Bejelentkezés

x
Search & Filters

Black Dahlia Murder, The

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
2001

További képek

Biográfia: 

A The Black Dahlia Murder egy amerikai heavy metal együttes, amit 2001-ben alapítottak a Michigan állambeli Waterfordban. A nevük az 1947-es – mai napig is megoldatlan – Elizabeth Short gyilkosságra utal (az ő művészneve volt Black Dahlia). Az együttes tagjai Trevor Strnad énekes, Brian Eschbach és Ryan Knight gitárosok, Ryan „Bart” Williams basszusgitáros és Shannon Lucas dobos. Öt stúdióalbumuk közül az utóbbi négy felkerült a Billboard 200-ra; a 2009-es ’Deflorate’ 43. lett, míg a legújabb lemezük, a ’Ritual’ 31.-ként szerepelt a listán.

Megalakulás, az ’Unhallowed’ és a ’Miasma’ (2001-2006)

A Black Dahlia Murder a 2000-es év második felévben kezdte a megalakulását, és 2001-re formálódott meg az első felállás. A zenekar kiadta a ’What a Horrible Night to Have a Curse’ című demót, valamint egy négy számból álló középlemezt, ’A Cold-Blooded Epitaph’ címmel. Ez utóbbit a Lovelost Records-ön keresztül jelentették meg. A Milwaukee Metal Fest-en való fellépésük után, 2003-ban a Black Dahlia Murder a Metal Blade Records-höz szerződött.

A jelenlegi basszusgitáros, Ryan ’Bart’ Williams eredetileg a detroiti Today I Wait tagja volt, ám pár fellépés erejéig beállt a Black Dahlia Murderhöz. Az együttes a Throwdownnal, Európában pedig a Liarrel tartott koncertsorozatot, és ez meggyőzte Williamst arról, hogy David Lock-ot felváltva állandó taggá váljon. Trevor Strnad állítása szerint Lock-ot a gyenge gitáros teljesítménye miatt kellett kirúgniuk. Williams egyike volt az ’Unhallowed’, azaz az első nagylemezük tervezőinek (a másikuk Mike Hasty volt a Walls of Jericho-tól).

A második lemezük, a ’Miasma’ 2005. július 12-én került a boltokba, majd a Billboard 200-as toplistán a 118. helyre kúszott fel. Miután felléptek a Miasma zenéjével, Zach Gibson és Pierre Langlois is kilépett a bandából. Míg Langlois egyszerűen egy nyugodtabb életmódra vágyott, addig Gibson az Abigail Williams-hez társult át. Az együttes az All That Remains egykori tagjában, Shannon Lucasban találta meg az új dobosukat, akivel együtt már a 2005-ös Ozzfesten is felléptek.

’Nocturnal’ és ’Deflorate’ (2006-2010)

A harmadik stúdióalbum, a ’Nocturnal’ 2007. szeptember 18-án jelent meg, és a Billboard 200-as lista 72. helyén nyitott. A zenekar a MySpace profilján jelentette be, hogy hamarosan a Cannibal Corpse társaságában indulnak turnézni, hogy élőben is terjeszthessék a ’Nocturnal’-t és hogy megünnepeljék a Metal Blades Records 25 éves pályafutását. A cél érdekében csatlakozott hozzájuk a kiadó többi együttese is, úgymint a Red Chord, az Aeon, a The Absence és a Goatwhore.

2008 január-február időszakában az együttes egy önálló amerikai turnéra ment a 3 Inches of Blood, a Hate Eternal, és a Decrepit Birth társaságában, míg a következő koncertsorozaton a Brain Drill és az Animosity mellett léptek fel. Továbbá részt vettek a Hot Topic által szervezett „Summer Slaughter” turnén is, melyre a Kataklysm, a Cryptopsy, a Vader, a Whitechapel, és a Despised Icon kísérte el őket.

2009 elején régi gitárosuk, John K kilépett az együttesből, s a helyére Ryan Knight-ot választották meg. Ugyanezen év májusában a Black Dahlia Murder kiadta első DVD-jét, a ’Majesty’-t. A lemez egy dokumentumfilm mellett tartalmazza egy kései, 2008-as – Children of Bodom előzenekaraként készült – fellépés koncertfelvételét, valamint a „Summer Slaughter” turné jeleneteit. Emellett megtalálható a lemezen a Black Dahlia Murder összes videoklipje és valaha elkészített „színfalak mögötti” kisfilmje.

2009. szeptember 15-én az együttes kiadta a ’Deflorate’ című nagylemezüket. Az alkotás csak az USA-ban 12.000 példányban kelt el egyetlen hét alatt. A Billboard 200-on a 43., a Billboard Independent Albums charton az ötödik, a Billboard Top Hard Music Albums charton a negyedik, a HITS Top 50 Albums listán pedig az 50. helyre jutott fel. Az album számaival a Skeletonwitch, és a Children of Bodom társaságában adtak koncertet. A 2010-es fellépéseik után – amikre a Goatwhore és az Arkaik kísérte el őket – a Black Dahlia Murder elkezdte megírni és felvenni a következő stúdióalbumot.

Ritual (2011 – napjainkig)

2011 februárjáig a zenekar befejezte az ötödik nagylemez, a ’Ritual’ munkálatait. Észak-Amerikában 2011. június 21-én jelent meg. Az együttes megerősítette, hogy a májusi európai turnéjukon az Amon Amarth előzenekaraként lesz koncertjük, amelyet követően a 2011-es „Summer Slaughter” turné főzenekaraként lépnek majd fel. A ’Moonlight Equilibrium’ című szám 2011. április 29-én jelent meg a Metal Blade Records weboldalán, melyet a rajongók és a kritikusok egyaránt nagyra értékeltek.
 

Videók

  • The Black Dahlia Murder - A Vulgar Picture
  • The Black Dahlia Murder - What A Horrible Night To Have A Curse
  • The Black Dahlia Murder - Necropolis
  • The Black Dahlia Murder - Everything Went Black
  • The Black Dahlia Murder - Miasma
  • The Black Dahlia Murder - Statutory Ape
  • The Black Dahlia Murder - Funeral Thirst
  • The Black Dahlia Murder - Contagion

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Trevor Strnad
ének
Ryan Knight
szólógitár
Brian Eschbach
ritmusgitár
Ryan Williams
basszusgitár
Shannon Lucas
dob