Bejelentkezés

x
Search & Filters

Bryan Adams

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1977

További képek

Biográfia: 

Bryan Adams (1959. november 5. -), Bryan Guy Adams néven született kanadai zenész, dalszövegíró és fotográfus. Zenei pályafutását 1977-ben kezdte, azóta közel 34-szer jelölték különböző zenei díjakra. 1998-ig közel 65 000 000 lemeze fogyott el.

A kezdetek

Bryan Kanadában, az Ontario állambeli Kingston városban született; angol szülők gyermeke. Születését követően nagymamájához utazott a család, aki Málta szigetén lakott, majd ezt követően Portugáliában kötöttek ki: egy kisvárosban (Birre), Lisszabon mellett. 1973-ban visszatértek Kanadába és letelepedtek az ország nyugati részén, Észak-Vancouverben. Bryan már 15 évesen az iskola zenekarával játszott több éjszakai klubban. 18 éves korában megjelent az együttes egyik legsikeresebb albuma, mely az If Wishes Were Horses nevet viseli; ekkor ismerkedett meg Jim Vallace-cal, aki később nagy szerepet játszik karrierje alakulásában.

1978-ban Jim ír pár dalt Bryan-nek. A 18 éves srác néhány demóját elküldi az A&M Records részére Torontóba; ezen demók közül a két leghíresebb az I'm ready és a Remember, melyek idővel nagy sikereket hoznak.

1980 után

A debütáló albumát 1980. februárjában adja ki, ami a Bryan Adams címet viseli. Ekkor Jim és Bryan már nagyon jó barátok és az albumra közösen írták a dalok szövegét. Az album felvétele 1979. október 29-e és november 29-e között zajlott. 1986-ban, Kanadában aranylemeznek nyilvánították.

Bryan második albumát (You Want It, You Got It) már New York-ban vették fel. 1981-ben az FM rádióknak köszönhetően vált ismertté a Lonely Nights című dalával. Akkora népszerűségnek örvendett, hogy 1983 januárjában már ki is adta harmadik lemezét, mely a Cuts Like A Knife címet viselte.

Ez az album volt az úgynevezett kiugró albuma. A Straight From The Heart és a This Time című dalainak köszönhetően pár héten belül az album a Billboard 200-as toplista 67-ik helyére ugrott be; ez garantálta számára a világhírnevet. Ez az album egyébként Kanadában és az Egyesült Államokban platina-, míg Ausztráliában aranylemez lett, alig pár hét leforgása alatt. Később ezen az albumon szereplő számaiból készített videoklipeket, melyek igen hosszú ideig tanyáztak a Billboard Hot 100-as lista első három helyein. A Straight from The Heart c. dalát, mely egyébként része volt az albumnak is, a világ valamennyi zenei TV-csatornái szinte folyamatosan csak ezt játszották, akkora népszerűségnek örvendett ugyanis.

1984. Novemberében kiadta következő, Reckless című albumát, mely a Billboard 200-as toplista első helyére robbant be. Az It's Only Love c. dalának köszönhetően 1986-ban jelölték Grammy-díjra, amit aztán nem kapott meg. Az album az Egyesült Államokban nagyon rövid idő leforgása alatt ötszörös platina lemez lett.

1984. Decemberében koncertkörútra indult Keith Scott, Dave Taylor, Pat Steward és Johnny Blitz pártfogásával. Nagysikerű koncerteket adtak Chicago, Detroit, New York és Philadelphia városokban. 1985 elején világkörüli turnéra indultak a fiúk: először keresztül az Egyesült Államokon, majd Japánon, Ausztrálián, Európán és végül kikötöttek Kanadában. Ezt követően Bryan egyedül indult útnak Kanadában, ahol összesen 4 Juno-díjat nyert; végül a Nyugati-Parton ért véget körútja, Los Angelesben, ahol két koncertet is adott, akkora volt a népszerűsége.

Észak-amerikai koncertútját befejezve először Etiópiába, majd Európába utazott. Európában összesen 50 városban adott koncertet, a legtöbbet Tina Turnerrel együtt. Népszerűségét mutatta az is, hogy Londonban három teltházas koncertet is adott egymás után. Körútját 1985. Októberében fejezte be Oklahomában, de ezt követően még adott egy utolsó utáni koncertet New Yorkban; pontosabban két teltházas koncertet, egymást követően.

1987-ben adta ki soron következő, Into The Fire c. albumát a Claffhinger Studios közreműködésével, Vancouverben.

1990-es évek

Adams következő albuma Waking Up the Neighbours, ezen producerként Adams mellett Mutt Lange is közreműködött. 1991 szeptemberében adták ki, és az európai piacokon sokkal nagyobb sikereket hozott mint hazája kontinensén. A lemezen található az "(Everything I Do) I Do It for You", ami számos országban a listák élén landolt. Ez a nóta a Robin Hood:A Tolvajok Hercege mozifilm nagy sikerű betétdala, amit Grammy-díjjal jutalmaztak, a mozifilmzenék kategóriájában.

Az albumot támogató turné, a Waking Up the World 1991 október 4.-én indult Belfastban, és gyakorlatilag 1993 májusában ért véget az USA-ban.

1993 novemberében megjelenik a So Far So Good című válogatás lemez, amivel a sikersztori folytatódik. Számos országban a listák élére kerül a lemezen található új nóta a „Please Forgive Me”. 1994-ben, Sting és Rod Stewart közreműködéséve elkészítik A Három Muskétás filmzenéjét. Ez ismét a listák élére kerül világszerte. Ezt 1995-ben "Have You Ever Really Loved a Woman?" (a Don Juan DeMarco filmzenéje) követi. 1996 júniusban kiadja, „ 18 til I Die” lemezét, július 27.-én fellép a Wembley Stadionban , 70,000 ember előtt. Ezt tartják máig is legnagyobb koncertjének, amit 25 ország közvetített élőben. Az On a Day Like Today , 1998-ban jelenik meg, ez az első stúdiólemeze a Cuts Like a Knife óta. Ezután kiadásra kerül a The Best of Me válogatáslemez két új nótával, címük ”The Best of Me” és a” Don’t Give Up”.

2000-től napjainkig

2000-ben Adams saját szerzeményét, a Don’t Give Up-ot adja elő Chicane :Behind The Sun lemezén. Az ebből készített videóban szintén feltűnik. 2002-ben elkészíti a „Spirit: Stallion of the Climaron” című animációs film néhány betétdalát. Ezek közül a” Here I Am”meghozza számára negyedik Golden Globe jelölését a legjobb filmzene kategóriában. 2004 szeptemberében megjelenik” Room Service” című lemeze.

A 2005 ben megjelent dupla lemezes” Anthology” válogatás albuma, két új dallal. 2006-ban megírja és előadja a ”Never Let Go” dalát, amit a” The Guardian” című film számára készített. A "Never Gonna Break My Faith" , aminek társszerzője, a Bobby című mozifilm betétdala. Az R&B énekes Aretha Franklin és Mary J.Blige előadásában a dalt jelölték a 2007-es Golden Globe-ra.

2008 március 17.-én megjelenik tizenegyedik albuma, a ”11”. A megjelenés után Adams egy 11 fellépésből álló 11 országot érintő akusztikus turnéra indul Európában.

2010 februárban kiadja a "One World, One Flame" című számát, ami a német ARD televízió olimpiai közvetítéseknél használt betétdala.

2010 február 12.-én Adams, Nellí Furtado-val duettet énekel a 2010-es Téli Olimpia megnyitóján. A dal címe ”Bang the Drums”, amit Jim Vallance társaságában írtak a megnyitóra, és 60.000 néző figyelte élőben a BC Place Stadionban.

Legutóbbi albuma a ”Bare Bones”, ami egy válogatáslemez legnagyobb slágereiből, Indiában is aranylemez lett. Február 19.-én 2011-ben Bryan Adams és együttese Kathmanduban ( Nepal ) ad koncertet, majd a Bangladeshi Dhaka-ban lép fel a krikett vilagkupa megnyitóján február 17.-én, majd másnap még egy koncertet ad.
Március 14.-én bejelenti, hogy barátnője, és alapítványbeli társa Alicia Grimaldi állapotos, majd április 22.-én megszületik lányuk Mirabella Bunny.

Bryan Adams Magyarországon

Bryan már többször is járt Magyarországon. Először 1992-ben Budapesten, a Népstadionban adott közel 2 és fél órás koncertet, ahol többek között az Extreme volt Bryan Adams előzenekara. Karrierjének 25. évfordulója alkalmából világkörüli turnéra indult 2006-ban. A koncertsorozat Magyarországot is érintette. November 21-én Budapesten, a Papp László sportarénában lépett fel, majd november 23-án Debrecenben, a Főnix Csarnokban koncertezett.

Legutóbb 2007 Június 30.-án lépett fel, az ingyenes Kapcsolat koncerten. Körülbelül kétszázezer érdeklődő volt az egykori Felvonulási téren (ma 56-osok tere). A kétórás koncert nagyon jó hangulatban telt. A csapat sok híres számot eljátszott. Többek között, a Summer Of 69', Everything I do (I do it for you), Heaven, All For Love, és még sok más ismert számot. A koncert végén, a közönség kedvéért két ráadást is adtak. Bryan-ék előtt a Megasztár 3 győztese, Rúzsa Magdolna lépett fel.
 

Videók

  • Bryan Adams - (Everything I Do) I Do It For You
  • Bryan Adams - Please Forgive Me
  • Bryan Adams - Summer Of '69
  • Bryan Adams - Here I Am
  • Bryan Adams - Have You Ever Really Loved A Woman?
  • Bryan Adams - Straight From The Heart
  • Bryan Adams - Heaven
  • Bryan Adams - Cloud Number 9
  • Bryan Adams - Run To You
  • Bryan Adams - House Arrest