Bejelentkezés

x
Search & Filters

QSS

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1981

További képek

Biográfia: 

A QSS zenekar története:

A QSS-t Tóth Zoltán (basszus), Vojtkó Dezső (gitár), Mózsik Imre (dob) és Papp Gyuri (ének) alapította valamikor a 80-as évek elején. ’83 végén Papp Gyuri helyére Barangó került, aki az összes számra új szövegeket írt. A zenei ötletek alapvetően a Tóth/Vojtó párostól származtak, és nagyjából ’83-ban készen állt az a 15-20 szám, ami később a zenekar műsorának gerincét alkotta.

Ekkor még sok más punk-bandával közösen a Táncsics gimnázium pincéjében folytak a próbák, koncertekre csak elvétve került sor, mert a korabeli punk-szcéna elég sivár volt: jóformán sehol sem lehetett fellépni. S ha mégis, akkor a koncert gyakran a skinheadekkel folytatott közelharc miatt hiúsult meg. Akkoriban ugyanis rendszeresen szervezték közös klubokba a két irányzat képviselőit.

A QSS végső felállásnak első koncertje is egy ilyen incidens miatt hiúsult meg 1984 novemberének végén a Ráday klubban, ahol A Mos-oi basszgitárosa, Szappanos csúnyán összeverte Vojtkót, majd a kirobbant tömegverekedést követően a zenekar nem jutott el a színpadig.

Minthogy ’85-ben jó eséllyel lehetett arra számítani, hogy Tóthnak és Vojtkónak is be kell vonulnia, gyorsan leszerveztek egy stúdiófelvételt, ami akkoriban csakis illegális lehetett. 4500 forintot (akkoriban egy egész havi kereset) fizettek a Magyar Rádió egy stúdiósának, hogy maradjon benn egy egész éjszakára, a zenekar pedig taxival odaszállította a szerelést, és a Rádió hátsó bejáratán bejutva egy remek stúdióban reggel 7-ig fel is vettek hét számot.

’85 februárjában Tóth bevonult katonának, úgyhogy a zenekar ’86 augusztusáig szüneteltette működését. Amikor Tóth leszerelt, Vojtkót sorozták be, úgyhogy Tóth új gitárost keresett, amit Vraskó János személyében meg is talált. Dobost is keríteni kellett, mert Mózsik Imi épp az USA-ban tartózkodott. Az új felállás ’86 decemberében debütált a Kassák klubban, amelyről videofelvétel is készült, de ez is elkallódott.

A ’87-es év elég jól alakult. Akkoriban indult be a VIII. kerületi Mutter és a X. kerületi Fater klub, ahol viszonylag rendszeresen fel lehetett lépni, bár a skinheadekel folytatott csatározások mindkét helyen rendszeresek maradtak, és emiatt nem egy koncert szakadt félbe már az első szám után.

Ugyanebbe az évbe egy lengyelországi koncert is belefért. Sajnos olyan hosszú volt az út az akkori szovjet határ melletti kisvárosban, Zamoscsban rendezett punkfesztiválra, hogy közben az énekes Barangó halott részegre itta magát lengyel vodkával.

’88-ban leszerelt Vojtkó és hazajött Imre, úgyhogy ismét összejött az eredeti felállás, amely 1988 januárjában lépett fel először együtt.

A 88-as és 89-es év már jóval barátságosabb környezetnek bizonyult, mert ekkoriban indult be a Fekete Lyuk, amely többé kevésbé rendszeres fellépési lehetőséget, és a korabeli magyar viszonyokhoz képest elfogadható megszólalást biztosított. Utóbbi időben került elő ez a Fekete Lyuk-videó:

A kilencvenes évek egyre gyérülő fellépéseket hozott, nem számított ritkaságnak az évi egy koncert, melyre rendszerint a Fekete Lyukban, illetve a Tilos az Á-ban került sor. Utóbbi klub 1995-ben kényszerült bezárni, és az egyhetesre nyújtott halotti tor egyik napján, ’95. december 27-én a QSS egy viszonylag jól dokumentált koncertet adott, ami elsősorban Artner Ivánnak (†) köszönhető, aki kora délutántól időt és türelmet nem kímélve megpróbált valami elfogadható hangzást kikeverni.

A QSS eredeti felállásnak halotti torát a ’99-es Sziget fesztiválon tartották, amely Barangó botrányos részegsége miatt nem tartozik a legsikeresebb produkciók közé.

A zenekar ezzel tulajdonképpen megszűnt, jóllehet Barangó utóbb Kalambó Kutyája néven alapított zenekart, amely a QSS-repertoár jó részét rendszeresen játszotta, és egyes QSS-számok reggae-, illetve ska-feldolgozásával próbálkozott – elenyésző sikerrel.

Ezek után Barangó basszusra váltott, és egy gitárossal plusz dobossal trióformációban lépett fel a változatlan QSS-programmal.

2007-ben egy az ETA-val és a Kretens-szel közös "nosztalgiakoncert" erejéig a Gödörben állt össze az eredeti QSS, de akkor úgy tűnt, hogy ennek nem lesz folytatása. Hosszú idő után azonban előkerült Tóth, és néhány új számmal felkereste Barangót, illetve Mózsik Imi is vállalta a fellépéseket, így apró változtatással (gitárosként Vojtkó helyett Ruff István lép be, és Barangó basszusról ének+gitárra vált) összeáll az eredeti formáció.
 

Videók

  • QSS - Budapest, FMH
  • QSS - Fekete Lyuk 1
  • QSS - Fekete Lyuk 2
  • QSS - Fekete Lyuk 3

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Bajtai "Barango" Zoltán
ének
gitár
Ruff István
gitár
Tóth Zoltán
basszusgitár
Mózsik Imre
dob