Bejelentkezés

x
Search & Filters

Passz

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1990

További képek

Biográfia: 

A régi Passz-együttes a kilencvenes években működött Székesfehérváron. Öt év szünet után, 2005. december 23-án megalakult az új Passz-együttes, amelyben a régi tagok közül egyedül a gitáros-énekes és dalszerző Faragó Péter maradt. A másik két új tag: Szkok Gábor, basszusgitáros, és Kristóf Roland, dobos, valamint 2007 nyarán csatlakozott a trióhoz Dobos Dániel billentyűs.

A stílus a régihez képest némileg megváltozott, bár jónéhány akkori dal is szerepel a koncert-repertoárban. Ma már egyértelműbbek, konkrétabbak, letisztultabbak a régi dalok is, a mostani időkben íródott számok pedig már eleve azok.

Ettől függetlenül megmaradtak az alapvető stílusjegyek: szövegcentrikusság, nincs öncélú zúzás, sok stílus keveredik a számokban. Egy adott dalon belül is sok a dinamikai váltás. A produktum ma sem a nagy tömegeket megmozgatni tudó produkciók közé tartozik - amely régen frusztrálta és "felőrölte" az akkori csapatot.

A mai csapat viszont "minden mindegy" alapon, tét nélkül, de lelkesen készíti az újabb és újabb számait, próbál és koncertezik, rögzíti dalait.

2008. derekán a ,,derűs" magyarországi életkörülmények hatására Gábor elhatározza, hogy hosszabb időre külföldön próbál szerencsét,-feladva ezzel minden regionális ügyeit, mely ügyekbe a zenekar is kénytelen-kelletlen beletartozik. Mivel az együttes többi tagja (legalább is egyelőre) nem így képzeli el a nemzetközi sikereket, ezért kénytelen egy komolyabb honvággyal megáldott basszusgitáros után nézni. Mivel a régi Passz-együttes már jó néhány basszusgitárost elfogyasztott, ezért praktikus okokból (ismerik a repertoár régi számait) ezen személyeknél kopogtatott először és nem is kellett sokáig, mivel Schweininger István, basszusgitáros, nemkülönben kiváló énekes, a régi Passz egykori tagja, rövid telefonbeszélgetés után igent mondott.A történethez az még talán hozzátartozik, hogy Gábor végül is nem jutott ki külföldre, mert a stabil magyar ,,jóléthez" képest 2009-ben beköszöntött a Nagy Gazdasági Világválság is és ,,elfogyott" a kinti munka.... Ha játszik a zenekar,-eljön meghallgatni....Legalább ő eljön....Stabil....Tiszteletbeli tag, vagy mi....

A történet azonban itt sajnos nem ér véget: mint ahogy majdnem minden zenekarban megvan az a hangszeres poszt, amivel a legtöbb baj van,- ebben a zenekarban is megfigyelhető (ugyan, csak szórványos jelleggel) a basszusgitárosok vándorlása. István ugyanis az új Passzban sem töltött el túl sok időt, mivel 2010. nyarára a folyamatos kisebb-nagyobb nézeteltérések miatt kilépett, illetve a zenekar megvált tőle (ezt általában az érintett felek máshogy magyarázzák, de ez egy idő után teljesen lényegtelen lesz, legfeljebb egy soron következő zenekarnak lehet értékes információ a ,,válás” tényleges okainak feltárása, de ez nem ide tartozik). Az új basszusgitáros Horváth Zoltán lett, aki még a kilencvenes évek második felében gitározott a régi Passzban, tehát mondhatni, szintén ismerősként (lásd István) került be a zenekarba. Vele a zenekar nemcsak, mint hangszeres egyének csoportja lett teljes, hanem, mint közös dolgokban gondolkodni tudó CSAPAT. Nem érthető? -megmagyarázom: A Zoli több sört fizet a Rolandnak, mint az István. Alapvetően fizet neki. Ennyi. Érthető? Na.

2011. nyarán kilépett a zenekarból Dani, az ,,újkori” Passz-együttes első billentyűse, akinek sokat köszönhet a Passz, mivel vele vett a zenekar egy jó fordulatot, miszerint ebben a zenekarban kell billentyű és a már meglévő, csak ,,gitáros” számok utólagos ,,szintis” kikísérletezésében Daninak nagyon fontos szerepe volt. Ezért sem volt kérdés, hogy Dani után is kell billentyűs. Tamásfalvi Krisztiánt húsz éve ismerem (Faragó Péter, naná, hogy én írom ezt a kis esszét is,-Magad uram, ha szolgád nincs-alapon…). A jelen tárgyalt zenekarnál anyagilag lényegesen jobban prosperáló projektekben (HAKNI !!!!) zenéltem és zenélek Vele: kiváló billentyűs, énekes,-sokat emelt a zenekaron (hangulatilag is….). Immáron olyan három ember társaságában csinálhatom ezt a zenekart, akiket legalább két évtizede ismerek,-sok meglepetés nem érhet.

Utóirat: A zenekar története itt kb úgy néz ki, mint amikor egy ember azt sorolja fel,- mint egy komplett életutat,- hogy mettől meddig kinek vett egy kólát, kinek csapta a szelet, kivel flörtölt, kivel járt, kit vett el feleségül, kivel szakított. Egy ember életében talán történnek egyéb dolgok is… Ebben a zenekarban is… Ez a zenekar nem azért van, hogy olvassatok róla (arra ott vannak a CELEBek). Bocs, hogy csak most szólók, itt a vége felé…Sokkal inkább azért van ez a zenekar, hogy hallgassátok.
 

Videók

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Faragó Péter
ének
gitár
Tamásfalvi Krisztián
ének
Horváth Zoltán
basszusgitár
Kristóf Roland
dob