Bejelentkezés

x
Search & Filters

Paul Simon

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1957

További képek

Biográfia: 

Paul Frederich Simon (USA, New Jersey, Newark Heights, 1941. október 13.) amerikai énekes és dalszövegíró, az egykori Simon and Garfunkel duó egyik tagja.

Jelenleg sikeres szólókarriert folytat. A Time Magazin 2006-ban a világunkat formáló 100 legjelentősebb ember közé sorolta.

Magyar zsidó család fiaként született az Egyesült Államokban. Zenei karrierje gimnazista korában kezdődött a Forest Hills High School tanintézetben, ahol megismerkedett Art Garfunkellel, akivel duót alapítottak és eleinte Tom és Jerry álnéven léptek fel. 1957-ben jelent meg a duó első munkája, a Hey, Schoolgirl a Big Records gondozásában.

1957 és 1964 között több mint 30 dalt írt, és alkalmanként együtt dolgozott Garfunkellel továbbra is Tom és Jerry néven. Ebből az időből származnak az Our Song, a That's My Story, és a Surrender, Please Surrender számok többek között.

1964-ben kötött szerződést a duó a Columbia Records kiadóval. A Columbia Records úgy döntött, hogy egyszerűen Simon and Garfunkel néven fogja szerepeltetni őket. Ugyanebben az évben ki is adták a Wednesday Morning, 3 A.M. című albumot, ami viszonylag sikertelen volt, csak a The Sounds of Silence című szám örvendett népszerűségnek.

A kudarc után Paul Simon az Egyesült Királyságba utazott, és szóló karriert folytatott. Ennek eredményeként született 1965-ben a The Paul Simon Song Book, amit az Egyesült Királyságban adtak ki. Amikor azonban a The Sounds of Silence anyagi sikert kezdett hozni, visszatért az Egyesült Államokba és újra Garfunkellel kezdett zenélni. Simon és Garfunkel 1966-ban adták ki közösen a Parsley, Sage, Rosemary and Thyme és a Sounds of Silence című albumokat, 1968-ban pedig a Bookends címűt. Ezeket követte 1969-ben a Bridge Over Troubled Water című.

Az 1970-es évek elejétől kezdve Paul Simon újra Garfunkel nélkül kezdett zenélni és kiadta a 1972-ben a Paul Simon című albumot. 1985-ben részt vett a We Are the World projektben, majd 1986-ban előrukkolt a Graceland albummal, ami nagy sikert aratott. 2000-ben jelent meg a You're the One című stúdióalbuma, ami nem lett olyan népszerű, mint a Graceland. A legutóbbi Paul Simon album 2006-ban jelent meg a Surprise.

Pedagógiai és jótékony tevékenység

Paul Simon kiemelkedő tevékenységet folytat az iskolás gyermekek zenei nevelésében. 2003 óta hivatalos támogatója a Little Kids Rock non-profit projektnek, amely térítésmentesen hangszerekkel látja el és ingyenesen oktatja zenére az iskolásokat szerte az Egyesült Államokban.
 

Videók

  • Paul Simon - You Can Call Me Al
  • Paul Simon - Graceland
  • Paul Simon - 50 Ways To Leave Your Lover
  • Paul Simon - Diamonds On The Soles Of Her Shoes
  • Paul Simon - Still Crazy After All These Years
  • Paul Simon - Obvious Child
  • Paul Simon - American Tune
  • Paul Simon - I Know What I Know
  • Paul Simon - Me And Julio Down By The Schoolyard
  • Paul Simon - The Afterlife