Bejelentkezés

x
Search & Filters

Brian Setzer

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1979

További képek

Biográfia: 

Brian Setzer, amerikai gitáros, énekes és dalszövegíró, született 1959. április 10.-én. Első széleskörű sikereit a 80-as évek elején aratta, az 50-es évek rockabilly zenéjét játszó The Stray Cats nevű együttessel. A 90-es évek végén újabb sikereket ért el ,a Brian Setzer Orchestra nevű, jazz központú formációval.

Setzer Massapequa-ban született, New York államban. 1979 januárjában került a Stray Cats élére, amely akkor még más neveken koncertezett.

Miután sorozatos fellépéseiket, New York-tól Philadelphia-ig nem követte igazi átütő siker, az akkor még gyakran változó nevű banda 1980-ban úgy döntött, hogy London-ban próbál szerencsét. A gitáros-énekes Setzer, a dobos Slim Jim Phantom (született James McDonnell) és a basszusgitáros Lee Rocker (született Leon Drucker), meg voltak győződve arról, hogy a szigetországban jobban értékelik majd zenéjüket.

Hogy megszerezzék a pénzt a repülőjegyre, Brian, Lee és Jim elmentek a  Sam Ash Music hangszerboltba, ami a 48.th Street-en található, ahol egyszerűen eladták összes felszerelésüket három darab ,csak oda szóló repülőjegy áráért. Érkezéskor találták ki új nevüket, ami Rocker javaslatára Stray Cats (Kóbor Macskák) lett, kóborló voltuk miatt. Pár hónap koncertezés után felkeltették az angol producer, Dave Edmunds figyelmét, akivel egymás után adták ki sikeres kislemezeiket Angliában.

A kiadott kislemezek és két nagylemez után, az 1982-ben kiadott Built for Speed, amelyen két top 10-es dal is szerepelt,  a "Rock This Town" (#9) és a "Stray Cat Strut" (#3),  végre felkeltették az amerikai közönség figyelmét is. Ez az album gyakorlatilag az előző két nagylemezük, a  "Stray Cats" és a "Gonna Ball" (ezek soha nem jelentek meg az USA-ban) nótáinak új kiadása. Következő, 1983-as albumuk, a Rant 'N Rave with the Stray Cats, ezen szerepelt két új sikerszámuk , a "(She's) Sexy + 17" (#5),  és a "I Won't Stand In Your Way" (#35).

Csaknem négy együtt eltöltött év után a banda feloszlott 1984-ben és ezután kizárólag új albumok felvételére és az ezt követő turnékra állt össze, egészen a 90-es évek elejéig. 1985-től 1986 elejéig Setzer volt a szólógitárosa Robert Plant együttesének, a The Honeydrippers-nek a turnéfelállásában.                                               

1986 nyarán Setzer kiadta első szólóalbumát, The Knife Feels Like Justice címmel, ami jelentős lépés volt a rá oly jellemző, sokkal rockosabb hangzás felé, amit olyan előadók képviseltek abban az időben,  mint John Cougar Mellencamp és Bruce Springsteen. A lemez nagyon kis reklámot kapott, ennek eredményeként csak kisebb sikert tudott elérni, a  Billboard US lemezlista, nem túl előkelő 45. helyéig kapaszkodott. Ugyanakkor az album kultusz lett azok körében, akik megértették Setzer mondanivalóját olyan dolgokról mint, a nukleáris elburjánzás, az emigrációs problémák, a vallás elfogadása, munkanélküliség, magányosság.

1987-ben Setzer szerepet kapott Eddie Cochran biografikus filmjében, a La Bamba-ban, ami Ritchie Valens életéről készült.

A 90-es évek közepén megalapította a  The Brian Setzer Orchestra formációt, egy ambíciózus 17 tagú project-et, amivel legnagyobb sikereit érte el a Stray Cats-en kívül. Négy stúdióalbumot, egy karácsonyi lemezt és néhány koncertalbumot adtak ki 1994 és 2002 között. A legnagyobb sikert 1998-The Dirty Boogie hozta, ezen található Louis Prima "Jump, Jive and Wail" című számának feldolgozása is.

Setzer folytatta igen termékeny munkásságát. 1998-ban kiadta Rockin' By Myself szólóalbumát, 2001-ben pedig az Ignition címűt. 2003-ban Nitro Burnin' Funny Daddy, 2005 július 26.-án a Rockabilly Riot Vol. 1: A Tribute To Sun Records két új lemeze jelent meg. 2006 októberében” 13”címmel  a következő is kiadásra került az USA-ban.

2007 szeptemberében, a Brian Setzer Orchestra kiadta Wolfgang's Big Night Out című lemezét, amin megtalálhatóak Setzer próbálkozásai komolyzenei darabokkal, például a Beethoven's Symphony No. 5, Flight of the Bumblebee, és a Für Elise. Ez az album meghozta Setzer 8. Grammy jelölését.

2009 októberében, a Brian Setzer Orchestra kiadta új lemezét, a "Songs From Lonely Avenue"-t. Először karrierje során minden dal szövegét Setzer írta. Frank Comstock, a 87. karmester volt, akivel korábban már dolgozott együtt.                                                       

2009 december 14.-én Brian Setzer nem tudta befejezni koncertjét Albuquerque-ben, Új  Mexico államban, mert kórházba szállították kiszáradás és magaslati betegség miatt.

Díjak

Setzer megkapta  a Orville H. Gibson Életműdíjat az 1999-es Gibson Awards-on. Előtte olyan előadók kapták meg ezt a díjat, mint B.B. King, Emmylou Harris, Vince Gill és John Fogerty.

Ezenkívül három Grammy-díj tulajdonosa, valamint nyolc alkalommal volt jelölve.

Magánélet

Setzer háromszor nősült. DeAnna Morgan 1984-től 1992-ig volt a felesége, akitől Cody nevű fia született. Majd Christine Schmidt, akivel 1994-től 2002-ig volt házas, akivel két közös leánygyermekük van.  Julie Reiten, a Dustbunnies volt énekesnőjével 2005-óta házasok. Egy meghallgatáson találkoztak 2000-ben, amikor az énekesnőt felvették a Brian Setzer Orchestra háttérénekesének. Azóta is együtt élnek Minneapolisban (USA).

Videók

  • The Brian Setzer Orchestra - Jump Jive An' Wail
  • Brian Setzer - Rock This Town
  • Brian Setzer - Americano
  • Brian Setzer - Mystery Train
  • Brian Setzer - Run Rudolph Run
  • Brian Setzer - Sleepwalk
  • Brian Setzer - Guitar Rag
  • Brian Setzer Orchestra - Since I Don't Have You
  • Brian Setzer Orchestra - Stray Cat Strut
  • Brian Setzer - Sleigh Ride