Bejelentkezés

x
Search & Filters

pop punk

A pop punk (vagy punk pop) a punk rock és a pop rock elemeit vegyítő zenei irányzat. A pop által inspirált rock a 70-es évek óta jelen van olyan zenekarok által mint a The Ramones, Buzzcocks, The Jam és a The Undertones.

A 90-es évek közepén jelentek meg a faux-punk, mall-punk (bevásárlóközpont-punk), pseudo-punk (ál-punk) és a bubblegum-punk (rágógumi-punk). A mall-punk és a Hot Topic-punk kifejezések mutatják a punk és a boltok közti kapcsolatot, az irányzat egy részének elüzletiesedését. A 90-es évek közepén a California alapú pop punk zenekarok világsikereket értek el. Két példa a két többszöri platinalemezt a Dookie (Green Day) és a Smash (Offspring).

Egyes pop punk zenekarok elutasították a nagy kiadókat, inkább saját maguk adták ki lemezeiket vagy kis kiadókhoz szerződtek mint a Lookout! Records, Redscare Records, Melted Records vagy a Mutant Pop. A buzzpop kifejezés ezt a nem kereskedelmi részét jelenti a pop punk-nak. Több zenekart mint a The Queers-t és az The Lillingtons-t a Ramones rövis rock and roll himnuszai inspirálták. Másokat mint a F.Y.P.-t és a Screeching Weasel-t a Ramones lírai témai inspirálták mint az: unalom, elégedetlenség és az öregedés.

Eredete (1974-1980-as évek)

A pop punk stílus már a punk kezdeténél is feltűnt olyan zenekarokkal mint a The Ramones de a kettőt csak később választották el. A Ramones gyors, hangos melódikus minimalizmusa megkülönböztette őket más New York-i zenekaroktól. Továbbá protopunk és power pop zenekarok mint a Cheap Trick, The Knack és a The Raspberries tették le a pop punk alapjait. A pop punk kifejezés 1977-ben tűnt fel egy New York Times cikkben, Cabaret: Tom Petty's Pop Punk Rock Evokes Sounds of 60's. 1977-re a a punk rock sokkal aktívan volt az Egyesült Királyságban mint a New York-ban. A The Undertones, a Buzzcocks, a The Jam, a The Rezillos és a The Shapes számainak dallamai fülbemászóak voltak, szövegei pedig könnyű témákkal foglalkoztak mint a kamasz szerelem. A keményebb oldalát a pop inspirált punknak olyan zenekarok képviselték mint a 999, a The Vibrators és a The Lurkers.

1981-re az eredeti punkot felváltotta a hardcore punk hangosabb, gyorsabb zenével és politikai töltetű szövegekkel. Az ének harmóniát, a zene melódiáját és a 4/4-es dobolást ordítás, nem összeillő zene és kísérleti ritmusok váltották fel. Voltak zenekarok mint a Descendents, a The Vandals és a Bad Religion akik kombinálták a hardcore a poppal, hogy új, gyorsabb pop punk hangzást hozzanak létre. Szarkasztikus szemléletük miatt eltávolodtak az egyre komolyabb hardcore-tól. A pop punk kifejezést használták a 80-as években olyan kiadványokban mint a Maximum RocknRoll olyan zenekarokra mint a Social Distortion és a TSOL.

Népszerűség (1994-1997)

1994 februárjában a Green Day kiadta Dookie című albumát, ami az első nagykiadós CD-je volt. Az első kislemez a "Longview" azonnal sláger lett az MTV-n és a modern rock rádiókban egész Amerikában. Ezt követően megjelent a második kislemez a "Basket Case" ami még nagyobb sláger lett és ismertté tette a zenekar nevét az egész világon. Más számokat is kiadtak még az albumról mint a nagyon sikeres "When I Come Around", "Welcome To Paradise" és a "She". A Dookie-ból 10 millió példányt adtak el az USA-ban és 20 milliót világszerte. A Green day még abban az évben fellépett a Woodstock 94' fesztiválon, ahol a zenekar és a nézők sárdobálócsatába keveredtek. A zenekar feltűnt a Saturday Night Live-ban, a Spin és a Rolling Stone címlapján és megnyerte a Legjobb alternatív albumnak járó Grammy-t.

Nem sokkal a Dookie kiadása után a hardcore által inspirált pop punk zenekar az Offspring kiadta Smash című albumát. Az első kislemez a Come Out and Play teljesen más volt mint a korábbi munkáik és hamar sláger lett először a rádiókban majd az MTV-n. A többi kislemez a Self Esteem és a Gotta Get Away is jól fogytak. Az albumból 14 milliót adtak el világszere amivel rekordot állított fel mivel ez volt a legtöbb eladott lemez egy független kiadónál. A Dookie és a Smash sikere ráterelte a fogyelmet a hasonló zenekarokra mint a Rancid, NOFX, Bad Religion, MxPx, Pennywise, Jawbreaker, Smoking Popes, Lagwagon és az Anti-Flag. Ezek közül a Rancid-re figyeltek leginkább a két kislemez a "Ruby Soho" és "Time Bomb" miatt a …And Out Come The Wolves című albumukról ami platinalemez lett.

Ezalatt az érdeklődési hullám alatt több zenekar összekapcsolódott a pop punk-kal akkor is ha nem is tartották amgukat a részének. A Weezer, egy a californiai power pop zenekar nyers, melodikus dalokat játszottak ami olan volt mint a pop punk. A Blue Album (1994) albumuk és a Buddy Holly című szám sok későbbi pop punk zenekart inspirált. Egy seattle-i trió a Presidents Of The United States of America két slágerük volt 1995-ben a Lump és a Peaches. A hangzásuk ötvözte a grunge-os gitárt, a popos dallamot és a vicces szöveget létrehozva így a pop punk-ot. Az észak ír rockerek az Ash slágere a Kung Fu goromba, mókás, egyszerű hangzásában jobban jelen volt a punk mint a Britpop zenekaroknál mint az Oasis és a Blur. Az 1990-es évek közepén a ska punk újraéledt, olyan zenekarok által mint a Sublime és a Rancid (aminek a voltak ex tagjai a ska punk együttesnek az Operation Ivy-nek). A ska punk-nak több közös vonása van a pop punk-kal mint a vidám hangzás és a távolság a grunge-tól és a hardcore-tól. Egyes ska punk zenekarok keveset kölcsönöztek a pop punk-tól mások mint a Goldfinger és a Less Than Jake nevezhetőek pop punk együtteseknek. 1997-re a pop punk közönsége jelentősen kiszélesedett. Egy Green Day szám a Good Riddance (Time Of Your Life) a Nimrod. című albumukról a pop punk-ot új elfogadási szintre emelte. Ebben a nem szokványos pop punk dalban Billie Joe Armstrong a Green day énekese akusztikus gitáron játszott, őszinte dalszöveget énekelt és ezt hegedű kísérte. A dal elhangzott a Seinfeld utolsó epozódjában 1998-ban feltárva ezzel a Green day zenéjét még szélesebb közönségnek.

Folytatódó emelkedés (1998-2003)

1998-ban az Offspring kiadta az Americana című albumot. Az Offspring-nek ez az az időszaka amikor "eladott"-nak nevezték őket. Talán éppen ezért a 2000-ben megjelent Conspiracy Of One című albumukat először a Napster-re tették fel, csak aztán adták ki a Columbia Records-nél, hogy a rajongóik ingyen élvezhessék a zenéjüket. Az Americana többszörös platinalemez lett és olyan slágerek találhatók rajta mint a "Pretty Fly (For A White Guy)", a "Why Don't You Get A Job" és a "The Kids Aren't Alright".

1999-ben a blink-182 trió kiadta Enema Of the State című albumát amiből 11 millió fogyott el világszerte. Az albumon három sláger volt az "All The Small Things", a "What's My Age Again" és az "Adam's Song". 2001-ben a Take Of You Pants And Jacket című albumuk 1. helyen nyitott a Billboard rangsorban (a Green Day csak a 2004-es American Idiot-tal érte ezt el, az Offspring pedig nem érte el). Az albumon voltak modern rock és TRL slágerek mint a "The Rock Show", "First Date" és a "Stay Tigether For The Kids". 2002-ben a blink-182 és a Green Day együtt turnéztak a világ legnagyobb pop punk turnéján a Pop Disaster Tour-on ami nagyon sikeres volt.

2001-ben a a kanadai pop punkok a Sum 41 kiadták All Killer No Filer. Az olyan számok mint a "Fat Lip" és az "In too Deep" hatalmas sikereket értek el a rádiókban és az MTV-n. Ebben az évben többen titulálták a Sum 41-et a blink-182 másolataként. 2002-ben a Sum 41 kiadta pop punk, metál keverék albumukat a Does It look Infected-et olyan slágerekkel mint a "The Hell Song", a "Over My Head" és a "Still Waiting". A New Found Glory 2002-ben kiadta Sticks and Stones ami tartalmazott két MTV és modern rock slágert a "My Friends Over You"-t és a "Head On Collision"-t.

A Good Charlotte kiadta a The Young and the Hopeless című albumukat ami háromszoros platinalemez lett az USA-ban (ez lett a legnagyobb pop punk lemez a a blink Enema Of the State-je óta) köszönhetően olyan számoknak mint a "Lifestyles Of the Rich & Famous", "The Anthem", "Girls & Boys" és a "Hold On". A Simple Plan egy másik kanadai pop punk zenekar 2002-es lemeze a No Pads, No Helmets… Just Balls nagy siker lett az MTV-n. Olyan számok voltak rajta mint a "I'd do Anything", az "Addicted" és a "Perfect".

A The All Amrican Rejects kiadta magukról elnevezett albumukat 2003-ban ami tartalmazta a "Swing, Swing" slágert. A Bowling For Soup nagy sikereket ért el a "Girl All The Bad Boys Want" című számmal , ami egy Grammy jelölést hozott zenekarnak a Legjobb előadás egy duótól vagy együttestől kategóriában. A zenekarnak később voltak sikerei a "1985"-tel és az "Almost"-tal. 2002-ben a kanadai rock énekes Avril Lavigne eredetileg göredeszkás punk lázadónak volt eladva annak ellenére, hogy pop rock-ot, post-grunge-ot és rock számokat játszott. Lavigne később elhagyta a "punk" arculatot, de még mindig "Pop-Punk Hercegnő"-nek hívják.

Angliában más fajta pop punk alakult ki ami vegyítette a pop punk-ot a fiúbandák kinézetével és harmóniáival létrehozva így egy rádióbarátabb hangzást mint az amerikai pop punk zenekarok. A Busted aki a blink-182-től és Michael Jackson-tól inspirálódtak, olyan számaik voltak mint a "What I Go To School For", "Year 3000", "You Said No", "Crashed The Wedding" és a "Thunderbirds Are Go". Sosem törtek be az amerikai piacra annak ellenére, hogy volt egy valóság show-juk az MTV2-n ami arra épült, hogy megpróbálnak "betörni". A McFly surf zenei elemeket játszott a zenéjében és nekik sem sikerült betörni Amerikába annak ellenére, hogy játszottak egy számot a Just My Luck-ban.

Kortárs pop punk (2003- )

2003-ban a Blink-182 kiadott egy zenekarról elnevezett albumot amin több érzelmes dalszöveg volt és kísérletező zene. Az lemezen két nagy sláger volt a "Feeling This" és az "I Miss You" és két kisebb a "Down" és az "Always". A zenekar 2005-ben feloszlott, Mark Hoppus és Travis Barker megalapították a +44 pop punk bandát, Tom Delonge pedig egy alternatív rock zenekart az Angels and Airwaves-t. Más pop punk zenekarok is érzelmesebb irányt vettek, valamikor ezeket emo-nak emlegetik. Egy floridai pop punk zenekar a Yellowcard 2003-ban nagy sikereket ért el az Ocean Avenue albummal és az "Ocean Avenue" és az "Only One" számokkal. A New Found Glory kiadta Catalyst című albumát ami tartalmazta a "All Downhill From Here" slágert. Az albumon találhatók hardcore elemek, más számokban pedig billentyűs hangszerek szólalnak meg. A Good Charlotte 2004-ben kiadta The Chronicles of Life and Death című albumot. A lemez nem volt olyan sikeres mint az előző de olyan slágerek voltak rajta mint a Predictable és az I Just Wanna Live.

2004-ben a Sum 41 kiadta Chuck című albumát amiben a pop punk keveredett a thrash metallal, az alternatív rock-kal és a hardcore-ral. Az első kislemez a "We're All To Blame" elismert volt. A "Pieces" az első helyeket töltötte be a listákon Kanadában. 2004-ben a Green Day kiadta politikai töltetű rock opera-ját az American Idiot-ot. Az olyan számokat mint az "Amerivan Idiot", a "Boulevard of Broken Dreams", a "Holiday" és a "Wake Me Up When September Ends" a rádiók és az MTV is sokat játszotta. A zongora pop, a screamo és a pop punk keveredéséről felismerhető keresztény rockerek a Relient K 2005-ös albumukkal a Mmhmm-vel és az olyan számokkal mint a "Be My Escape" és a "Who I Am Hates Who I've Been" nagy sikereket ért el.

2000-től a pop punk-nak poetikusabbak a dalszövegei és az ének és zene stílusban jobban hasonlít a post-hardcore-ra. Jó példa erre a Fall Out Boy From Under The Cork Tree című albuma és a "Sugar We're Going Down" illetve a "Dance, Dance" számok. 2007-ben a Fall out Boy kiadta Infinity on High című albumát. Több zenekarhoz hasonlóan ők is a szarkazmustól inkább a metafórák és a pszichológia felé fordultak. Az All-American Rejects nagy sikereket értek el Move Along albumukkal és a "Dirty Little Secret" és a "Move Along" kislemezekkel. A 2006-os MTV Video Music Awards-on megnyerték a Lgejobb videónak járó díjat és fel is léptek. 00-s évek közepén több zenekar kezdte belekeverni a pop punk-ba az emo-t, az indie rock-ot és a post-hardcore-t. Ezt olyan zenekarok mutatják mint a +44, The Academy Is…, Cute Is What We Aim For, Melody Fall, The Early November, Paramore és a The Red Jumpsuit Apparatus.

Hayley Williams (Paramore)

Születés / Halálozási dátum: 
1988. december 27. kedd
Születési hely: 
Meridian (Mississippi) - USA
alternatív rock
pop punk
Zenekar: 
Származás kategória: 
Külföldi

Biográfia: 

Az amerikai énekesnő Hayley Nichole Williams néven látta meg a napvilágot 1988. december 27-én Mississippiben, Meridianban. Az áttörést a Paramore nevű együttesének köszönheti, mellyel 2004-ben törtek be a köztudatba.

Élete

2002-ben, amikor 13 éves volt, elköltöztek szülővárosából Meridianból a tennessee-i Franklinbe, ahol az iskolában bántalmazták osztálytársai és tanárai. Ezután magántanuló lett és találkozott Josh és Zac Farro-val. Nem sokkal azután hogy ideköltözött, énekleckéket vett Brett Manningtől. Amikor még iskolába járt, egy helyi banda, a The Factory tagja lett. Itt találkozott Jeremy Davis-szel. Miután a The Factory feloszlott Hayley és Jeremy a Farro testvérekkel elkezdtek számokat írni. Ez lett a Paramore. 2005-ben John Janick a Fueled by Ramen kiadó alapítója szerződést írt alá velük.

Hayley vendégénekesként a következő számokban szerepelt: a Fallen című szám a Death In the Park-tól, a Then Came to Kill című szám a The Chariot-tól, a Keep Dreaming Upside Down című szám az October Fall-tól, a Tangled Up című szám a New Found Glory-tól, a The Church Channel című szám és a Plea című szám a Say Anything-től, és a The Few That Remain című szám a Set Your Goals-tól. A New Found Glory Kiss Me klipjében is benne volt. Eminemmel közösen írt egy duettet, a címe: Airplanes (Patt II). Ebben nem Eminemmel énekel közösen, hanem B.o.B.-val, és B.o.B. albumán is jelent meg a szám hivatalosan. A duetthez videoklip is készült. A 2007-es Kerrang! Olvasók Szavazatán a második lett a Legszexibb Énekesnő kategóriában, az első az Evanescence-ből Amy Lee lett. A 2008-as szavazáson első lett. A Guitar Hero World Tour nevű videojátékban egy "irányítható" karakter.

Paramore

A Paramore 2004-ben Franklin-ben lett alapítva. Igaz, hogy a Paramore egyik alapítótagja, de a többi tag aggódott, hogy Hayley lesz az énekes, de amint jó barátok lettek Hayley elkezdett velük számokat írni és "igazi" bandatag lett. A banda két stúdióalbumot adott ki, az All We Know Is Falling-ot és a RIOT!-ot, és két koncertalbumot a Live in the UK 2008 és a The Final RIOT!-ot. A harmadik stúdióalbumuk, a Brand New Eyes-t 2009. szeptember 29-én adják ki. A That's What You Get című számuk benne volt a Rock Band 2 nevű videojátékban.

Személyes élete

Gyermekkora nehéz volt, hiszen fizikailag és lelkileg is bántalmazták az iskolában. Miután elköltöztek Franklinbe, megismerkedett a Farro testvérekkel. A Paramore 2004-es megalakulása után Hayley és Josh Farro randizgatni kezdtek, ám a románc nem tartott sokáig. Szakításuk után az együttes majdnem felbomlott. Jelenlegi párjával, a New Found Glory Chad Gilbertjével 2008 óta vannak együtt.

Tovább a Paramore oldalára.

 

Forrás: wikipédia
 

Egyéb képek: 

Paramore - Still Into You
https://www.youtube.com/watch?v=OblL026SvD4
Paramore - Monster
https://www.youtube.com/watch?v=PoTEnaAI9Fo
Paramore - Ignorance
https://www.youtube.com/watch?v=OH9A6tn_P6g
Paramore - Playing God
https://www.youtube.com/watch?v=iDy2wCQYSrU
Paramore - Misery Business
https://www.youtube.com/watch?v=aCyGvGEtOwc
Paramore - That's What You Get
https://www.youtube.com/watch?v=1kz6hNDlEEg
Paramore - The Only Exception
https://www.youtube.com/watch?v=-J7J_IWUhls
Paramore - Brick By Boring Brick
https://www.youtube.com/watch?v=A63VwWz1ij0
Paramore - Decode
https://www.youtube.com/watch?v=RvnkAtWcKYg
Paramore - Pressure
https://www.youtube.com/watch?v=O7oFMsdtnEQ
Paramore - Crushcrushcrush
https://www.youtube.com/watch?v=ei8hPkyJ0bU
Paramore - My Heart
https://www.youtube.com/watch?v=Na1KmWVpqvw

Billie Joe Armstrong (Green Day)

Születés / Halálozási dátum: 
1972. február 17. csütörtök
Születési hely: 
Oakland (Kalifornia) - USA
alternatív rock
pop punk
punk rock
Zenekar: 
Származás kategória: 
Külföldi

Biográfia: 

Billie Joe Armstrong (Oakland, Kalifornia, 1972. február 17. –) amerikai énekes, gitáros, a Green Day punk rock zenekar frontembere.

Gyermekkora

Billie Joe Armstrong egy munkáscsalád hatodik gyermekeként született 1972. február 17-én Rodeóban, Kalforniában. Édesapja, Andy jazz dobos és kamionsofőr volt, míg édesanyja, Ollie pincérnőként dolgozott egy Rod’s Hickory Pit nevű vendéglőben. Énekelni 5 évesen kezdett, amikor is bejárt a közeli kórházba énekelni a betegeknek, hogy azok jobban érezzék magukat. Ebben az évben a Fiat Records felvett vele egy számot Look For Love címmel, amit ő írt. Az első elektromos gitárját 10 éves korában kapta édesapjától, és elnevezte „Blue”-nak, mert egy kék Fernandes Stratocaster volt. Billie Joe még mindig használja ezt a gitárt és több másolata is van róla. Mikor Billie 10 éves volt, édesapja nyelőcsőrákban elhunyt. Még ebben az évben Billie Joe találkozott Mike Dirnttel az iskolájuk menzáján. Két évvel édesapja halála után édesanyja hozzáment egy másik férfihoz, akit ő és testvérei ki nem állhattak. Kamaszként metált hallgatott, de miután hallotta a Sex Pistols Holidays in the Sun című számát elragadta a punk. Először a John Swett majd a Pinole Valley középiskolába járt ahonnan 1990. február 6-án kilépett zenei karrierje érdekében. Középiskolás évei alatt kapta a "Two Dollar Bill" becenevet, mivel 2 dollárért árult füves cigit.

Green Day és Sweet Children

1987-ben Billie Joe megalapította első zenekarát,a Sweet Childrent, gyerekkori jó barátjával Mike Dirnt-tel. 1989-ben Al Sobrante dobos is csatlakozott a bandához és átkeresztelték magukat Green Day-re, a marihuána szeretete miatt. Még ebben az évben felvették első lemezüket, a 1,039/Smoothed Out Slappy Hourst a Lookout! Records-nál. Sobrante elhagyta a zenekart az egyetem miatt, és mivel ezt nem tudatta Billie Joe-val, ő Al tudta nélkül helyettesítette őt egy másik dobossal, Tré Cool-lal, aki már szerepelt második albumukon, a Kerplunk!-on. Következő albumukkal, a Dookie-val (1994) világhírnévre tettek szert és az egyik legmeghatározóbb punk-rock zenekarrá nőtték ki magukat az évek során.

Egyéb zenekarok

Billie Joe játszik még a Pinhead Gunpowderben és a The Networkben, illetve játszott a The Influentsben, a Corrupted Moralsben, a Rancidben, a the Lookoutsban, a Goodbye Harryben és a Blatzben.

Magánélet

1990-ben Minneapolisban találkozott először későbbi feleségével Adrienne Nesserrel. 1994. július 2-án házasodtak össze egy 5 perces ceremónián. Az esküvő után Adrienne észrevette, hogy terhes. Fiuk, Joseph Marciano Armstrong 1995 februárjában született. Három évvel később, 1998. szeptember 12-én született második fiuk, Jakob Danger Armstrong. Egy 1995-ös interjúban biszexuálisnak vallotta magát, majd ezt később cáfolta.

Tovább a Green Day oldalára.

 

Forrás: wikipédia
 

Egyéb képek: 

Green Day - 21 Guns
https://www.youtube.com/watch?v=r00ikilDxW4
Green Day - Boulevard Of Broken Dreams
https://www.youtube.com/watch?v=tijW_SrCoxs
Green Day - Working Class Hero
https://www.youtube.com/watch?v=UPPgeDhGzKY
Green Day - Holiday
https://www.youtube.com/watch?v=JfUr5eUHNUc
Green Day - Longview
https://www.youtube.com/watch?v=42BBdzzgPNM
Green Day - Wake Me Up When September Ends
https://www.youtube.com/watch?v=KjNJmwwf7QA
Green Day - American Idiot
https://www.youtube.com/watch?v=0Yi-LvnM_5M
Green Day - King For A Day/Shout
https://www.youtube.com/watch?v=Sw50Ki6slN4
Green Day - Basket Case
https://www.youtube.com/watch?v=NUTGr5t3MoY
Green Day - Know Your Enemy
https://www.youtube.com/watch?v=uN0UZ1EM-Jk
Green Day - Warning
https://www.youtube.com/watch?v=eebfMFzJHNs
Green Day - Jesus Of Suburbia
https://www.youtube.com/watch?v=SA8v3B1SxR0
Green Day - When I Come Around
https://www.youtube.com/watch?v=i8dh9gDzmz8
Green Day - Redundant
https://www.youtube.com/watch?v=6ydpSVvXE9k
Green Day - Macy's Day Parade
https://www.youtube.com/watch?v=4EL4njT8g98
Green Day - Waiting
https://www.youtube.com/watch?v=xc1Uld0k4W4
Green Day - 21st Century Breakdown
https://www.youtube.com/watch?v=D4ZKlT1EvCA
Green Day - Hitchin' A Ride
https://www.youtube.com/watch?v=b6jtGjiDwIQ
Green Day - Minority
https://www.youtube.com/watch?v=cDBlqu6KF4k
Green Day - Walking Contradiction
https://www.youtube.com/watch?v=I5zEP4kvfnc
Green Day - Let Yourself Go!
https://www.youtube.com/watch?v=9GjI5IcZUWI
Green Day - Stay The Night
https://www.youtube.com/watch?v=DjQoWfstQUU
Green Day - Troublemaker
https://www.youtube.com/watch?v=p7bWJ7eFju4

Mike Dirnt (Green Day)

Születés / Halálozási dátum: 
1972. május 04. csütörtök
Születési hely: 
Rodeo (Kalifornia) - USA
alternatív rock
pop punk
punk rock
Zenekar: 
Származás kategória: 
Külföldi

Biográfia: 

Mike Dirnt (eredetileg Micheal Ryan Pritchard, USA, Kalifornia, Rodeo, 1972. május 4. –) amerikai zenész, a Green Day basszusgitárosa és vokalistája. Iskolás korában, amikor nem volt nála basszusgitár, úgy csinált, mintha játszana, és olyan hangokat adott hozzá, mintha pengetne (dirnt, dirnt, dirnt), így kapta a Mike Dirnt nevet. Mike az egyetlen érettségivel rendelkező tagja a Green Daynek.

Mike egy tinédzserkorú, heroinfüggő anyától született, így hathetes korában adoptálták. Van egy mostohanővére, Myla, aki 13 évesen hagyta el otthonát. Mike hetedik szülinapja előtt az adoptáló szülei elváltak. Édesanyja később újraházasodott. „Mikor negyedikes vagy ötödikes voltam, anyukám egész éjjel kimaradt, és másnap beállított egy pasival, aki be is költözött. Előtte még sosem láttam, és egyszer csak már ő volt a mostohaapám. Évekig nem jöttünk ki.” „De később, mikor anyukám elköltözött, a mostohaapám és én közel kerültünk egymáshoz. Sokat nevelt engem. De meghalt mikor 17 éves voltam.” Mike 15 évesen elköltözött otthonról, és a teherautójában élt, majd kibérelt Billie Joe Armstrong garázsában magának egy kis helyet. A John Swett High Schoolba járt, majd a Pinole Valley High Schoolba, ahol 1990-ben érettségizett, ezután ment a Green Day az első turnéjára.

Mike 1982-ben találkozott a Rodeo Elementary School menzáján Billie Joeval, néhány hónappal azelőtt, hogy Billie Joe édesapja meghalt. Együtt alapították meg a Sweet Childrent 1988-ban, majd a Green Dayt 1989-ben, Al Sobrante dobossal.

A Green Day 1994-es woodstocki fellépésén hatalmas sárcsata tört ki a zenekar és a közönség között. Sok sáros rajongó jutott fel a színpadra, és az egyik biztonsági őr összekeverte egyiküket Mike-kal, és megpróbálta eltávolítani a színpadról, miközben több fogát kitörte.

Tovább a Green Day oldalára.

 

Forrás: wikipédia
 

Egyéb képek: 

Green Day - 21 Guns
https://www.youtube.com/watch?v=r00ikilDxW4
Green Day - Boulevard Of Broken Dreams
https://www.youtube.com/watch?v=tijW_SrCoxs
Green Day - Working Class Hero
https://www.youtube.com/watch?v=UPPgeDhGzKY
Green Day - Holiday
https://www.youtube.com/watch?v=JfUr5eUHNUc
Green Day - Longview
https://www.youtube.com/watch?v=42BBdzzgPNM
Green Day - Wake Me Up When September Ends
https://www.youtube.com/watch?v=KjNJmwwf7QA
Green Day - American Idiot
https://www.youtube.com/watch?v=0Yi-LvnM_5M
Green Day - King For A Day/Shout
https://www.youtube.com/watch?v=Sw50Ki6slN4
Green Day - Basket Case
https://www.youtube.com/watch?v=NUTGr5t3MoY
Green Day - Know Your Enemy
https://www.youtube.com/watch?v=uN0UZ1EM-Jk
Green Day - Warning
https://www.youtube.com/watch?v=eebfMFzJHNs
Green Day - Jesus Of Suburbia
https://www.youtube.com/watch?v=SA8v3B1SxR0
Green Day - When I Come Around
https://www.youtube.com/watch?v=i8dh9gDzmz8
Green Day - Redundant
https://www.youtube.com/watch?v=6ydpSVvXE9k
Green Day - Macy's Day Parade
https://www.youtube.com/watch?v=4EL4njT8g98
Green Day - Waiting
https://www.youtube.com/watch?v=xc1Uld0k4W4
Green Day - 21st Century Breakdown
https://www.youtube.com/watch?v=D4ZKlT1EvCA
Green Day - Hitchin' A Ride
https://www.youtube.com/watch?v=b6jtGjiDwIQ
Green Day - Minority
https://www.youtube.com/watch?v=cDBlqu6KF4k
Green Day - Walking Contradiction
https://www.youtube.com/watch?v=I5zEP4kvfnc
Green Day - Let Yourself Go!
https://www.youtube.com/watch?v=9GjI5IcZUWI
Green Day - Stay The Night
https://www.youtube.com/watch?v=DjQoWfstQUU
Green Day - Troublemaker
https://www.youtube.com/watch?v=p7bWJ7eFju4

Tré Cool (Green Day)

Születés / Halálozási dátum: 
1972. december 09. szombat
Születési hely: 
Frankfurt - Németország
alternatív rock
pop punk
punk rock
Zenekar: 
Származás kategória: 
Külföldi

Biográfia: 

Frank Edwin Wright III, művésznevén Tré Cool (Frankfurt am Main, 1972. december 9. –) rockzenész. A Green Day rockegyüttes dobosa. Al Sobrante (az eredeti dobos) kilépése után lépett be. Gitáron, basszusgitáron és akusztikus gitáron is tud játszani.

1972. december 9-én született. Laytonville, Kalifornia mellett nőtt fel. 14 éves korában családjával átköltözött Willitsbe (Kalifornia). Vietnami veterán apja házakat épített. Szomszédjuk, Larry Livermore volt a Lookout Records igazgatója. Tré Coolnak Larry nevezte el (franciául van, jelentése: nagyon laza). Tré tizenkét évesen csatlakozott Livermore együtteséhez, a Lookoutshoz. A legtöbb munkájuk egy punk-klubban volt, a Gilman Streetnél. 1988-ban egy középiskolai partin játszott a Lookoutsszal és egy másik, új együttessel is, a Sweet Childrennel, amelynek később Green Day lett a neve. 1990-ben, mikor a Lookouts feloszlott, Tré csatlakozott a Green Dayhez, ahonnan épp elment az előző dobosuk, John Kiffmeyer (azaz Al Sobrante).

Még ezen a nyáron elindult az első turnéjuk is, egyelőre még az ország határain belül.

Magánélete

Tré kétszer házasodott. Először Lisa Lyons lett a felesége (1995 március). Első házasságából egy lánya van, Ramona (1995). Később elváltak, de barátok maradtak. Tré 2000-ben feleségül vette Claudiát. Ebből a kapcsolatból egy fia van, Frankito (sz. 2001). Bár 2003-ban elváltak, továbbra is együtt élnek.

Dobfelszerelései

A korai években (Kerplunk! és Dookie albumok idején) Tré egy DW dob-szerelést használt. A Warning albumnál egy Slingerland szerelést használt. Az American Idiot-nál azonban szakított előző felszerelésével és átváltott egy Ludwig-ra, jelenleg azonban Leedy dobokat használ (Zildjian cintányérokkal).

Tovább a Green Day oldalára.

 

Forrás: wikipédia
 

Egyéb képek: 

Green Day - 21 Guns
https://www.youtube.com/watch?v=r00ikilDxW4
Green Day - Boulevard Of Broken Dreams
https://www.youtube.com/watch?v=tijW_SrCoxs
Green Day - Working Class Hero
https://www.youtube.com/watch?v=UPPgeDhGzKY
Green Day - Holiday
https://www.youtube.com/watch?v=JfUr5eUHNUc
Green Day - Longview
https://www.youtube.com/watch?v=42BBdzzgPNM
Green Day - Wake Me Up When September Ends
https://www.youtube.com/watch?v=KjNJmwwf7QA
Green Day - American Idiot
https://www.youtube.com/watch?v=0Yi-LvnM_5M
Green Day - King For A Day/Shout
https://www.youtube.com/watch?v=Sw50Ki6slN4
Green Day - Basket Case
https://www.youtube.com/watch?v=NUTGr5t3MoY
Green Day - Know Your Enemy
https://www.youtube.com/watch?v=uN0UZ1EM-Jk
Green Day - Warning
https://www.youtube.com/watch?v=eebfMFzJHNs
Green Day - Jesus Of Suburbia
https://www.youtube.com/watch?v=SA8v3B1SxR0
Green Day - When I Come Around
https://www.youtube.com/watch?v=i8dh9gDzmz8
Green Day - Redundant
https://www.youtube.com/watch?v=6ydpSVvXE9k
Green Day - Macy's Day Parade
https://www.youtube.com/watch?v=4EL4njT8g98
Green Day - Waiting
https://www.youtube.com/watch?v=xc1Uld0k4W4
Green Day - 21st Century Breakdown
https://www.youtube.com/watch?v=D4ZKlT1EvCA
Green Day - Hitchin' A Ride
https://www.youtube.com/watch?v=b6jtGjiDwIQ
Green Day - Minority
https://www.youtube.com/watch?v=cDBlqu6KF4k
Green Day - Walking Contradiction
https://www.youtube.com/watch?v=I5zEP4kvfnc
Green Day - Let Yourself Go!
https://www.youtube.com/watch?v=9GjI5IcZUWI
Green Day - Stay The Night
https://www.youtube.com/watch?v=DjQoWfstQUU
Green Day - Troublemaker
https://www.youtube.com/watch?v=p7bWJ7eFju4

Oldalak