Bejelentkezés

x
Search & Filters

Big Country

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1981

További képek

Biográfia: 

Az együttest a skóciai Dumferline-ban hozta létre Stuart Adamson-énekes/gitáros 1981-ben, aki előzőleg egy Skids nevű punkzenekarral próbálkozott.

Adamson népzenei befolyásoltságának köszönhetően a Big Country hamar rátalált saját stílusára, ami tulajdonképpen a kelta folkmuzsika elemeit kombinálta a rockkal és a metsző, erőteljes gitárhangzásra épült.

A 80-as években rendkívül sikeresek voltak, számos daluk (Harvest Home, In A Big Country, Fields Of Fire, King Of Emotion,Chance,stb.) megjárta a slágerlistákat is. Albumaik szintén kapósnak bizonyultak.

A banda dobosa, Mark Brzezicki kis ideig a The Cult-ba is beugrott állandó ütős hiányában, miután a két csapat együtt turnézott.

A 90-es évektől ritkábban hallani róluk: 2000 és 2007 között gyakorlatilag teljesen leálltak. Közben hihetetlen tragédia rázta meg a közvéleményt: 2001 december 18-án az alapítótag Adamson hawaii nyaralása során váratlanul meghalt. R .I .P .! Halálának körülményei a mai napig homályosak, de annyi bizonyos volt, hogy a frontember már hosszabb ideje súlyos alkoholizmussal küszködött. A Big Country motorja kétségtelenül ő volt, mindamellett kimagaslóan tehetséges zenész és szövegíró. Halálával pótolhatatlan veszteség érte a Nagy Tartományt, ennek ellenére a zenekar három főre fogyatkozva újra turnéra indult.

Videók

  • Big Country - Chance
  • Big Country - Another Country
  • Big Country - In A Big Country
  • Big Country - Wonderland

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Bruce Watson
gitár
Tony Butler
basszusgitár
Mark Brzezicki
dob
Mike Peters
ének
gitár
Jamie Watson
gitár