Bejelentkezés

x
Search & Filters

CPg

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1979

További képek

Biográfia: 

A CPG-t 1979-ben találta ki egy másodikos szakközepes srác Benkő Zoltán Szegeden. És itt rögtön oszlassunk is el egy legendát: a CPG nem cigány pusztító galerit jelent, mint ahogy azt sokan hitték évtizedeken keresztül, hanem előbb a Coitus Punk Group, majd később a Come on Punk Group rövidítése volt. A zenekar az anarchista, brit punkzenekarok hagyományait igyekezett követni több-kevesebb sikerrel, de ami Angliában akkor már megszokott dolog volt, az nálunk a nagy magyar rögvalóságban sokkolóan hatott. Szűkebb pátriárkájukban Csongrádban, vagy ahogy ők hívták Pol Pot megyében rögtön a rendőrség látóterébe kerültek és Benkőt kivágják a szakközépből. Nincs mit tenni, a rendőri zaklatás elől a fővárosba költöznek és az ETA, a Bizottság, vagy a Beatrice előtt lépnek fel, és ekkor válik kultikus slágerré az "Erdős Péter kurva anyád" vagy az "Áll egy ifjú élmunkás a téren".

"Áll egy ifjú élmunkás a téren / kommunista szombatról jött éppen / Rohadt büdös kommunista banda / mért nincsenek ezek felakasztva." (CPG)

Kétségtelenül kemény rendszerellenes szövegű számokat játszottak,de a köztudatba bekerült fasiszta besorolásuk nem állja meg a helyét. Ők maguk sem vallották magukat soha szélső jobbosnak, ők sokkal inkább markánsan anarchista, antikommunista beállítottságúak voltak és magasról szarva a cenzúrára szókimondóan, üvöltve hozták ezt mindenki tudtára. Ami egy közömbösségbe bágyadt, a legvidámabb barakk hamis illúziójában élő ország lakosait is sokkolta, hát még a rendfenntartó szerveket. A Cpg alapjában véve egy anarchista zenekar volt, és ha jól belegondolunk, rajtuk kívül nem sok ilyen futkározott az akkori magyar zenei szintéren. Az akkori punk'n roll zenekarok -URH és annak vad hajtásai- egy általános nagy magyar depressziós életérzést fogalmaztak meg dalaikban, de a politikai rendszerre vonatkozó kritikájuk mindig megmaradt egy bizonyos tűréshatár vonal alatt. Inkább a sorok között rejtették el ezen mondanivalójukat, amíg a Cpg az arcába üvöltött a hatalomnak. "Le a szabályokkal, a földbe kell taposni minden szokást, rendet, hagyományt… Az öngyilkosok országa, az alkoholisták országa, a rejtett munkanélküliség országa vagyunk...NEM VAGYUNK FASISZTÁK. Okos érző emberek vagyunk - azzal söprünk el benneteket, hogy jobbak vagyunk" Írták le magukról egyszer.

Végül a biztosítékot a hatalomnál a "csirkés" ügy vágta ki 1983 márciusában, amiről Erdős Péter a lemezgyár kinevezett kommunista ura így nyilatkozott: "...a művész a széttépett, véres, nyers állat vérét itta." Csakhogy ez nem volt igaz! A szerencsétlen csirkét előző nap lopták brahiból, és a koncert alatt, mint egy performance részeként a mikrofonállványhoz kötözték ki, míg nem valaki a beindult közönségből fel nem nyúlt érte, és kezdte el leráncigálni a színpadról. Az énekes ráncigálta vissza, aminek csúf széttépés lett az eredménye! Ezen a koncerten jelen voltak a Mos-oi nevű skinhead banda tagjai is, akik vendégként előadták, azóta híressé vált "Cigánymentes övezet" című rasszista szövegű számukat, amit a bírósági tárgyalás során szintén a CPG nyakába varrt a bíróság, pedig az nem az ő számuk volt!

"Lángszóró az egyetlen fegyver mivel nyerhetek / Kiírtok Én minden cigányt, felnőttet és gyereket / Ha elvégeztük kiírhatjuk cigánymentes övezet." (Mos-oi)

Az egyébként megérne egy külön írást, hogy akkoriban még milyen békésen megfértek egymás mellett a punkok és a skinheadek egy színpadon. Ez pár évvel később már teljességgel elképzelhetetlen lett volna. Fél éves tárgyalás után végül két év letöltendő börtönbüntetést kaptak nagy nyilvánosság előtt, csoport tagjaként, folytatólagosan elkövetett izgatás vétsége miatt! Magyarán két évet kaptak mondvacsinált okok miatt anélkül, hogy bármilyen köztörvényes bűncselekményt elkövettek volna! A CPG-s fiúk rendben le is ülték a rájuk kiszabott büntetést, majd szabadulásuk után a zenészek egy része külföldre távozott, egy része pedig más név alatt folytatta tovább a zenélést. A CPG-vel tulajdonképpen példát statuált a központi hatalom, nevüket elrettentésül használták, ha feltűnt egy-egy renitens banda: "Ti is úgy járhattok, mint a CPG!" Érdekes, de pontosan attól, hogy a hatalom csúful elbánt velük, attól lettek legendává, mert valljuk be, zeneileg nem igazán válhattak volna azzá.

1993-ban kiadták az archív felvételeket tartalmazó kazettájukat Mindent megeszünk címmel. Több punk válogatáslemezen és az Azok a boldog punk napok c. kiadványon is szerepeltek.

Kövessy Róbert 2000-ben készítette el a CPg-ről szóló Pol Pot megye punkjai című filmjét. A filmhez kapcsolódóan felvettek egy albumnyi dalt (CPg 1980–1984 címmel). 2003-ban pedig újabb albumuk jelenik meg (Embör vigyázz!) felerészt új, felerészt régi dalokból. A zenekar 2005. december 15. koncertet ad az A38 Hajón. A felvételt (Koncertlemez) limitált számú CD-n a helyszínen lehetett megvásárolni.

Két dallal szerepeltek 2007-ben az "Emberek Emberekért" című jótékonysági válogatáson. A bevételt a leukémiás betegek kezelésére ajánlották fel a művészek. A válogatás a Szent László Kórház javára szervezett jótékonysági fesztiválsorozat (Leukémia Fesztivál) kísérő kiadványa.

2008-ban hivatalosan is kiadták hanglemezen 1983-as demofelvételüket. A simán CPg névre hallgató kiadvány 7 hüvelykes mint egy kislemez, de 33-as fordulatszámú, mint a nagylemezek.
 

Videók

  • CPg - Erdős Péter
  • CPg - Áll egy ifjú
  • CPg - UMCA (hosszú hajú gyerekek)
  • CPg - Azt kész
  • CPg - Minden éjjel
  • CPg - Aggyá tüzet!
  • CPg - Jó csávók

Utolsó felállás: 

NévHangszer
Haska Béla
ének
Benkő Zoltán "Güzü"
gitár
Varga Zoltán
basszusgitár
Nagy Zoltán
dob