Bejelentkezés

x
Search & Filters

Nemzeti Front

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1993

További képek

Biográfia: 

1993-ban alakult: Nagy Attila (ex A.L.T. ) basszus, Tóth Csaba (ex M.A. Skins ) gitár és Fekete Tivadar (ex A.L.T. ) gitár, ének. Ebben az évben még kiadják az első MC-t "Ébredő magyar" címen . Poór Gergő(dob) helyett érkezik egy ismerős, Zentai Attila "Lapát" (ex A.L.T. , ex M.A. Skins) és beindul a Front-henger. Rengeteg koncert az országban de a szokásos problémák jelentkeznek és innen átjáró-ház lesz a Front. Fekete T.(ének, gitár) alkohol-elvonóra kerül, helyette Kovács E. (ex A.L.T.) énekel; Lapát (dob) Bp.-re kerül elvonóra, helyette egy fiatal pécsi dobos Varga Norbert üti a bőröket.

1995-ben Fekete T. gyógyultan visszatér , így vonulnak stúdióba, ahova Tóth Cs. (gitár) nem hajlandó megjelenni; így Michelis János gitáros ( a hangmérnök) játssza fel a szólókat, így jelenik meg az "Európa közepén" MC. Közben Nagy A. beszáll a Valhalla zenekarba basszerozni.

1996. dec. 26-án " Fehér karácsony" az E-klubban; fellépnek még: Egészséges Fejbőr, Új Hajnal…Nagyszabású koncert, videó és hangfelvételekkel!

1997 elején két éjjel utókeverés Bp.-en a stúdióban és megjelenik a "Fehér Karácsony" CD-n. Közben kiadják az első két MC anyagát CD-n " Dupla Album" címen. És ekkor a NBH házkutatást tart a tagoknál ; begyűjti a boltokból a CD-et , MC-et és átnyújt egy meghívót a hírhedt Bp.-i Gyorskocsi u-ba kihallgatásra. Ekkorra züllött csapat a Front , Pécsen és utolsó koncertjükön Kunszentmártonban már csak hárman lépnek fel , Tóth Cs. nélkül,de a közönség ujjong mikor bemondják: "Az N.F. nem oszlott fel! "
Fekete T. megnősült és kiszállt. Közben megjelenik az első zenekari videofilm.

1993-97" címmel, a VHS-en régi koncert felvételek, három klipp, stúdió részletek és riport található.

1999. jan. 7-én a Budai Központi Kerületi Bíróság elítéli az Archívum, Valhalla és a Nemzeti Front zenekarokat! Vádak : Irredentizmus, folytatólagosan elkövetett közösség elleni izgatás, gyűlöletkeltés, uszítás…

Az N.F. ítélete: Fekete T. 6 hónap börtön 1 évre felfüggesztve, Tóth Cs. 8 hónap börtön 2 évre felfüggesztve , Nagy A. 12 hónap börtön 3 évre felfüggesztve . A közügyektől eltiltva, valamint pártfogó kirendelése a próbaidő tartamára! Nem zenélhetnek NS zenét, de még nézőnek sem jelenhetnek meg! A lefoglalt CD-k , MC-k megsemmisítése! Mindez történt Magyarországon , ahol demokrácia és szólásszabadság van állítólag!! Ezzel egy korszak véget ért a zenekar történetében.

2000-ben megjelent  egy N.F. stúdió album a Mohácsi csatáról, Michelis J. és Nagy A. műve "1526" címmel. Digitális technikával készült és minden számra videofilm is került, amely a CD-n látható számítógépbe helyezve! A téma és a stílusa eltérő az eddigi albumoktól, de ez már a jövő! Aug.28. Mohács Széchenyi-téren; film kivetítéssel; projektorral kb.1000 néző előtt; a csata- évfordulón négy kamerával felvették a koncertet. A hősök tiszteletére 100 gyertya égett. Az előadók : " Lapát", Michelis J. és Nagy A.

2001-ben kiadták "Emlékkoncert a Mohácsi csatáról " címmel VHS-en, így akinek nincs számítógépe, videón láthatja a filmet is, amelyet Tóth Anikó készített.

2002-ben fiatal új tagokkal, próbálkoznak, de nem válnak be, Ferencz Csaba énekes kivételével. Internetre kerül az N.F. weblapja, amin szerepel többek között 2 betiltott dalszöveg is, ezért az NBH újra feljelenti a zenekart " nagy nyilvánosság előtt elkövetett közösség elleni izgatás" vádjával. Dec. 4-én a Pannon rádióban este a" Rockszerda" műsorában G. Kirkovits István vendége Nagy A. Témák: magyarságtudat; bírósági ítélet; az "1526" cd kiadása és előadásai; internet; a dec.1 -i Bp. Kempinsky Hotelben Medgyesy és a románok itt ünnepelték Erdély Romániához csatolását; környező országok szennyezik hazánkat (pl. Tisza ciánszenny.) ; Horvátországban a lerombolt magyar templomok; valamint Erdély. A készülő új albumról dalok is megszólaltak. Ez volt az utolsó élő műsor az éter hullámain, mivel másnap d.e. a kommandó lefoglalja az átjátszót és megszűnik a Pannon rádió; ezután csak interneten foghatók az adások!

2003. márc. 31-én ítéletet hozott a Baranya Megyei Bíróság az internetes N.F. web lap ügyében. Az ítélet: Michelis J. 1 év; Nagy A. 3 év próbaidőre bocsátás. Újabb dobos a z.k-ban Varga Balázs (ex A.C.A.B., ex Pogo Parlament ) .

2004-ben megjelent az új album "Vesszen Trianon" c. Megint Michelis J. és Nagy A. a szerzőpáros, de már Ferencz Cs. is énekel. 11 új dal, amelyhez a borítóba 11 illusztrációt készített Németh Zoltán festő-grafikus. Új gitárossal Tardik Lászlóval bővült a zk. Később a 2 pécsi Tóth (gitár) és Varga (dob) kilépnek.

2005-ben a Magyar Szigeten , ahol óriási sikert arattak, már Homola Péter „Blöki” (dob) és Michelis (gitár) az újak.

2006. nov. 19. Bp. Láng Műv.Ház: Kárpátia lemezbemutató vendégzenekara az N.F. , amelyről felvétel is készült. A koncert után Tardik L. gitáros kilépett a zenekarból . Dec.12-én Bp. Uránia moziban telt ház előtt bemutatták a " Csillagösvény 2 " c. filmet, amely Böjte atyáról ; a dévai és erdélyi gyerekotthonokról szól. A filmzenéhez felhasználták az N.F. több zenéjét is .

2007-ben megjelent a "Bp. Láng koncert" dvd, amely tartalmaz extrákat is; részletek Magyarsziget 2005, Mohácsi csata koncert 2001 , valamint 2 klippet és diszkográfiát.

2008. Néhány koncerten  Döbrösy László billentyűssel lép fel az N.F.

2009 elején Ferencz Cs. énekes helyett újra egy alapító tag tért vissza , Fekete Tivadar ének-gitár. 2000 után ismét előadják a Mohácsi Csata projektet film-kivetítéssel Kunszentmártonban máj. 30-án a Trianon megemlékezésen, de óriási lehűlés , vihar mossa el a rendezvényt. Aug. 7-én a Magyar Szigeten nagy siker a fellépésük. Októberben Homola "Blöki" dobos helyett újra egy ős tag : Zentai " Lapát" Attila jön vissza a z.k.-ba, így csupa " veterán" zenész ( akár a kezdetekben, még  A.L.T. néven...) a bandában!

2010-ben a DextraMédia jóvoltából elkészült a Még azt mondják és a Kitartás! video klip.

2011-ben a z.k. negyedik próbálkozásra , de végre kijut Erdélybe koncertezni, bár hatalmas esőzés a koncert napján!
 

Videók

  • Nemzeti Front - Kitartás!
  • Nemzeti Front - Zúgjatok Harangok
  • Nemzeti Front - Folyjon a vér
  • Nemzeti Front - Robot

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Fekete Tivadar
ének
Michelis János
gitár
Nagy Attila
basszusgitár
Wallinger Erik
dobok