Bejelentkezés

x
Search & Filters

Agent Steel

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1984

További képek

Biográfia: 

Az Agent Steel egy amerikai speed metal együttes, Los Angeles-ből (California). 1984-ben az énekes John Cyriis (születési neve vitatott: João Campos vagy Jean Pierre), és a dobos Chuck Profus alapította. Kiadtak két teljes hosszúságú albumot, és egy EP-t, mielőtt 1988-ban feloszlottak. Ezekre a lemezekre inkább John Cyriis magas hangja volt jellemző, fülbemászó dalokkal, dallamos zenei aláfestésekkel, és gyors ütemű, a heavy metalban szokatlan, UFO’s keveréssel. Az Anthropology, mint az együttes egyik dala is szokatlannak számított a lírai hangvételével. A csapat újra összeállt 1999-ben, és az óta adtak ki három teljes hosszúságú albumot.

Felemelkedés/Tündöklés

John Campos elhagyta a feloszlott Sceptre-t, és csatlakozott az Abattoir-hoz, mint vokalista, John Syriis néven, aki hamarosan Cyriis-re változtatta nevét. Majd kilépett az Abattoir-ból, és megalapította az Agent Steel-t Chuck Profus-szal, a dobossal. Mark Marshall (aki korábban a Savage Grace tagja volt), és Bill Simmons csatlakoztak a bandához egy rövid időre, mint gitárosok, valamint George Robb a basszus gitáros. Ebben a felállásban vették fel, Dan McConomy producer segédletével, a 144.000 Gone demóját 1984-ben. A demot lejátszották a KMET csatornán, The Mighty Metal műsorán, az újonc gitáros Juan Garcia segítségével. Ekkor figyelt fel rájuk a Combat Records, és kapott szerződést az Agent Steel. A Californiai Reseda-ban megnyitó Country Club-ban léptek fel először. Steve Sinclair (Combat Records), kötött velük szerződést, amely a szimbólikus Skeptics Apocalypse című albumot eredményezte.

A gitáros felállás változott a demo elkészítése után, az ex - Abattoir gitárosa Juan Garcia, és a jövendő Holy Terror gitárosa Kurt Kilfelt léptek be. Az első teljes hosszúságú Angel Steel albumot (Combat Records), a Skeptics Apocalypse-t 1985. augusztus 17-én adták ki.

Kurt Kilfelt összevitatkozott Cyriis-szel, és hamarosan kilépett a bandából, majd megalapította a Holy Terror-t. A helyére Bernie Versailles gitáros lépett, és egy EP-t készítettek vele, Mad Locust Rising címmel, 1985 végén. Az USA-ban a Combat Records adta ki, Európában a Music for Nations. Ez az EP tartalmaz egy Judas Priest feldolgozást is (The Ripper), melyet szintén Dan McConomy segítségével vettek fel.

Hamarosan George Robb, a Mad Locust Rising felvétele után elhagyta a bandát. Helyét a basszus gitáros Michael Zaputil vette át. 1986 márciusában kezdték felvenni, a floridai Tampa-ban a Morrisound Studio-ban a következő teljes hosszúságú lemezüket az Unstoppable Force-t. A felvételeket félbeszakították néhány hónapra európai turnéjuk miatt. Májust végig turnézták, az Anthrax-szal és az Overkill-el, és felvették a US Speed Metal Attack-at. Júniusban visszatértek az Unstoppable Force felvételeinek befejezésére, bár az albumot csak 1987-ben adták ki, a késedelmes felvételeknek köszönhetően.

Bukás

Az Unstppable Force felvételei után a banda megszűnt, amikor a csapat tagok szétszóródtak az USA-ban. Cyriis és Chuck Profus Tampa-ba (Florida) mentek, míg Juan Garcia, Bernie Versailles és Michael Zaputil úgy döntöttek, hogy Los Angeles-ben maradnak. A kiábrándító Los Angeles-i metal színpadi közhangulat volt az egyik fő oka annak, hogy Profus és Cyriis átköltöztek Floridába, ahol a metal zene virágzását élte. Ez idő alatt Juan Garcia megalapította az Evil Dead-et, Mike Zaputil pedig belépett The Mofo Homeboys stílus váltó bandába. Tampa-ban Cyriis és Profus felkérte a gitáros James Murphy-t és J. Weslord-ot, valamint a basszus gitáros Richard Bateman-t egy európai turnéra, ami nagyon sikeres volt. 1987 június 20-án Amsterdamban tartott koncetre minden jegy elkelt, az utolsó előadások (a Nuclear Assault-tal és az angol trash metal Onslaught-tal) egy búcsú video felvételben csúcsosodtak ki a legendás Hammersmith Odeon-ban. A videót még abban az évben kiadták.

1988 elején, Cyriis-t a kiábrándultság jellemezte, a színpadon történő metal zene rablása, és ”féltékeny politikája” miatt. Feloszlatta az Agent Steel-t, teljesen elhatárolódott a zenei üzlettől, és filozófiai kérdések felé fordította érdeklődését.

Újjászületés

Miután feloszlattak 1988-ban, Profus és Cyriis létrehoztak néhány elképzelést, közösen is, és külön-külön is. Az egyik ezek közül a Pontious Prophet volt, egy öreg brazil gitárossal, aki Cyriis barátja volt. A brazil trash metal zenekar, Korzus, gitárosát Silvio Golffeti-nek hívták. 2002-ben Cyriis megalapította a Stellar Seed-et, egy japán fizika professzorral, aki egy zseniális black metal-dark ambient gitáros/billentyűs, Dr.Shuichi Oni. A zene természete és alapja speed metal volt. Ketten felvettek egy élő demo nótát, címe, The Godz of Man. Suichi Oni és Cyriis (Dr. Jean Pierre) felbukkantak mostanában is, miután elvégezték a S.E.T.I. (Suichi új együttese) első felvétel sorozatát. A dalokat DVD-re jellemző látvány és grafikai megoldásokkal adták ki: "Cosmology and the PK Wars: Series 1- "Vault Of Cosmic Horrors". További információkat Dr. Jean Pierre-re és Suichi Oni-ra vonatkozólag a s-e-t-i.com-on találhatunk.

Juan Garcia, miután elhagyta az Agnet Steel-t, megalapította a legendás trash metal bandát, az EvilDead-et az Abattoir volt tagjaival. Kiadtak két teljes hosszúságú albumot, "Annihilation of Civilization"-t és az "The Underworld"-öt, valamint egy három dalos EP-t a „Rise Above”-ot, a Steamhammer Records gondozásában. Sikeresen turnéztak Európában olyan metál zenekarokkal, mint pl. Laaz Rockit. Majd 1990 elején az EvilDead szétesett, és Juan Garcia alapított egy újabb bandát Terror néven, akikkel kiadott, egy LP-t „Hijos de Los Cometas” címmel, a BMG gondozásában, Mexikó-ban.

1999-ben az Agent Stell újjászületett. Juan Garcia behozta a csapatba, a basszus gitáros Carlos Medinát, aki EvilDead-ben és a Terror-ban játszott, miközben Chuck Profus és Bernie Versailles visszatértek, egy újonc vokalista is csatlakozott Bruce Hall személyében. Bruce Hall hangja nem volt annyira magas, mint Cyriis-é, de a tiszta hangzása illeszkedett az Agent Steel hangulatába.

Az Agent Steel 13 év elteltével felvette az „Omega Conspiracy”-t, 1999-ben. A speed metalhangzás néhány modern behatással folytatódott.

Chuck Profus keze balesetet szenvedett, ezért Rigo Amezcua (a volt Terror dobos) helyettesítette őt a színpadon. Profus úgy döntött, hogy kilép az együttesből, es Rigo Amezuca váltotta, mint állandó alaptag. Ezzel az átalakult felállással kezdtek hozzá új albumuk írásához 2001-ben. 2003-ban az Agent Steel ki is adta legújabb albumát, az Order Of The Illuminati-t, melyben lelkesen használtak visszatérő, klasszikus, tradicionális metalhangzásokat.

Az Order Of The Illuminati kiadását követően, egy mini CD-vel jöttek ki 2003 végén, Earth Under Lucifer címmel, amely egy bevezető produkció volt az Exodus és az Agent Steel Európai turnéjához. 2005-ben az Agent Steel kirobbant egy hivatalos DVD-vel, amelyen a Dynamo Open Air-beli elő előadása volt látható. 2007-ben kiadták az ötödik stúdió albumukat, Alienigma címmel.

2010. április 24-en, bejelentették, hogy Bruce Hall elhagyta a bandát, Bruce ennyit tett hozza: „Biztos vagyok abban, akik jól ismernek bennünket, azoknak ez kis meglepetésként hatott. Sokat panaszkodok, már elvesztettem a kitartásom, nem akarom zavarni az Agent Steel menetelését az újdonságok felé. Szomorúan látom, a folyamatos sétám közben, John cipőjében teljesen elsüllyedtem. A szenvedélyem az volt, hogy az Agent Steel-t ápolgassam, nem pedig tétlenkedjek vele, mint egy utánzó bandával. Tudjátok, hogy azt menő hobbinak hívják, amikor két új lemezed kedvéért ingyen körbe utazol? Nos, ez senkinek sem tetszett a bandában, csak nekem. A többiek még mindig tüzesen akarják folytatni az Agent Steel új zenei pályafutását, és én kívánom is nekik, hogy legyen sok szerencséjük John cipőjét feltölteni.”

Újraegyesülés

2010. május 3-án, a banda bejelentette Cyriis visszatérését a következő nyilatkozattal:
„Lehet, hogy hallottátok már a híreket, vagy sem, hogy az Agent Steel útjai elváltak Bruce Hall énekestől. Mi, mint egy banda, ígéretet teszünk arra, hogy közösen fejezzük be Bruce-szal és három szilárd metal ajándékkal: 'Omega Conspiracy', 'Order Of The Illuminati', és 'Alienigma'. Együtt szerencsénk lesz ahhoz, hogy turnézzunk néhány bámulatos színpadon, és ellátogassunk lélegzetelállító országokba. Bruce az Agent Steel elkötelezettje volt egy évtizeden keresztül, ezt nekünk értékelnünk kell, és jó viszonyban kell elválnunk. Mi, mint egy banda, még mindig tűzben és szenvedélyben égünk azért, hogy a rajongóinknak a metált kézbesítsük a múltból, a jelenből és a jövőből. Új anyagot írtunk az Agent Steel következő fejezetéhez, és miután a hírek kiszivárogtak, hogy Bruce-tól elválunk, felvettük a kapcsolatot az eredeti énekesünkkel Cyriis-szel. Végzetnek, vagy bárminek nevezhetitek ezt, de a tárgyalások már megkezdődtek az Agent Steel és Cyriis között, egy közelgő Agent Steel újraegyesülés-túráról, lehetőleg 2010 nyara folyamán, amely elhúzódhat egy 2011-es metál-támadásig. Őszintén szólva, nem tudjuk meddig fog tartani ez az összeállás, bár a rég óta várt széthullást mindig félbeszakította egy jól működő, jól haladó közhangulat. Az Agent Steel céljait illetően, az újraegyesülés nem csupán azzal a szándékkal történt, hogy a régi rajongói tábort kielégítse, hanem azért is, mert egy egészen új generáció rajong a metal zenéért, és nekik is esélyt adjon arra, hogy láthassák az Agent Steel-t élőben a színpadon, Cyriis-szel, az eredeti klasszikus hangon megszólaló ‘Skeptycs Apocalypse, ‘Unstoppable Force, és ‘Mad Locust Rising-ot. A hagyomány folytatódik…maradj ráhangolódva.”

2010. szeptember 18-19-én az Agent Steel előállt két élő show-val, John Cyriis énekes vezetésével, két évtized Japánban való munkálkodás után először (Thrash Domination 2010" -nel Exodus-szal, Overkill-el, Nevermore-ral és a japán Outrage-el). Az Agent Steel terveiben szerepel, hogy 2011.ben európai fesztiválokon lép fel, többek között a Keep it True Fesztiválon, Rockhard Fesztiválon, és a Sweden Rock-on.
 

Videók

  • Agent Steel - It's Not What You Think
  • Agent Steel - Mad Locust Rising
  • Agent Steel - Never Surrender
  • Agent Steel - The Unexpected !
  • Agent Steel - Agents Of Steel

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
John Cyriis
ének
Juan Garcia
gitár
Bernie Versailles
szólógitár
Rigo Amezcua
dob
Robert Cardenas
basszusgitár