Bejelentkezés

x
Search & Filters

BlackBirds

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
2004

További képek

Biográfia: 

A BlackBirds Magyarorszrág egyik legismertebb és legrégebbi Tribute zenekara. Több, mint 700 sikeres Beatles Show világszerte. Tapsolt már nekik Tony Curtis, találkoztak Paul McCartney-val és Ringo Starr-al is, valamint első magyarokként kaptak meghívást a liverpooli Beatles fesztiválra. Eredeti hangszerek, eredeti ruhák, eredeti Beatles hangzás!

A zenekar elképzelése - a 2004-es alakuláskor és azóta is -, hogy felidézze a legendás Beatles koncertek hangulatát. Az eredeti hangszerek (Epiphone és Fender gitárok, Höfner basszusgitár, a Ludwig dobfelszerelés) és a régi, csöves Fender és VOX erősítők nyújtják a hiteles megszólaláshoz szükséges alapot. Ez önmagában azonban kevés lenne: a Beatles munkásságához való tiszteletteljes és alázatos viszonyulás, a Beatles és általában a zene szeretete az, ami eredetivé tehet egy ilyen produkciót. Az elegáns megjelenés, a korhű színpadi ruházat nem mímelés és utánzás: a fiúk ezzel is megtisztelik a Beatles emlékét, a BlackBirds közönségét, és persze magát az előadást is.

A Beatles együttes dalai mellett a tagok önálló munkássága is szerves részét képezi műsoruknak. Koncertjeiken időnként elhangoznak a régi örökzöldek mellett John, Paul, George és Ringo szóló éveinek remekei is.
 
A zenekar nem híve a feldolgozásoknak, hiszen feldolgozni akkor érdemes, ha a végeredmény jobb lesz, mint az eredeti... és bizony a keserű tapasztalat: általában azt nevezik manapság feldolgozásnak, amiből kihagynak egy-két jó témát, néhány feleslegesnek ítélt szólamot, vagy egyszerűen megváltoztatják a harmóniákat.
 
Nyilvánvaló azonban, hogy nem nyomtalanul múlt el idestova 50 év, és azt sem szabad elfelejteni, hogy szemben a fennmaradt stúdiófelvételekkel, egy működő zenekar "élőben" játszik. Ezért a The BlackBirds nem dolgozza fel a dalokat, ehelyett inkább koncertszerűen ad elő mindent. Teheti ezt azért, mert olyan együttes életművét mutatja be, amely még ma is érdekes, értékes, hiteles és aktuális. Ezért adják elő a fiúk a dalokat koncertről koncertre, és hiszik, hogy ennek a zenének, és mindezen túl az igényes "élőzenének" értéke, jövője és semmivel nem helyettesíthető varázsa van.
 

Videók

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Dobos László
ének
gitárok
Hajba Áron
ének
gitárok
Vecsei László
ének
zongora
Hajba Imre
basszusgitár
ének
Hoffmann György
dob