeni középiskoláját, mert nem volt elég pénze, hogy elvégezze az iskolát. Édesanyja választást adott neki: vagy elhelyezkedik valahol, vagy mennie kell. Egy héttel később észrevette, hogy ruhái és egyéb tárgyai dobozokba lettek csomagolva. Száműzve érezte magát édesanyja otthonából, azonban barátaival maradt és néha visszalopakodott a ház pincéjébe. Cobain azt állította, hogy hajléktalansága bizonyos időszakaiban egy híd alatt élt a Wishkah folyónál. Ezen élményéről szól a "Something in the Way" című Nirvana dal. Krist Novoselic azt mondta, hogy "[Cobain] oda ment, de nem tudott élni azon a sáros folyóparton, főleg, hogy az árapály fel és le mozgott. Ez volt az ő revizionizmusa."

1986 végén, Cobain egy apartmanba költözött, aminek bérleti díját egy polinéz üdülőhelybéli munkájából fizette ki. Ezen időszakában gyakran járt Olympiába koncertekre. Utazásai alatt alakította ki Tracy Maranderrel kapcsolatát. A párnak szoros kapcsolata volt, de gyakran feszültté vált a pénzügyi nehézségek és Cobain távolléte miatt. Marander megélhetésüket a Seattle-Tacoma nemzetközi repülőtéren lévő büfében való munkájával biztosította, ahonnan gyakran lopott élelmiszert. Cobain legtöbb idejét késő estig tartó alvással, televíziónézéssel és művéseti projektjeire való koncentrálásával töltötte. Marander ragaszkodását ahhoz, hogy élettársa szerezzen munkát a Nirvana "About a Girl" című számában említi meg Cobain. Marander érdeme a Bleach című Nirvana debütálólemez borítója. Marander nem volt tudatában, hogy az "About a Girl" című dal róla szól, csak évekkel Cobain halála után szerzett tudomást róla.

Miután Marander elüldözte magától, Cobain randevúzni kezdett egy Tobi Vail nevű nővel. Bár Cobain Vailt nő megfelelőjének tekintette, mégis, kapcsolatuk megcsappant. Cobain anyai kényelmet és egy hagyományos kapcsolatot kívánt. Azokkal, akikkel Vail randevúzott, egy barátja úgy írta le, mint "ruházati kiegészítők"-et. Sok időt töltöttek együtt, leggyakoribb beszélgetési témájuk a politika és a filozófia. Cobain kapcsolata Vaillel sok dal szövegét inspirálta a Nevermind albumon. Egyszer, mikor éppen az anarchizmusról beszéltek egyik barátjukkal Kathleen Hannával, Hanna felfestette a lakás falára, hogy "Kurtnek olyan szaga van, mint a Teen Spiritnek" ("Kurt Smells Like Teen Spirit"). A Teen Spirit egy dezodor volt, amit Vail használt és Hanna mindig azzal viccelődött, hogy Cobainnek ugyanolyan szaga van. Cobain, nem tudván ezt, azt gondolta, hogy a szövegnek forradalmi jelentése van.

Nirvana

Cobain tizennegyedik születésnapja volt, 1980. február 20-án. Nagybátyja felajánlotta neki, hogy választhat egy bicikli, vagy egy használt gitár közül. A gitárt választotta. Elkezdett olyan dalokat tanulni, mint a "Louie Louie", a The Carstól a "My Best Friend's Girl" és a Jesus Don't Want Me For A Sunbeam, majd később saját dalokat kezdett írni. A középiskolában nem sokszor talált olyan embert, akivel tudott zenélni. Amikor a Melvins nevű zenekar próbáira járt, akkor találkozott Krist Novoseliccsel, akivel egy iskolába jártak, de nem találkoztak még egymással. Novoselic édesanyja egy fodrászatot üzemeltetett. Cobain és Novoselic a fodrászat felső emeletén próbáltak. Néhány évvel később Cobain megpróbálta rávenni barátját egy zenekar alapításába, kölcsönadva neki egy demót amit Cobain korábbi együttesével készített, a Fecal Matterrel. Hónapokig tartó kérlelése után, Novoselic belegyezett a zenekar alapításába.

Cobain kiábrándult a korai turnézásokban, mert nem tudták megérinteni a tömeget és nehéz volt fenntartani saját magát. A dobos kérdés sokáig fennállt, de végül Chad Channinget választották listájukról, akivel felvették a Bleach című albumukat 1989-ben. Cobain azonban elégedetlen volt Channing stílusával, ezért a zenekar új dobost kezdett keresni, majd meg is találták, Dave Grohl személyében. Grohl érkezésével elkezdtek dolgozni első nagykiadós albumukon, a Nevermindon, ami 1991-ben jelent meg és az együttes legnagyobb sikerét hozta. A "Smells Like Teen Spirit" című dal tette leginkább híressé a zenekart, ami első kislemez volt az albumról. Ezzel a Nirvana mainstream zenekarrá vált és népszerűvé tette az alternatív rock egyik alműfaját, a grungeot.

A Nirvana sikerével több, úgynevezett "grunge" stílusú együttes is befutott, mint az Alice in Chains, a Pearl Jam és a Soundgarden. Cobaint a média „generációja szószólójának” kiáltotta ki, a Nirvanát pedig az X-generáció „zászlóshajójának”. Cobain kényelmetlenül érezte magát a rá irányuló figyelemtől, és inkább a zenére összpontosított. Abban a hitben, hogy az együttes üzenetét és művészi vízióját félreértelmezték, kihívás elé állította a zenekar közönségét az 1993-as In Utero című harmadik stúdióalbumukkal.

Halála

1994 elején az együttes európai körútra indult. A turné vége felé, március 1-jén Münchenben, Cobaint hörghuruttal és torokgyulladással diagnosztizálták, ami miatt a következő esti koncertjüket törölték. Rómában március 4-ének reggelén Courtney Love öntudatlan állapotban találta Cobaint, és sietve bevitette a legközelebbi kórházba. Az orvos, aki megvizsgálta, azt nyilatkozta egy sajtókonferencián, hogy az énekes 50 darab Rohypnol gyógyszert két üveg pezsgővel kombinált. Ezt követően Cobain néhány napig kómában feküdt. A turné további részét törölték.

Március 8-án Cobain és Love hazarepült Seattlebe. Több mint egy héttel később Love felhívta a rendőrséget, azt állítva, hogy a férje bezárkózott az egyik szobába egy fegyverrel, és öngyilkosságra készül. Cobain a kiérkező rendőröknek azt állította, hogy csak magát akarta megvédeni a feleségétől. Később Love is beismerte a rendőrségnek, hogy férje valójában nem fenyegetőzött öngyilkossággal. Március 30-án Cobain legjobb barátjával, Dylan Carlsonnal vásárolt egy fegyvert, ami később a vesztét jelentette.

A következő hetekben Cobain heroinfüggőségén próbált segíteni azzal, hogy elvonókúrára ment. Április 1-jén azonban megszökött az intézetből, és hazarepült Seattle-be. A repülőn Duff McKagan mellett ült és úgy tűnt, hogy Cobain örül neki, habár korábban volt afférje a Guns N' Rosesszal, különösen Axl Rosezal. McKagan később azt mondta, hogy "az ösztönöm azt súgta, hogy valami nincs rendben." Felesége egy nyomozóval, Tom Granttel kerestette, sikertelenül. 1994. április 5-én Cobain máig tisztázatlan körülmények között seattle-i házának garázspadlásán öngyilkos lett. Állítólag közben az R.E.M. Automatic for the People című albumát hallgatta. A holttestre csak három nappal később talált rá egy villanyszerelõ.

Április 10-én elhamvasztották, majd hamvait a Wishkah folyóba szórták. A temetésen Krist Novoselic és Courtney Love is beszédet mondott. Azóta olyan hírek terjengtek, hogy a halála csak egy kikerülő lépés volt a médiából. Ugyanis felesége csak a vagyonára vágyott; miután Cobain meghalt a vagyonát a feleségére kellett volna hagynia. De ezek után Courtney nem lett boldogabb, sőt egy-két betörést is elkövetett a "drogokért".

Búcsúlevele:

„Egy tapasztalt, együgyű ember szavai következnek, aki nyilvánvalóan szívesebben lenne elsatnyult, infantilis panaszgép. Szeretnék érthetően fogalmazni ebben a levélben.
Évek óta, amióta először találkoztam közösségetek, hogy is mondjam, függetlenséghez kötődő etikájával és ölelésével, a punk rock élet "alapiskoláit" jártam, és az ott kapott figyelmeztetések mindegyike nagyon is igaznak bizonyult. Már túl sok éve nem éreztem a zenehallgatás és zenealkotás izgalmát, sem az olvasásét és az írásét. Elmondhatatlan bűntudatom van mindezen dolgok miatt. Például, amikor ott vagyunk a kulisszák mögött, és kialszanak a fények és tombolva felzúg a tömeg, ez nem hat rám úgy, ahogy Freddie Mecury-ra hatott, aki láthatóan imádta a tömegből felé áradó szeretetet és rajongást, amit én abszolút csodálok és irigylek. Az igazság az, hogy nem tudlak becsapni titeket, semelyikőtöket. Ez egyszerűen nem fair se veletek, se velem szemben. A legszörnyűbb bűn, amit el tudok képzelni, hogy színleléssel átverem az embereket és úgy teszek, mintha 100%-osan jól érezném magam.

 

Néha úgy érzem, mintha színpadra lépés előtt blokkolóórára lenne szükségem. Mindent kipróbáltam, már ami erőmből tellett, hogy mindezt fel tudjam mérni (és most is próbálom, isten bizony próbálom, de ez nem elég). A tényt, hogy én és mi sok ember embert megérintettünk és szórakoztattunk, megértem. Csak egy narcisztikus fazon képes akkor felfogni a dolgokat, amikor már elmúltak. Túl érzékeny vagyok. Kicsit tompábbnak kéne lennem ahhoz, hogy ismét úgy lelkesedhessek, ahogy gyerekkoromban.

 

Az utolsó 3 turnén sokkal jobban elfogadtam az embereket, akiket személyesen, illetve rajongóinkként ismertem, de még mindig nem vagyok túl a frusztráción, bűntudaton és empátián, amelyet mindenkivel szemben érzek. Mindünkben van valami jó, és én azt hiszem egyszerűen túlságosan szeretem az embereket, annyira, hogy az már kurvára elszomorít. A szomorú, érzékeny, nem elfogadó, Halak jegyű Jézus-emberke. Miért nem élvezed egyszerűen? Nem tudom!

 

Van egy istennő feleségem aki a nagyravágyástól és empátiától szenved, és egy lányom, aki túl sokat emlékeztet arra, ki is voltam régen, tele szeretettel és kedvvel, minden szembejövőt megcsókolva, mert mindenki jó és senki se bántja. És ez olyannyira megrémít, hogy már létezni is alig bírok. Még a gondolatát se tudom elviselni, hogy Frances is ugyanolyan nyomorult, önpusztító, halott rocksztárrá válik, mint én.

 

Jól vagyok, nagyon jól vagyok és hálás vagyok, de hétéves korom óta gyűlölettel teltem meg általában az emberek iránt. Csak azért, mert az emberek számára aki empatikus, annak oly könnyű. Azt hiszem, csak azért, mert túlságosan szeretem és sajnálom az embereket.

 

Égő, émelygő gyomrom poklából köszönöm mindenkinek az elmúlt években kapott leveleket és aggodalmakat. Túlságosan is szeszélyes, hangulatember vagyok! Nincs már bennem szenvedély, és úgy emlékszem, jobb kiégni, mint elenyészni.

Béke, szeretet, együttérzés,

Kurt Cobain

Frances és Courtney, ott leszek az oltárotoknál. Courtney, kérlek folytatsd, Francesért. Az életéért, ami sokkal boldogabb lesz nélkülem.

Szeretlek, szeretlek!”

Tovább a Nirvana oldalára.

 

Forrás: wikipédia
 

Egyéb képek: 

Nirvana - Smells Like Teen Spirit
https://www.youtube.com/watch?v=hTWKbfoikeg
Nirvana - You Know You're Right
https://www.youtube.com/watch?v=qv96yJYhk3M
Nirvana - The Man Who Sold The World
https://www.youtube.com/watch?v=fregObNcHC8
Nirvana - Aneurysm
https://www.youtube.com/watch?v=PvwqSMRtoSI
Nirvana - Lithium
https://www.youtube.com/watch?v=pkcJEvMcnEg
Nirvana - In Bloom
https://www.youtube.com/watch?v=PbgKEjNBHqM
Nirvana - Come As You Are
https://www.youtube.com/watch?v=vabnZ9-ex7o
Nirvana - Sliver
https://www.youtube.com/watch?v=QECJ9pCyhns
Nirvana - Breed
https://www.youtube.com/watch?v=Ee6xkwVucIE
Nirvana - Heart Shaped Box
https://www.youtube.com/watch?v=n6P0SitRwy8
Nirvana - All Apologies
https://www.youtube.com/watch?v=m0drC8qVMRk
Nirvana - Spank Thru
https://www.youtube.com/watch?v=lxNYAe85L20
Nirvana - D-7
https://www.youtube.com/watch?v=0oBHEvYAJnY
Nirvana - Polly
https://www.youtube.com/watch?v=IPSYplu_3fA
Nirvana - Territorial Pissings
https://www.youtube.com/watch?v=_fdYjlAviT8
Nirvana - Drain You
https://www.youtube.com/watch?v=_jFzDbsGK54
Nirvana - About A Girl
https://www.youtube.com/watch?v=AhcttcXcRYY

Chester Bennington (Linkin Park, Stone temple Pilots)

Születés / Halálozási dátum: 
1976. március 20. szombat
Születési hely: 
Phoenix (Arizona) - USA
grunge
nu metal
rapcore
Származás kategória: 
Külföldi

Biográfia: 

Chester Charles Bennington (Phoenix, Arizona, USA, 1976. március 20.) amerikai énekes, a Linkin Park és a Dead by Sunrise frontembere. A Linkin Parkkal napjainkig öt stúdióalbumot adtak ki, a Dead by Sunrise első albumát 2009-ben adták ki.

A Linkin Park első albuma, a Hybrid Theory, nagyon sikeres lett, azóta már több albumot és kislemezt is kiadtak. 2007-ben Chester 46. lett a Hit Paraders „Heavy Metal's All-Time Top 100 Vocalists”-ján (Minden idők legjobb 100 heavy metal énekese).

Korai élete

Chester Arizona legnagyobb városában, Phoenix-ben született. Chester szülei az 1980-as évek végén elváltak. Később kokain és metamfetamin függőséggel küszködött, de végül legyőzte a drogfüggőségét. A Burger Kingben dolgozott, mielőtt megkezdte volna a zenei pályáját.

Mielőtt csatlakozott a Linkin Park-hoz, a phoenix-i Grey Daze énekese volt. 1998-ban otthagyta a Grey Daze-t, ám utána nem talált magának bandát. Miután majdnem abbahagyta a zenei karrierjét, Jeff Blue, a Zomba Music akkori elnöke felajánlott Chesternek egy meghallgatást a Linkin Park tagjaival. Chester felmondott a munkahelyén és elvitte a családját Kaliforniába, a meghallgatás pedig sikeres volt a Linkin Parkkal, illetve ahogy akkor hívták őket a „Xero”-val. Az együttesnek nem sikerült kiadót találniuk, és ekkor Jeff Blue, aki már a Warner Bros. Records elnöke volt, újra segített a bandának, és a Warner neve alatt adták ki albumukat.

Linkin Park

2000. október 24-én a Warner kiadta a Linkin Park első albumát, a Hibrid Theory-t, melynek szövegét Chester és Mike Shinoda írta. Mike azt mondta a dalszövegekről, hogy az érzelmekről, a tapasztalatokról és a "mindennapi érzelmekről amikről beszélsz és amikre gondolsz" szólnak.

A Hybrid Theory-t Az Egyesült Államokban 2000. október 24-én adták ki. A Billboard 200 toplistán a 16. helyen debütált 2000 végén, és öt héttel az album kiadása után máris aranylemez lett. 2001-ben a Hybrid Theory-ból 4,8 millió példány kelt el az Egyesült Államokban, ezzel ez lett a legjobban fogyó album az évben. 2002-ben minden héten körülbelül 100 000 példány kelt el, de a következő években is nagyon kelendő volt az album. Az Egyesült Államokban 2005-ben már több mint 10 milliót adtak el belőle, ezzel gyémántlemez lett. 2007-ben 17 milliót adtak el belőle világszerte, ezzel ez a banda legsikeresebb albuma és a 21. század legsikeresebb debütáló albuma.
Chester az MTV Asia Aid-en

A Hybrid Theory után a Meteorát kezdték el készíteni. A koncertek közötti szabadidejüket a túrabuszuk stúdiójában töltötték (a Frat Party at the Pankake Festival DVD-n látható). 2002 decemberében hivatalosan bejelentették a második stúdióalbumukat. Elárulták, hogy a görögországi Meteorák inspirálták őket. A Meteorában megtalálhatóak nu metal és rapcore vonások, de japán shakuhachi hangszer (bambusz furulya) is szerepel a „Nobody's Listening” című számban.

A Linkin Park 2006-ban tért vissza a stúdiókba az új album felvételéhez. Rick Rubint választották producernek. Az albumnak 2006-ban kellett volna megjelenni , de végül csak 2007-ben jelent meg. 2006 augusztusáig Mike azt nyilatkozta, hogy az album már félig kész. Chester később azt mondta, hogy ez az album teljesen el fog térni az előzőektől. A Warner Bros. Records hivatalosan bejelentette, hogy az Államokban 2007. május 15-én adják ki az albumot „Minutes to Midnight” címmel. Tizennégy hónap után a banda eltávolított öt számot az albumról. Az album címe a végítélet órájára utal. A Minutes to Midnightból több mint 600 000 példány kelt el az első héten.

Az ezt követő turné közben készítettek egy koncert DVD-t 2008-ban Road to Revolution címmel. Ezen a DVD-n már a Minutes to Midnight album több dala is megtalálható. Utána stúdióba vonultak és azokat nyilatkozták, hogy teljesen új eszméket fognak elmondani dalszövegeikben és 2010-ben kiadták a Thousand Suns című nagylemezüket, amibe ezek megtalálhatók voltak, persze ezért több régi rajongó is bírálta őket és elszakadt a zenekartól. Ugyanúgy turné követte az album kiadását, majd két kislemezt készítettek, a Burn It Down-t, és a Castle of Glass-t. Ezeket követően megjelent 2012 decemberében a Living Things albumuk. 2013-ban Steve Aoki keverésével megcsinálták a Lights That Never Comes dalt.

Stone Temple Pilots

2013. februárjában azonban a zenekar bejelentette, hogy kirúgják Scott Weilandot. Az énekes erről csak az aznap reggeli órákban szerzett tudomást. A zenekar nem indokolta döntését. Az új énekes Chester Bennington lett.

Egészsége

Megcsípte egy mérges pók a 2001-es OzzFest alatt (ezt láthatjuk a Frat Party at the Pankake Festival című DVD-n). Chesternek a Meteora készítése alatt is gond volt az egészségével. 2003 nyarán beteg lett és bevitték egy kórházba. 2007 októberében Melbourne-ben megsérült a keze az egyik előadásuk alatt. A sérülése ellenére törött csuklóval folytatta a koncertet, mielőtt elment volna a sürgősségire. A háta is megsérült, miközben a gyermekeivel játszott.

Szóló karrierje

Chester 2005-ben csatlakozott a Z-Trip-hez egy szám erejéig. Ennek a számnak a „Walking Dead” volt a címe, amit a Z-Trip Shifting Gears albumán adták ki. A „Walking Dead” top 10-es szám volt az Egyesült Államokban. Chester a Z-Trip 2005-ös coachellai koncertjén is megjelent.

Ryan Shuck-kal és Amir Derakh-kal is alakított egy Dead By Sunrise (eredetileg „Snow White Tan”) nevű együttest. A Dead By Sunrise 2009-ben adta ki az első albumát. Chester üzenetében a Twitteren azt írta, hogy az album címe „Out of Ashes” lesz, és 2009 szeptemberében adták ki.

A Felpörgetve és a Felpörgetve 2 Magasfeszültség című filmben is szerepelt. A Fűrész 3D (2010) című filmben is látható egy pár perc erejéig, mint áldozat.

Tovább a Linkin Park és a Stone Temple Pilots oldalára.

 

Forrás: wikipédia

 

Egyéb képek: 

Linkin Park - Numb
https://www.youtube.com/watch?v=kXYiU_JCYtU
Linkin Park - Burn It Down
https://www.youtube.com/watch?v=dxytyRy-O1k
Linkin Park - New Divide
https://www.youtube.com/watch?v=ysSxxIqKNN0
Linkin Park - Somewhere I Belong
https://www.youtube.com/watch?v=gcs5PRxEXq4
Linkin Park - In The End
https://www.youtube.com/watch?v=eVTXPUF4Oz4
Linkin Park - Waiting For The End
https://www.youtube.com/watch?v=5qF_qbaWt3Q
Linkin Park - Papercut
https://www.youtube.com/watch?v=04jE4eUKfYU
Linkin Park - Rolling In The Deep
https://www.youtube.com/watch?v=dHtwZ07N1ic
Linkin Park - Leave Out All The Rest
https://www.youtube.com/watch?v=LBTXNPZPfbE
Linkin Park - The Catalyst
https://www.youtube.com/watch?v=51iquRYKPbs
Linkin Park - Iridescent
https://www.youtube.com/watch?v=xLYiIBCN9ec
Linkin Park - One Step Closer
https://www.youtube.com/watch?v=pmUTBDuUGz8
Linkin Park - Faint
https://www.youtube.com/watch?v=LYU-8IFcDPw
Linkin Park - Crawling
https://www.youtube.com/watch?v=Gd9OhYroLN0
Linkin Park - Runaway
https://www.youtube.com/watch?v=im0CC122xW8
Linkin Park - From The Inside
https://www.youtube.com/watch?v=B9bZWqYvW_A
Linkin Park - Given Up
https://www.youtube.com/watch?v=LPgwY11jzK8
Linkin Park - Bleed It Out
https://www.youtube.com/watch?v=wsqKH_VIrng
Linkin Park - What I've Done
https://www.youtube.com/watch?v=pMePM9Q-bYk
Linkin Park - Breaking The Habit
https://www.youtube.com/watch?v=acgvRle07GI
Linkin Park - Castle Of Glass
https://www.youtube.com/watch?v=ScNNfyq3d_w

Oldalak