Bejelentkezés

x
Search & Filters

Bad Company

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1973

További képek

Biográfia: 

A Bad Company egy brit rockzenekar, mely 1973-ban alakult.

A Free maradékaiból ( Kirk és Rodgers ) jött létre az együttes, mely nevét Robert Benton westernjéből kölcsönözte. Habár a Bad Company nem volt korszakalkotó csapat, de azért jócskán megpiszkálta a brit és az USA rockpiacot a 70-es években. Burrell ( ex King Crimson ), Kirk és Ralphs ( ex Mott The Hoople ) mértéktartó, kötött ritmusszekciója tökéletes aláfestést nyújtott Rodgers kirobbanó énektehetségéhez és csúcsformájukban a legjobb koncertzenekarok közé tartoztak.

Rövid összerázódás után 1974 márciusában csaptak a lovak közé. Rodgers hazai pályáján, a Newcastle Town Hallban mutatkoztak be (a hely továbbra is egyik kedvencük maradt), és rá 3 hónapra minden listát vezettek. Az Egyesült Államokban is megugrott a Bad Company népszerűsége.

1974-es debütáló lemezük, a Bad Company beplatinázódott és róla a Can't Get Enough és a Movin' On az óceán mindkét oldalán bejutott a Top 20-ba. A korong az évtized egyik legerősebb bemutatkozó hard rock albumának számít. Munkáik Peter Grant menedzseri irányítása és a Led Zeppelin Swan Song márkaneve alatt betörtek az USA-piacra és öregbítették Grant menedzseri hírnevét.

Az 1975-ös Straight Shooterről a Good Lovin' és a Gone Bad valamint a Free Like Making Love szerepelt a listákon. A Grant szervezte kétévenkénti világturnék ébren tartották a közönség érdeklődését. Ebben az időszakban az egyik legjobb színpadi együttesnek számítottak, így nem csoda, hogy rengeteg bootleg koncertfelvétel jelent meg tőlük.

Az 1976-os Run With The Pack a zenekar harmadik egymást követő platinája, és hasonló sorsra jutott a többi Bad Company- album is az évek folyamán, bár a 70-es évek második felében megjelent albumaik már meglehetősen fantáziátlanok és erőtlenek lettek, ennek ellenére továbbra is jól fogytak.

1977-ben jelent meg a Burnin’ Sky albumuk, amely a korábbi sikerekkel ellentétben már „csak” aranylemez lett.

Az 1979-es Desolation Angels megjelenése után suttogtak az együttes feloszlásáról, de ez csak a Rough Diamond sikere után valósult meg, amikor Kirk és Burrell is új csapatot toborzott.

1982-ben Rodgers elhagyta a zenekart, és Grammy-díjra jelölt, elismert szólókarrierbe kezdett. Helyére Brian Howe lépett, akivel 3 sikeres albumot adtak ki, de Rodgers még az új énekes profizmusa ellenére sem volt helyettesíthető.

Rodgersnek a The Firm is rövid USA sikert hozott (Rodgers, Jimmy Page, Tony Franklin és Chris Slade). Ezután Kenny Johnsszal a The Who korábbi dobosával Law néven kiegészültek és ez lett 1991-es LP-jük címe is.

A Bad Company Brian Howe (ex Ted Nugent) énekessel alakult újjá és két sikeres lemezt alkotott: 1986: Fame And Fortune, 1988: Dangerous Age.

1990-ben Kirk és Howe, Geoff Whitehorn gitárossal és Paul Cullen basszusgitárossal készítették el a Holy Water lemezt, mely az USA-ban feljutott a 40-es listára, ezzel platinalemez lett.

Az 1992-es Here Comes The Trouble album még relatíve sikeresnek mondható, de az 1995-ös Company Of Strangers, illetve az 1996-os Stories Told & Untold már elmaradnak a várakozásoktól, nagyrészben az akkor fénykorát élő grunge zenekaroknak köszönhetően.

1998-ban Paul Rodgers visszatért a Bad Company-ba, és ennek mindannyian igen örülünk, ugye. Azóta is koncerteznek, gyártják a számokat. Feltehetően ez így lesz mindaddig, míg valamelyikük át nem lép az égi zenekarba.
 

Videók

  • Bad Company - Bad Company
  • Bad Company - Feel Like Makin' Love
  • Bad Company - Shooting Star
  • Bad Company - Burnin' Sky
  • Bad Company - Simple Man
  • Bad Company - Movin' On
  • Bad Company - Gone, Gone, Gone
  • Bad Company - Rock And Roll Fantasy
  • Bad Company: Run With The Pack
  • Bad Company - Seagull

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Paul Rodgers
ének
gitár
billentyűsök
harmónika
Mick Ralphs
gitár
billentyűsök
vokál
Simon Kirke
dob
ütőhangszerek
gitár
vokál
Lynn Sorensen
basszusgitár
vokál
Howard Leese
gitár
billentyűsök
vokál