Bejelentkezés

x
Search & Filters

Ad Astra

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1999

További képek

Biográfia: 

Az Ad Astra 1999 őszén alakult Budapesten. A zenekar ekkori felállása: Barabás Péter (dob), Erdélyi Csaba (bass), Erdélyi Péter (gitár), Spala Márk (gitár). Nagyjából 2000 tavaszán csatlakozott hozzánk Nyeste József énekes. Ekkor született meg az a két szám mely a demónkon is hallható (csak már némileg átdolgozott formában), illetve feldolgozásokat kezdtünk betanulni a Psychotic Waltztól és a Nevermore-tól.

Ezután következtek a nehézségek, ugyanis először megszűnt a próbatermünk és ezután majd egy évig egyáltalán nem volt lehetőségünk normálisan, rendszeresen próbálni és eközben a dobos, majd később az énekes is eltávozott a zenekarból. Gyakorlatilag 2001 nyaráig a zenekart csak a három "húr-hangszeres" alkotta, de ettől függetlenül rendületlenül kerestük a megfelelő dobost és énekest, és persze gyűjtöttük az ötleteket és írtuk a dalokat.

2001 nyarán találtunk Bótyik Árpád dobosra (ex-Watch My Dying), akivel kb. fél évig aktívan próbáltunk. Gitárosunk, Peti eközben beszállt a gödi, death metalt játszó zenekarba, a Megazetorba. Mikor láttuk, hogy Árpinak nincs ideje próbálni, Murphyt (Kliment Márton - Megazetor) kértük meg, hogy segítsen ki minket a dobosi poszton. Később Murphy állandó taggá vált. Nagyjából ekkor (2002 késő tavasza) csatlakozott hozzánk Bittera Gábor énekes is. A zenekar tagságának első a Chuck Schuldiner emlékére szerevezett Death-esten volt, 2003 január 10-én, a gödöllői Trafóban.

2003 májusában elkészítettük első demonkat, melyen két szám hallható. A felvételek a gödi Deja Vu stúdióban zajlottak. A zenét a zenekar közösen írta, míg a szövegeket Gábor és Peti. A demo elkészítése után Gábor, kizárólag zenei okok miatt, eltávozott a zenekarból, új énekesünket Morvai Csabát 2003 őszén vettük be, aki azóta is tagja a zenekarnak. 2004 februárjában ismét játszottunk a második Death-esten is a Vörös Lyukban, majd 2004 augusztusában sort kerítettünk első önálló koncertünkre. Ezután volt még egy koncertünk októberben. 2004 decemberében Csabi újra felénekelte a 2003-as demot (a zenei alapok maradtak a régiek), majd ezután már ezt a "frissített" demo anyagot terjesztettük, további koncert lehetőségeket keresve.

2005-ben volt még néhány koncert Budapesten, illetve nyár közepén játszottunk a Rockmaraton fesztivál tehetségkutató színpadán. Mivel időközben születettek új dalok, elérkezettnek láttuk az időt, hogy elkészítsünk egy újabb, ezúttal már profi megszólalású, komolyabb anyagot. Így augusztus végén a zenekar bevonult a Denevér stúdióba, hogy felvegyünk egy 5 számos EP-t (Idegen Arcok). Az EP 2006 februárjában jelent meg szerzői kiadásban. A dalok eredetileg magyar szöveggel íródtak, de mindegyikhez készült angol verzió is. Ezekből 3 nótát 2006 tavaszán felénekeltünk angolul egy külföldre szánt promóciós cd-hez. Ez lett a ’No Contact’, amit számos külföldi kiadónak elküldtünk, de sajnos eddig még eredménytelenül. Ugyanakkor a zenekar menetközben, úgy döntött, hogy végleg átáll az angol nyelvre, mivel számos külső (és belső) vélemény szerint is jobban sikerültek az angol verziók, és a dalszerzést is gyorsabbá teszi.

2007 tavaszán elérkezettnek láttuk az időt, hogy összedobjuk első nagylemezünket. Ez ismét a Denevér stúdióban történt. A ’Crust of Ego’ címet viselő 8 számos lemez tartalmazza az EP öt dalát (angol nyelven), amelyeknek nagyrészét apró módosításokkal újrajátszottuk, egy olyan dalt, amelyet az egykori ’Újra Úton’ nótánk alapjaiból gyúrtunk újjá - eléggé modernizálva-, egy elszállós-instrumentális tételt, valamint egy szószerint vett feldolgozást a U2-tól. Jelenleg kiadót keresünk az anyagnak, illetve koncertezünk amennyit és ahol csak lehet. A lemez 2008 elején jelent meg a Hammer/Nail Records gondozásában.

2009-ben tagcserék voltak, fél évig kisegítő énekessel (Pötörke Zoltán – Salvus) működtünk, vele rögzítettünk egy 2 számos promo anyagot (Finite), majd a zenekar 4 tagúra fogyott, a gitáros Peti lett a főénekes és jelenleg is ebben a felállásban működik a zenekar. Ebben az évben készült el első klipünk a Waves c. dalra.

2010 dalszerzéssel telt, illetve elkészítettük Peter Gabriel „Sledgehammer” c. dalának sajátos feldolgozását.

2011-ben rögzítettük második lemezünket, amelyet 2012 áprilisában látott napvilágot, ezúttal szerzői kiadásban, ingyenesen letölthető formában.

2010-ben a zenekar fellépet a Metalfest Open Air rendezvényen olyan példaképekkel együtt mint a Nevermore és a Death Angel.

2011-ben főleg dalszerzéssel telt, de volt egy rövid erdélyi turné a Stonedirt zenekarral, illetve számtalan klub bulit nyomtunk olyan bandákkal együtt, mint a Dreyelands, Remorse, Angertea, Insane, Salvus, Eclipse, Magma Rise, Mytra.

2014 év végén érkezett a vadiúj klipjük, a Sledgehammer című Peter Gabriel átiratra, amely a 2012-es Open Wide albumuk bónusz dala.

A stílusunk leginkább komplex dallamos metalnak nevezhető, főbb hatásaink a Nevermore, a Death, az Opeth, a Meshuggah, a Pain of Salvation, de mindenki hallgat mindenféle zenét a legdallamosabbtól a legdurvábbakig, vagy a régiektől a legmodernebbekig. A lényeg a nyitottság, és a sokszínűség.
 

Videók

  • Ad Astra - Waves
  • Ad Astra - Into Sour
  • Ad Astra - Sledgehammer (Peter Gabriel cover)

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Erdélyi Péter
ének
gitár
Spala Márk
gitár
Sasvári Ferenc
basszusgitár
Kliment Márton
dob