Bejelentkezés

x
Search & Filters

Action

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1994 - 2002

További képek

Biográfia: 

Az utolsó Sex Action korong C.A.S.H. száma már előrevetítette az Action világát, ám inkább csak szövegében – zenei téren ez bizony abszolút szakítás volt a „szexesek” blues ihlette rockolásával s egy olyan, számomra addig ismeretlen dimenzió nyitotta meg kapuit, mely – legalábbis itt, Magyarországon –szokatlan durvasággal és őszintséggel fogalmazott meg egy új életérzést.

Persze 1994-ben már nem volt ismeretlen ez a stílus sem Magyarországon, a Biohazard, Machine Head, Body Count féle dühös kirohanásokat sokan a metal megújításaként üdvözölték, ám az Action dalok által közvetített életérzést ennyire nyíltan és tömény formában addig még egy hazai együttes sem tárta elénk ilyen közvetlenséggel.

A zenei alapok tehát olyan totális váltást hoztak, melyben nyoma sem volt a rock’n roll-os, bluesos alapoknak, a groove-os, Panterás keménységgel megszólaló riffek tolakodó hatékonysággal tolták a háttérbe a dallamokat, melyek inkább csak amolyan untermanként szolgáltattak lehetőséget a dühös szövegmondáshoz. Zsigeri, az ösztönökre ható, elemi építőkövekből összerakott muzsika volt ez, melyben a könyörtelen indulatok adták meg a dallamok helyett a szükséges fogódzkodót.

A szövegeknek azért voltak előzményei – ha nem is ilyen nyíltsággal, ám a C.A.S.H., illetve a Mocskos Élet már „megbirizgálta” a témát, ám míg ott - a zenei alapoknak köszönhetően- inkább csak passzív szemlélődés volt a jellemző, az Összeomláson már a tehetetlenségből fakadó frusztrált düh próbált meg bemutatni valami olyat, ami igencsak bántotta a „csapat csőrét”. Azon persze lehetett vitázni, hogy mennyire volt autentikus hazánkban 1994-ben ez a magyarosított getto-leképezés, jómagam, míg a ZMNE-re jártam, a Hős utcában tapasztaltam, hogy van ilyen, jóllehet ott a nyomor inkább csak csöndes beletörődést tükrözött, nem pedig eszeveszett gengszter-világot.

Az egy évvel későbbi Terror korong hasonló szellemben fogant szövegi koncepciója mellett a zenei irányvonal egy leheletnyit változott, majd 1997-ben, egy szerintem kissé útját vesztett csapat hozta ki a szövegileg ’ultrabrutal’ Szasza „ars poetica-t”, a Sexact!on-t A korong valószínűleg már sok volt a dark zenén szocializálódott Mátyás Attilának, helyét Budavári Vilmos vette át.

1999-ben újabb korong – újabb váltás - , mind a banda összetételében, mind a képviselt stílusban. A sampleres trip-hop Hetedik című lemezen mindenki szeretett döglégye helyett Animal ABS Béci püfölte a bőröket, és a stílusnak megfelelően egy sampleres kolléga, Doc. Vic. Laz. is helyet talált az együttesben.

2000-ben egy vegyes válogatás korong jelent meg, Sex Action, és Action dalokkal, majd Szasza főnök – érezvén, hogy igencsak elkanyarodtak a régi sikerek biztos útjáról, egy merész manőverrel visszakalauzolta a bandát a rockosabb területekre. A Fehér és a Zöld című korongot, mely nem csak a következő, de az utolsó is volt a sorban.

Videók

  • Action - Piros
  • Action - Önpusztítók
  • Action - Következő a sorban

Klasszikus felállás: 

NévHangszer
Szendrei "Szasza" Zsolt
ének
Mátyás Attila
gitár
Somlyai Miksa
basszusgitár
Ganxsta Döglégy Zolee
dob