Bejelentkezés

x
Search & Filters

Alvin Lee

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1960 - 2013

További képek

Biográfia: 

Alvin Lee (született Graham Barnes, december 19.-én, 1944-ben , Nottingham, England) egy angol rock gitáros és énekes. 13 éves korában kezdett gitáron játszani, és Leo Lyons-szal ketten 1960-ban megalapították a Ten Years After magját. Nagy hatással volt rá a szülei blues és jazz lemezgyűjteménye, valamint Chuck Berry és Scotty Moore gitárjátéka.

The Jaybirds - ahogyan Lee korai bandáját hívták 1962-től - népszerű volt otthonában, és a hamburgi Star Club-ban is sikert arattak, főleg miután Lee lett a csapat énekese. 1966-ban Londonba tette át székhelyét a banda, nevüket megváltoztatták először Jaybird-re, majd egy koncert erejéig a Marquee Club-ban Blues Yard-ra, ezután lett Ten Years After, és e név alatt érték el végül nemzetközi sikereiket. 1967-ben az együttesnek biztos helye volt a Marquee Club-ban, ezenkívül meghívást kaptak a Windsor Jazz & Blues Festival-ra, és ennek köszönheti első lemezszerződésüket is megköthették. A san franciscó-i underground rádiókban sokat játszott Ten Years After című lemez, elnyerte a hallgatók tetszését, csakúgy mint a koncertszervező Bill Graham-ét, aki meghívta őket első Egyesült Államok-beli koncertkörútjukra, amit még 27 követett 7 év alatt.

Felléptek a Woodstock Fesztiválon, ahol Lee játéka helyet kapott a fesztiválról készült dokumentumfilmben, ami népszerűségüket az egekig lőtte.Hamarosan a banda stadionokban játszott szerte a világon.

Ten Years After sikeres lett, tíz lemezük jelent meg együtt, de 1973-ban Lee úgy érezte a banda stílusa nagyon behatárolja saját magát. Ekkor az amerikai gospel énekes Mylon LeFevre és George Harrison, Steve Winwood, Ronnie Wood és Mick Fleetwood társaságában felvették és kiadták az On the Road to Freedom lemezt, amit azóta a country rock előfutárának tartanak. Egy évvel később Lee megalakítja az Alvin Lee & Company-t, hogy fellépjenek a Rainbow in London-on, ami dupla koncertalbmuként, In Flight címmel került kiadásra. Néhány zenésztársa, akikkel együtt játszott ezen a koncerten, szintén szerepel a következő két albumon, a Pump Iron és a Let it Rock lemezeken. 1975 végén gitáron játszik Bo Diddley, The 20th Anniversary of Rock 'n' Roll all-star albumának két számában. A 70-es éveket a Ten Years After-ben fejezi be, két lemezt adnak ki , Rocket Fuel (1978) és a Ride On (1979), valamint hosszan turnéznak Európában, és az USA-ban.

A 80-as évek újabb változást hoz Lee karrierjében, két lemezt készít Steve Gould-al a Rare Bird-ből, valamint újabb turnét, amelyen a John Mayall és a Rolling Stones volt gitárosa Mick Taylor is vele tart.

Lee teljes zenei termése több mint 20 albumból áll, beleértve a 1985-ös Ditroit Diesel, az 1990-es Zoom, és az 1994-es (U.S. title I Hear You Rockin' ) lemezeket.
Alvin Lee in Tennessee albuma, amit Scotty Moore és D. J. Fontana közreműködésével vettek fel, 2004-ben jelent meg.

A Saguitar című albuma 2007 szeptemberében jelent meg.

 

Videók