Bejelentkezés

x
Search & Filters

Billy Idol

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1972

További képek

Biográfia: 

William Michael Albert Broad született 1955 november 30.-án angol rockzenész, ismert nevén Billy Idol .Korai sikereit a Generation X-el a punk rock területén érte el, majd sikeres szólókarriert futott be, egyéni stílusú videóklippjei az MTV egyik első sztárjává tették.

Fiatalkor és Generation X

Idol Stanmore-ban, Middlesex megyében (UK) született, egy ügynök fiaként. A Tideway School diákja volt . (Newhaven, East Sussex, UK) A Billy Idol név egy volt tanárának Broad-ról írt jellemzéséből ered, a tanár által használt jelző pedig az „idle”(lusta) volt.

1958-ban a család New York-ba költözik, itt megszületik húga Jane, 4 év múlva Dorking-ban telepednek le (Surrey,UK). 1971-ben a család Bromley-ba költözik, ahol Billy a Ravensbourne fiúiskolában tanul. 1975-ben Idol a Sussex University-n megkezdi tanulmányait angol szakon, de egy év után otthagyja az egyetemet. (1976).Ezután belép a Bromley Contingent of Sex Pistols fan, rajongói csoporthoz. Első bandái a Siouxsie és a Banshees, de hamarosan kilép, és a Chelsea együttesnél lesz gitáros 1977-ben. Nem sokáig, ugyanis itt megismerkedik Tony James-el, akivel kilépve megalapítják a Generation X zenekart, ekkor vált Idol a gitárról az éneklésre. A banda aláír a Chrysalis Records-hoz, ahol három albumot adnak ki, és szerepelnek az 1980-as filmben, a D.O.A.-ban. A Generetion X ekkor feloszlik, Idol New York-ba költözik 1981-ben, és elkezdi szólókarrierjét. 1982 júliusában megjelenik bemutatkozó lemeze a „Billy Idol” amely elkészítésében Steve Stevens, Phil Feit és Steve Missal nyújtanak neki nagy segítséget.

A szólókarrier kezdete

Idol első komoly sikereit a "Dancing with Myself" és a Tommy James & The Shondells dalának a "Mony Mony" feldolgozása hozta. Mindkét dal szerepel a koncertjei műsorán a mai napig. 1983-ban a "White Wedding" és a "Dancing with Myself" letörölhetetlen volt az MTV műsoráról hat hónapon keresztül, ami annak is köszönhető, hogy a kiadója a lemez amerikai kiadásának időpontjában jelentette meg a” Dancing With Myself” videoklippjét, és az addig még az USA-ban szinte ismeretlen Billy Idol, a "White Wedding", a "Dancing with Myself" és az "Eyes Without a Face" videók segítségével mindenki által ismert név lett.

Rebel Yell és a sztárévek

Második albuma a Rebel Yell (1983), hatalmas siker volt, mind az USA-ban, mind Europában. Néhány, e lemezen szereplő dal feltűnik a Tom Hanks főszereplésével készült Big filmzenéjében. 1986-ban kiadja a Whiplash Smile lemezt, ami szintén hatalmas mennyiségben fogyott, és olyan nótákat tartalmazott mint a „To Be a Lover," "Don't Need a Gun"és a country-hangzású "Sweet Sixteen". Stevens és Billy útjai elváltak a Whiplash Smile után.

1987-ben megjelenik remix albuma Vital Idol címmel. Ezen található a"Mony Mony" élő verziója, ami vezette az amerikai listákat 1987-ben. 1989-ben Idol feltűnik a színpadon a The Who-ban mint Cousin Kevin, a Tommy élő verziójában, ezt később videó és DVD formátumban is kiadják. Pár évvel később szerepel még a szintén a The Who által előadott Bell Boy-ban ami a The Who nagysikerű Quadrophenia című rockopera albuma.

1990 februárjában, Hollywood-ban Idol komoly motoros balesetet szenved, és majdnem elveszíti egyik lábát. Éppen a stúdióból tartott hazafelé késő este, amikor áthajtott egy piros lámpán, és egy autó elütötte. Az orvosoknak acélrudat kellett beépíteni a lábába, de megmenekült az amputációtól. Nem sokkal ezelőtt a filmrendező James Cameron kiválasztotta Idol-t, hogy eljátssza T-1000- karaktert a Terminator 2: Judgment Day-ben, de ez a baleset meghiúsította ezt.

Az új lemez, a Charmed Life, kiadás előtt állt, és a videóklipp "Cradle of Love" felvetelre várt. E dal felhangzik a Ford Fairlane kalandjai című mozifilmben, és mivel Idol nem tudott járni, csak deréktól felfelé szerepel a klippben. Az MTV ismét sűrűn játszotta a klippet, és Billy-nek, orvosa tanácsának ellenére, sikerült néhány alkalommal a színpadon is promótálni új albumát.

Idol feltűnik az 1988-as "The Wedding Singer"című filmben , valamint az Oliver Stone rendezte The Doors-ban, ahol Jim Morrison ivócimboráját, Cat-et alakítja. Ezen kívül fellép még Roger Waters élő koncertjén 1990-ben, a The Wall Live-on Berlinben.

Válság és újrakezdés

1993-ban megjelenik Cyberpunk című lemeze, de a várt siker elmaradt. A lemezt egy otthoni stúdióban vették fel, egy Macintosh számítógépen , ami abban az időben egy teljesen új koncepció volt . A felvételeken Idol segítői Younger-Smith, és a producer Robin Hancock voltak. A lemez Special editions kiadása magába foglalt egy floppy disc-et, amely tartalmazott egy képernyővédőt is. 1996-ban Idol feltűnik a The Who Quadrophenia rockoperájában.

VH1 zenecsatorna sugározta Billy Idol-t a Behind the Music sorozatban 2001 április 16.-án. Ez a sorozat nagyon népszerű volt abban az időben, minden zenész vagy banda aki szerepelt a sorozatban, egy kicsit újra a reflektorfénybe került. Idol és Stevens sem volt kivétel ez alól, a duó újra összeállt, megcsinálták az akusztikus turnét ami nagy siker lett. Új Greatest Hits CD került kiadásra 2001-ben, és Keith Forsey "Don't You (Forget About Me)" dala is feltűnt a válogatáson. Forsey eredetileg Idol számára írta a dalt, majd miután Billy elutasította, akkor került a nóta a Simple Minds-hoz, és csinált belőle világslágert 1985-ben. A lemezen szintén megtalálható a "Rebel Yell" akusztikus változata. A válogatás album körülbelül 4,000,000 példányban kelt el világszerte.

2000-ben Tony Iommi meghívta hogy legyen a vendégénekes az albumán, ennek eredménye a "Into The Night" dal, amit együtt is írtak. Még ugyanebben az évben ő volt a hangja Odin-nak a Heavy Metal 2000 című animációs filmben.

A Devil's Playground és utána

A Devil's Playground 2005 márciusában jelent meg, ez volt az első stúdióalbum közel 12 év után. Volt néhány fellépése a 2005 Vans Warped Tour-on, valamint a fellépők között volt a Download Festival-on, a Donington Park-ban (UK), valamint a Voodoo Music Experience-n New Orleans-ban. 2006-ban, az egyetlen angliai fellépeseként részt vett, a Sunday night of GuilFest-en. Még ebben az évben fellépett a Viva La Bam-on, és játszott April Margera születésnapján. 2006-ban Idol meghívottként részt vesz a billentyűs Derek Sherinian Blood of the Snake című szólóalbumának elkészítésén, ami az 1970-es Mungo Jerry sláger, a "In the Summertime"feldolgozása. Az elkészült videóban ő és Slash szerepel. 2006 novemberében kiadja karácsonyi albumát, Happy Holidays címmel.

2008-ban a "Rebel Yell" szerepel a Guitar Hero World Tour listájában mint játszható szám. "White Wedding" a Rock Band 2-n, majd a Rock Band 2 platform később megkapja "Mony Mony" és a"Rebel Yell" mint letölthető notákat. 2008 június 24.-én kiadja új válogatás albumát, a The Very Best of Billy Idol: Idolize Yourself-et, ami tartalmaz két, előzőleg meg nem jelent dalt, amelyek a: "John Wayne" és a"New Future Weapon". Egy harmadik nóta "Fractured"-címmel, letölthető volt az iTunes-on. Ezután egy sikeres turnéra indult a Def Leppard csapatával. 2009 májusában jótékonysági koncerten vesz részt, ahol együtt játszik Steve Stevens & Stephen McGrath-al, és a Venice együttessel. Rajtuk kívül még részt vett a koncerten nagyszámú vonós és fúvós szekció, valamint a Santa Monica High School kórusa. A rendezvényt az AFTA, (Artists for the Arts foundation, aftafoundation.org) szervezte.

2009 júliusában Idol fellép a Chicago-i Congress Theater-ben, a Chicago for the US TV sorozat Soundstage epizódjában. Ez DVD alakjában 2009 november 17.-én kiadásra kerül In Super Overdrive Live címen.

2010 - napjainkig

2010 február 16.-án bejelentették, hogy az egyik fellépő a Download Festival-on a Donnington Parkban Billy Idol. Ezt nyilatkozta:”Hogy színvonalas produkciót tudjak nyújtani a mostani nehézsúlyú, és menő bandák mellett is, fel kell vennem a punk rock arcomat, mellette pedig hoznom kell olyan fegyvereimet mint Steve Stevens, régi slágereimet, valamint új feldolgozásokat. Nagy buli lesz!” 2010 márciusában Camp Freddy gitáros, és Jeremy Colson dobos érkeztek a bandához, a turnét segíteni.

 

Videók

  • Billy Idol - Eyes Without A Face
  • Billy Idol - Hot In The City
  • Billy Idol - Dancing With Myself
  • Billy Idol - To Be A Lover
  • Billy Idol - Rebel Yell
  • Billy Idol - Cradle Of Love
  • Billy Idol - Mony Mony
  • Billy Idol - Flesh For Fantasy
  • Billy Idol - Sweet Sixteen
  • Billy Idol - Shock To The System

Klasszikus felállás: 

NévHangszer
Billy Idol
ének
gitár
basszusgitár