Bejelentkezés

x
Search & Filters

Barclay James Harvest

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1966

További képek

Biográfia: 

A Barclay James Harvest story a hatvanas évek elején kezdődött, amikor John Lees és Stuart Wolstenholme az Oldham-i Művészeti Iskolába jártak és megalapították a The Sorcerers nevű zenekart. Nem sokkal később Les Holroyd és Mel Pritchard csatlakozott hozzájuk, mire rögtön felvették a Heart And Soul And The Wickeds nevet.

A kezdeti buktatók után, 1966-ra érett meg zeneileg a banda és nevét a mindmáig használt Barclay James Harvest-ra változtatta.
John Crowter menedzselése alatt sikerült összehozniuk egy szerződést az EMI kiadóval, ahol 1968-ban napvilágot látott első kislemezük: az "Early Morning". Ez és a következő évben megjelent Brother Thrush meggyőzte a Harvest lemezkiadót, hogy érdemes a zenekarba befektetni, így létrejött a szerződés ami az első nagylemez megjelenéséhez vezetett.

Az album 1970-ben jelent meg és magán hordozza a zenekar alapvető stílusjegyeit: a rock és a klasszikus zenei elemek fúziója, mellotron használata, finom és összetett vokál, erőteljes gitárjáték és kellemes, harmonikus dallamvezetés. Ezzel a zenei karakterrel egy egyéni útját járták be a mindig kísérletezni vágyó progresszív rocknak.

Második nagylemezük az Once Again már nagyzenekart is használ, ami tovább növeli az együttes lehetőségeit. Ennek ellenére az áttörő siker elmarad, és a zenekar átigazol a Polydor-hoz. Ez a váltás egyúttal a siker útját is jelenti számukra, hiszen a Baby James Harvest-tel egyszeriben növekedni kezd népszerűségük.

A kereskedelmi siker csúcsát az Oktoberon című, 1976-ban megjelent lemezzel érik el, mely minden valamirevaló slágerlistára felkerült. A siker természetes: egyrészt a banda folyamatos zenei fejlődésének köszönhető, másrészt viszont ekkor éri el zenitjét a progresszív rock népszerűsége. Olyan együttesek vannak a csúcson mint a Pink Floyd, Genesis vagy a Jethro Tull.

Érdekes módon az 1977-es Gone To Earth című lemezzel meghódítják Németországot és innentől kezdve a BJH a régió egyik kedvenc bandája, ahol százezer számra veszik lemezeiket. A sikerek dacára 1979-ben Stuart "Woolly" Wolstenholme kilép az együttesből és rövid szólókarrierbe kezd majd visszavonul egy farmra ahol máig gazdálkodik.

A megmaradt trió tovább folytatja menetelését, bár Woolly helyét csak session zenészekkel töltik be. Ennek ellenére az Eyes Of The Universe és a Turn Of The Tide című korongok szép sikert aratnak. 1982-ben Berlinben adnak fergeteges koncertet melynek anyagából készül a Concert For The People című album, és ezzel ismét tarolnak.

A két következő korong azonban elég éles kritikai visszhangot vált ki: szemükre vetik, hogy túlságosan kommerciális, pop jellegűvé vált a zenéjük. A kritika egyébként jogos.
Ennek hatására a zenekar 1987-es albuma a Face To Face már ismét BJH-s soundot hozza vissza. A lemezt koncertkörút követi melynek csúcsállomása Kelet-Berlin ahol százhetvenezer nézőt kápráztatnak el produkciójukkal.

A kilencvenes évek nem hoztak változást, a banda tovább folytatta sikeres működését és rendszeresen megjelenő lemezeik mindig tartalmaztak felejthetetlen számokat. Az ezredvég közeledtével azonban a zenekar tagjai egyre inkább szólókarrierjük építésével vannak elfoglalva és a BJH név alatt megjelenő lemezek már nem a megszokott zenészek munkájaként jönnek létre. A felállás szinte folyamatosan változik. Jelenleg a banda a John Lees BJH néven fut és ő az egyedüli a régi tagok közül aki tovább viszi a nagyszerű hagyományokat.

Videók

  • Barclay James Harvest - Mockingbird
  • Barclay James Harvest - Child Of Universe
  • Barclay James Harvest - Titles

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
John Lees
ének
gitár
Les Holroyd
basszusgitár
gitár
billentyűsök
vokál
Mel Pritchard
dob
ütőhangszerek
Stuart "Woolly" Wolstenholme
ének
billentyűsök
mellotron
gitár