Bejelentkezés

x
Search & Filters

Behemoth

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1991

További képek

Biográfia: 

A Behemoth egy lengyel death metal zenekar, mely 1991-ben alakult Gdańsk városában, trió felállásban: Nergal (gitár/ének), Baal (dob) és Desecrator (gitár).

Fontos szerepet játszottak a lengyel extrém metal underground kialakulásában, olyan zenekarok mellett, mint a Vader, a Vesania, vagy a Hate. Kezdetben hagyományos black metal zenekarként indultak, de az 1999-es Satanica albumtól a death metalhoz áll közelebb zenéjük, némi black és thrash metal hatással, ennek ellenére Nergal (Adam Darski) nem szereti semmilyen stílusba behatárolni zenekarát.

Első életjelük az Endless Damnation és a The Return of the Northern Moon demok voltak. A legfontosabb azonban az 1993-as ...From the Pagan Vastlands demo volt, amelyre már a lengyel Pagan Records is felfigyelt. A debütlemez 1995-ben lelent meg Sventevith (Storming Near the Baltic) címmel, melyet a Grom követett 1996-ban. Az utóbbi lemezen alkalmaztak először a szokásosnak is mondható black metal elemek mellett, akusztikus gitárt, női éneket és szintetizátort. A lemez megjelenését egy európai turné követte. A harmadik nagylemez 1998-ban jelent meg Pandemonic Incantations cím alatt. A promoció hiánya miatt az album nem keltett nagy feltűnést.

Nemsokkal később az olasz Avantgarde Music szerződtette a zenekart. Közös munkájuk gyümölcse az 1999-es Satanica album, melyen már megjelentek a death metalra jellemző zenei megoldások is. A lemez underground szinten figyelemre méltó sikert aratott. Hírnevüket tovább növelte a Satyricon és a Deicide társaságában lebonyolított európai turné.

Ekkor érkezett a zenekarba Novy basszusgitáros és Havok szólógitáros.

Az új album a Thelema.6 címet kapta, melyen a pontos dobjátéknak és a minden korábbinál súlyosabb és összetettebb gitártémáknak köszönhetően már csak nyomokban található meg a black metal. A korong nemzetközi elismerést hozott a zenekarnak, mely révén Oroszországban és Brazília területén is hozzáférhetővé vált az anyag. A turné során több neves metal fesztiválon is szerepeltek, többek között a német Wacken Open Air rendezvényen is.

A turné többi állomásán a Carpathian Forest, a Khold, a Vader és a Krisiun zenekarokkal játszottak. Az Oroszországban, és Fehéroroszországban tartott turnék után ismét stúdió vonultak. Arkadiusz Malczewski producer segítségével került rögzítésre a Zos Kia Cultus (Here and Beyond) album 2002-ben. 2003-ban adták első norvég koncerjeiket olyan városokban mint Oslo, Bergen vagy Stavanger.

2003 tavaszán a Century Media jóvoltából Amerikában játszottak az Amon Amarth, a Deicide, a Nile, az Opeth, a Superjoint Ritual, a Six Feet Under és a Black Dahlia Murder társaságában. A finn Tuska fesztivlon pedig a Ministry és a Soulfly zenekarokkal léptek fel. A koncertek után Havok és Novy elhagyta a Behemoth sorait. 2004-ben jelent meg a Demigod album, mely a 15. helyen nyitott a lengyel eladási listán. Egy 2005-ös kanadai turné után csatlakozott hozzájuk a Napalm Death , a Moonspell és a Dew-Scented egy 2007-es európai turné erejéig.

2007-ben The Apostasy címmel jelent meg a soron következő lemez, melynek turnéján felléphetek az amerikai Ozzfest rendezvényen is. Ezután olyan zenekarok társaságában játszottak mint a Gojira, a Job for a Cowboy és a Beneath the Massacre. Az európa turnén már a Kataklysm és az Aborted voltak a partnereik. 2008-ban adták ki első koncertlemezüket a At the Arena ov Aion – Live Apostasy címűt. 2009 márciusában jelent meg az Evangelion lemez melyet a Nuclear Blast adott ki európában, az USA-ban pedig a Metal Blade. 2009 augusztusában részt vettek a Mayhem fesztiválon olyan zenekarokal mint a Slayer, Marilyn Manson, a Bullet For My Valentine , a Trivium , vagy a Cannibal Corpse. Az Evangelion észak-amerikai turnéja 2010 januárjában indult.

2007-ben botrányt okoztak Lengyelországban sátánista szimbólumaik és okkult dalszövegeik miatt. A zenekar saját hazájában "tiltólistára" került, azonban ezek a határozatok még nem léptek érvénybe, így a zenekar továbbra is koncertezhet világszerte.

2010 nyarán a zenekar tudatta a rajongókkal, hogy a frontemberük Nergal leukémiában szenved.

2011 január 17.-én Nergal elhagyta a kórházat, négy héttel azután, hogy átesett egy csontvelő transzplantáción. Egy általa közölt interjú szerint már nagyon várja, hogy újra aktív lehessen és gitározhasson, ráadásul óriási motivációt érez a zenéléssel kapcsolatban.
 

Videók

  • Behemoth - Alas, Lord Is Upon Me
  • Behemoth - Conquer All
  • Behemoth - Prometherion
  • Behemoth - Decade Of Therion
  • Behemoth - As Above So Below
  • Behemoth - Inner Sanctum
  • Behemoth - At The Left Hand Ov God

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Adam "Nergal" Darski
ének
gitár
szintetizátor
Zbigniew Robert "Inferno" Promiński
dob
Tomasz "Orion" Wróblewski
basszusgitár
vokál
Patryk "Seth" Sztyber
gitár
vokál