Bejelentkezés

x
Search & Filters

Blue Öyster Cult

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1967

További képek

Biográfia: 

A Blue Öyster Cult amerikai rockegyüttes, amely 1967-benindult New Yorkban, a mai napig aktív.

Először olyan neveken, mint Cows, Oaxaca, Soft White Underbelly, Stalk Forest. Két kiadatlanul maradt LP-t készítettek az Elektránál, majd mentoruk Sandy Pearlman - a Crawdaddy magazin kritikusa - segítségével,1971-ben a Columbiához szerződtek, és kiadták új nevüket viselő, bemutatkozó lemezüket (Sandy az amerikai Black Sabbathot látta bennük).

Első anyaguk jól fogyott, így olyan sztárok koncertjei előtt léphettek fel, mint Alice Cooper, a Byrds, vagy a Mahavishnu Orchestra. Második albumuk ( Tyranny And Mutation - 1973 ) szintén sikeres lett, de az igazi áttörést az 1974-es Secret Treaties hozta meg számukra, melyen olyan emblematikus dalok hallhatóak, mint a Dominance And Submission, az Astronomy vagy a Patti Smithszel közösen írt Career Of Evil. A punk nagyasszonya egyébként a '70-es évek derekán számos szerzeményükhöz írt dalszöveget.

Az 1975-ös élő LP a On Your Feet Or On Your Knees jól tükrözte vissza kirobbanó színpadi produkciójukat. Az 1976-os Agents Of Fortune puhább hangvételűre sikeredett, és a (Don't Fear) The Reaper című szám USA slágerré vált, az anyag az Egyesült Államokban aranylemez lett. A korongot népszerűsítő turnén használták először a később védjegyükké vált lézertechnikát.

A következő években zenéjük tovább poposodott, noha élőben továbbra sem okoztak csalódást a rajongóiknak, mint azt például a platinalemezzé vált második koncert LP-jük a Some Enchanted Evening dokumentálta.

A brit heavy metal új hullámának ( Iron Maiden, Saxon, Judas Priest,Diamond Head, stb ) térnyerésével a nyolcvanas években a Blue Öyster Cult újra a keményebb zene felé fordult, és még számos sikeres lemezt jelentetett meg, de ezek jelentősége folyamatosan csökkent. 1985-ben újra Európában koncerteztek, és megjelentették tizenharmadik Club Ninja című lemezüket, melynek producere ismét Sandy Pearlman volt, akivel 1977-ben egyszer már szakítottak.

Az 1988-as Imaginos LP után brit turnét tettek, majd nem hallattak magukról egy ideig. A '90-es éveket és az újévezredet - a turnék mellett - sok tagcserével, két stúdióalbummal, valamint koncertlemezekkel, és válogatásokkal vészelték át.

A 70-es években az együttes az Amerikai Egyesült Államok egyik elsőrangú hard rock képviselője volt, az Államokban 9, míg világszerte 14 millió lemezt adott el.

 

Videók

  • Blue Öyster Cult - Burnin' For You
  • Blue Öyster Cult - Take Me Away
  • Blue Öyster Cult - Joan Crawford
  • Blue Öyster Cult - Divine Wind
  • Blue Öyster Cult - Don't Fear The Reaper

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Donald "Buck Dharma" Roeser
szólógitár
vokál
Eric Bloom
ének
gitár
billentyűsök
Jules Radino
dob
ütőhangszerek
Richie Castellano
billentyűsök
gitár
vokál
Rudy Sarzo
basszusgitár