Bejelentkezés

x
Search & Filters

Bruce Springsteen

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1972

További képek

Biográfia: 

Bruce Springsteen a sokat vitatott sztárok egyike, 1949 szeptember 23-án New Jerseyben született munkás szülők gyermekeként. Kevés zsebpénzén általában lemezeket vásárolt, azután otthon együtt énekelt kedvenceivel. Ekkor határozta el, hogy ő maga is híres rockzenész lesz. Az ifjúra a rhythm and blues legsikeresebb előadói voltak nagy hatással.

Húszévesen New York különböző klubjaiban zenélt, de nem figyeltek fel rá, ezért a 70-es évek legelején Amerika másik felében, Kaliforniában próbált szerencsét. Itt sem időzött sokáig, csakhamar visszatért szülőhazájába, a kertek államába New Jerseybe.

1972-ben New Yorkba ment mert felcsillant a remény, Mike Appell bemutatta a CBS egyik producerének, John Hammandnak, aki tehetségesnek találta a rock&roll srácot" és rájött, hogy Bruce Springsteent, mint új Bob Dylan-t el tudja adni. 1973-ban megjelent Springsteen első lemeze, amelyre a szakma és a közönség sem reagált. Következő albumán "The Wild The Innocent And The E Street Shuffle" már kezdett kialakulni egyéni hangvétele. Számaiban a városi élet idegőrlő rohanását jelenítette meg. Mint a lemez címe is utalt rá, ekkor már az E Street Band -del zenélt közösen, és jól sikerült koncerteket adtak, de az igazi áttörés még mindig váratott magára. Egyöntetű elismerését a harmadik album megjelenése hozta.

A Born To Run Amerika-szerte ünnepelt sztárt csinált belőle, de egy ideig nem folytathatta a zenélést mivel összeveszett Mike Appell-el, aki jogi problémák miatt három évre letiltatta. Springsteen ezt a kényszerpihenőt egy új nagyszerű mű alkotására használta fel. A "Sötétség a város szélén" című lemez 1978-as megjelenése szenzáció volt. Megerősítette Springsteent a szupersztár pozíciójában. Ekkor szervezte át kísérőzenekarát amelyhez újabb hangszereket (zenészeket) szerződtetett: Clarence Clemons szaxophon, Steve Van Zandt gitár, Danny Federici orgona, Roy Bittan zongora, Gary Tallent basszusgitár, és Max Weinberg dob.

Az 1980-as dupla lemeze és a következő korong az előző albumokhoz hasonló nagyszerű élményt nyújtott de a közönségsiker már nem volt akkora. A new wave és a punk megjelenése háttérbe szorította a hagyományosabb stílust követő előadókat.

De eljött az 1984-es esztendő amikor megjelent a Born In The USA című lemeze, amely ismét az érdeklődés élvonalába repítette az előadót. A lemez érdekessége, hogy a címadó szám lett Ronald Reagan elnökválasztási kampányának kísérőzenéje. Az album nemcsak az elnöknek tetszett, de az egész világon keresett korog lett. A kritika szerint ez a legjobb albuma, hiszen minden egyes száma felkerült a toplistákra. Ezt követően Springsteen hatalmas két éven át tartó koncertturnéra indult, óriási sikert aratva mindenütt ahol fellépett. Részben ezeknek a koncerteknek az anyagát adták ki 1986-ban, egy öt lemezből álló gyűjtemény formájában.

1987-ben jelent meg a Tunnel Of Love című korong amely válásának és újbóli nősülésének (második felesége Patti Scialfa aki az E Street Band tagja lett) élményanyagát dolgozza fel. Ezt követően ismét koncertkörút következett, amelynek egyik állomás Berlin, ahol 160.000 ember előtt játszott több mint három és fél órán át. Mint a Human Rights Now mozgalom támogatója sok más sztárral együtt 1988 szeptember 6-án Magyarországon is fellépett.

A rock&roll Robin Hoodja 1988-ban két lemezt adott ki majd 1992-ig nem lehetett róla hallani, amikor ismét két koronggal jelentkezett: Human Touch és Lucky Town. A két lemez megjelenését ismételten egy hosszabb turné követte, majd elkészítette a Philadelphia című film betétdalát: Streets Of Philadelphia. A dal nemcsak a sikerlisták élvonalát járta meg, de 1994-ben elnyerte a legjobb betétdalnak járó Oscart is.

1995 novemberében jelent meg a The Ghost Of Tom Joad című albuma amely zeneileg sok újdonságot tartalmaz, különösen a hangzásvilág tekintetében. Végül 98-ban kiadta a Tracks című korongot amely nem új hanem addig meg nem jelent dalait tartalmazza.

1999-ben jelentkezett a Before The Fame című lemezzel, amely a megszokott Springsteeni zenét tartalmazza. Springsteen a 2000-es években sem tétlenkedett kiadta a The Rising, majd a Devils & Dust című korongokat, miközben továbbra is felejthetetlen élményt nyújtott koncertjei közönségének.

A 2007-es Magic, illetve a 2009-es Working On A Dream egyaránt a Bilboard toplista első helyén landolt. Mindeközben 2007 folyamán három Grammy díjat is bezsebelt. Úgy tűnik bármihez nyúl az sikerre van ítélve.
 

Videók

  • Bruce Springsteen - Streets Of Philadelphia
  • Bruce Springsteen - We Take Care Of Our Own
  • Bruce Springsteen - Born To Run
  • Bruce Springsteen - Born In The U.S.A.
  • Bruce Springsteen - Fire
  • Bruce Springsteen - Death To My Hometown
  • Bruce Springsteen - Rocky Ground
  • Bruce Springsteen - Glory Days
  • Bruce Springsteen - Secret Garden
  • Bruce Springsteen - Tougher Than The Rest