Bejelentkezés

x
Search & Filters

B.B. King

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1949

További képek

Biográfia: 

Amerikai blues gitáros, énekes, szerző. 1925. szeptember 16.-án született a Mississippi állam beli Itta Bena-ban Riley B. King néven.

Zenei pályája a vasárnapi gyülekezet énekkarában kezdődött. Gitározni unokabátyjától, Archie Fair prédikátortól tanult. A nagynénje gramofonján hallgatta Blind Lemon Jefferson, Charlie Patton és Lonnie Johnson lemezeit. Később T-Bone Walker, Charlie Christian és Django Reinhardt felvételeit tanulmányozta.

1947-ben Memphisbe költözött, ahol találkozott unokatestvérével, a neves country blues gitáros Bukka White-tal. Az 50-es évek elején egy feketék részére műsort sugárzó rádióadónál, a helyi WDIA-nél disc jockey volt. Itt kapta a Beale Street Blues Boy nevet, ami később B.B.-re rövidült.

Első lemezfelvételei közül a Three O'Clock Blues a R&B lista első helyére került 1952-ben. Ebben az évtizedben már olyan lemezei kerültek listára, mint az Everyday I Have The Blues, a Sweet Little Angel vagy a Sweet Sixteen. B.B. King egyike a legtöbbet koncertező blues muzsikusoknak. Évente legalább 300 fellépést vállal. Összesen mintegy 80 nagylemeze jelent meg.

A szakemberek szerint az 1964-es Regal színházbeli hangversenyét rögzítő album tekinthető a legjobbnak. 1969-ben a pop-listákra is felkerült The Thrill Is Gone című dala. 1970-ben első alkalommal dolgozott rockzenészekkel, Leon Russel producersége alatt.

1979-ben a Szovjetunióban járt hangversenykörúton. 1981-ben megjelent nagylemeze Grammy-díjas lett. B.B. King nagyszerű előadó, jól manipulálja közönsége hangulatát. A legnagyobb blues művészek között tartják számon. "Blues Boy" King nevéhez méltóan ma is a blues egyik koronázatlan királya. Állandó korszerűsége és művészi megbecsültsége ma is változatlan. Könnyed hangszerkezelése és karcosan mély éneke már több korosztályt bámulatba ejtett.

1987-ben amerikai életműdíjat kapott.

2000-ben Eric Clapton-nal készített emlékezetes lemezt Riding With The King címmel, majd 2001-ben kiadta élete első karácsonyi albumát. B.B. King a mainstream blues megalkotója, aki a 40-es években az utcán játszó kamaszból azzá a zenei fogalommá vált, akiről a 80-as években a Republikánus Párt elnöke azt mondta: megtiszteltetés, hogy együtt gitározhatott vele. Sokszor és sokáig vezette az R&B toplistákat és 15-ször jutalmazták Grammy díjjal. Idős kora ellenére is aktív, legutolsó 2008-ban megjelent lemeze a One Kind Favor mindenkit meglepett mivel a korong visszatérés az úgynevezett "tiszta blues"-hoz, és a kritikusok máris az évtized egyik legjobb blues albumának tartják.

 

Videók

  • B.B. King - The Thrill Is Gone
  • B.B. King - Blues Boys Tune
  • B.B. King - Guess Who
  • B.B. King - Let The Good Times Roll
  • B.B. King - Key To The Highway

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
B.B.King
gitár
ének
zongora