Bejelentkezés

x
Search & Filters

post-hardcore

A post-hardcore egy olyan zenei stílus, amely a hardcore punkból alakult ki, de magának a szélesebb punk rock mozgalomnak egy közvetlen irányzata. Mint a postpunk, a post-hardcore is stílusok egész csoportját foglalja magába. Sokan közülül a hardcore punk stílusból gyökereznek, vagy a hardcore-ból merítettek ihletet általában; ám egyik fő célkitűzésükké vált a kifejezésmódjaik változatosabbá tétele.

A stílus a ’80-as évek közepén és végén kezdett formát ölteni, mikor az önálló hardcore punk szcénákat felállító városok zenekarai elkezdték kiadni lemezeiket. Egy ilyen együttes volt pl. a Fugazi  Washington D.C.-ből, vagy a kissé másmilyen hangot képviselő Big Black és Jawbox, akik a post-hardcorenoise rock-gyökereihez álltak közelebb. A post-hardcore a 21. század első évtizede alatt harcolta ki magának a széleskörű elismerést.

Jellemzők

A hardcore punk – a „csináld magad” etika mellett – általában gyors ütemeket, magas hangerőt és kemény basszussávot vonultat fel. Az Allmusic online zenei lexikon így jellemezte a stílust: „Ezek az új, úgynevezett post-hardcore együttesek többféle összetett és dinamikus módszert fejlesztett ki arra, hogy kieresszék a gőzt, mely abból az eltérésből fakad, hogy ők nem követik a hardcore aranymetszést, miszerint „minél gyorsabb és hangosabb valami, annál királyabb”. A post-hardcore énekesek legalább akkora valószínűséggel fogják suttogni vagy dúdolni a refréneket, mint vadul üvölteni.” Az Allmusic azt is hozzátette, hogy a post-hardcore zenekarok kreatívan építik fel és vezetik le a hallgatóban a feszültséget, „és nem csak azt az egy módszert ismerik, mely alapján az ingerültséget rövid, ám annál élesebb csatakiáltásokkal földelik le”. JeffTerich, a Treblezine szerkesztője a következőt mondta: „A hardcore nem ragaszkodik a rideg megkötésekhez. Ezek az előadók túlmutatnak a powerchordok és a gang vokálok világán, kreativitásuk nagy részét ehelyett inkább a punk energiájába vezetik.” A post-hardcore együttesek zenei fejlődésében nagy szerepet játszott a ’70-es és korai ’80-as évek brit postpunkja. Ahogy a stílus egyre kiforrottabbá vált, úgy kezdtek a képviselői egyre szélesebb körből merített ötletekkel kísérletezni, pl. soul-, dub-, funk-, jazz- vagy dance-punk elemeket is felhasználva. Mivel néhány post-hardcore zenekar tagjai a hardcore punk területén kezdték meg pályafutásaikat, fontos azt is tudni, hogy az ebben a stílusban tevékenykedő zenészek képesek hatalmas szakmai fejlődésen átmenni, és nagymértékben kiszélesíteni zenei palettájukat is.