Bejelentkezés

x
Search & Filters

Shinedown

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
2001

További képek

Biográfia: 

A Shinedown egy amerikai rockegyüttes a floridai Jacksonville-ből, melyet 2001-ben alapított Brent Smith énekes, Brad Stewart basszusgitáros, Jasin Todd gitáros és Barry Kerch dobos. A felállás átment pár változáson, így az alapítótagok közül már csak ketten vannak jelen, Smith és Kerch – mellettük napjainkban Zach Myers gitározik és Eric Bass felügyeli a billentyűs- és basszugitár-játékot. A Shindown indulása óta három nagylemezzel büszkélkedhetnek; ezek a ’Leave a Whisper’ (2003),az ’Us and Them’ (2005) és a ’Sound of Madness’ (2008).Ezen kívül 13 kislemezt is kiadtak, méghozzá mindet az Atlantic Records-ön keresztül. Napjainkig több mint nyolcmillió lemezt adtak el világszerte.

’Leave a Whisper’ (2003-2005)

A ’Leave a Whisper’ volt a zenekar debütáló albuma, ami 2003 júliusában jelent meg. Olyan népszerű számok hallhatók rajta, mint a ’Fly from the Inside’, a ’Burning Bright’, az erős érzelmi töltetű ’45’ és a Lynyrd Skynyrd klasszikusának, a ’Simple Man’-nek a közkedvelt feldolgozása.

2004-ben az együttes kiadta a ’Live from the Inside’ koncert-DVD változatát, amiben egy dokumentumfilm is helyet kapott, valamint a ’Leave a Whisper’ turné utolsó fellépésének videói is láthatók voltak.

’Us and Them’ (2005-2007)

2005-ben, a hatalmas sikert arató ’Leave a Whisper’ turnéjának befejeztével a Shinedown visszatért a stúdióba, hogy hozzáfogjon a következő album elkészítéséhez. 2005. Október 4-én az együttes megjelentette az ’Us and Them’-et, amiről három single lemez származik: ’Save Me’, ’I Dare You’ és ’Heroes’ – ezek közül a ’Save Me’ volt az, ami az Active Rock Charts-on zsinórban 12 héten át tartotta az első helyét, ami rekord volt a zenekar számára. Azonban a másik két kislemeznek sem volt oka a panaszra: az ’I Dare You’-t például az American Idol egyik emblematikus versenyzője, Chris Daughtry is elénekelte a verseny során. Az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége 2006. november 13-án aranylemezzé nyilvánította az ’Us and Them’-et.

Az albumnak három verziója látott napvilágot. Az első a hagyományos 13 számot tartalmazó lemez, a másodikon van három bonus track, a harmadik pedig csak bizonyos üzletekben bocsájtható kereskedelmi forgalomba, ám ezen szerepel a ’Break’ és a ’Carried’ away című szám is.

2006 decemberében a Shinedown a tennessee-i Knoxville-ben koncertezett, amiről az elkészített felvételt 2007-ben, DVD formájában akarták kiadni. Egy wisconsini élő show után viszont az Atlantic Records megvétózta az ötletet. „Semmilyen anyagot nem adhatunk ki a kezeink közül, ha az nem a megfelelő színben tüntetné fel az együttest.” – nyilatkozta Smith.

’The Sound of Madness’ (2007-2010)

2007 szeptemberében, Los Angelesben a Shinedown megkezdte munkálatait a ’The Sound of Madness’ című új lemezükön, amely végül 2008. Június 24-én jelent meg. Ennek létezik egy digitálisan hozzáférhető deluxe változata is, amin három bónusz szám szerepel. Az első single, a május 6-án megjelent ’Devour’ volt a banda második olyan száma, ami az aktuális rock chartokon első helyre került.

A ’Second Chance’, mint második kislemez az albumról, a Shindown eddigi legnagyobb slágerévé vált, ami egyben bekerült a Billboard Hot 100 legjobb tíz száma közé. A dal mára már dupla platinalemez. A helyzet iróniája, hogy pont a nagy áttörést hozó dal volt az az egy, amit kezdetben az együttes kifejezetten megvetett.

2008 áprilisában a vokalista Brent Smith bejelentette Jasin Todd távozását az együttesből. A ’The Sound of Madness’ fülszövegében Smith kimodja, hogy szereti Toddot, és úgy tekint rá, mint egy bátyra, ami neki sose volt. Todd idővel a Fuel rockegyüttesben találta meg a helyét.

A Shinedown 2009-ben rukkolt elő az első videó-albummal, ami a ’The Sight of Madness’ nevet kapta. Ezen nem csak a már megjelent videoklipjeik láthatók, hanem öt 2009-es, atlantai koncertfelvétel is. A különleges album kizárólag az iTunes-on kapható.

A 2009-es American Music Awards-on a Shinedown-t is díjra jelölték „Alternatív Rock’ kategóriában. A jelölést a legnagyobb slágerük, a ’Second Chance’ rádiós sikerének köszönhették.

2009 decemberében a Papa Roach együttes számára a színpadon dolgozták fel a U2 ’Beautiful Day’ című dalát. A ’Carnival of Madness’ nevű önálló koncertjük július 16-ától szeptember 3-áig tartott egy alaszkai zenei rendezvényen.

A Shinedown 2010 novemberében kiadta a ’The Sound of Madness’ deluxe CD/DVD változatát. Erre kilenc extra szám került, valamint a ’The Sound of Madness’-hez készült összes videoklip, és még sok más egyéb.

A ’The Sound of Madness’ 120 héten át töretlenül fent szerepelt a Billboard 200 charton; a 2008. június 24-ei megjelenésétől kezdve egészen 2010 októberének végéig.
2010-ben a Shinedown beharangozta következő turnéját, az ’Anything and Everything’-et, amin a közönség soraiból érkező kéréseket fogják teljesíteni. Brent Smith elárulta, hogy a turné kansas-i állomását DVD-re veszik egy későbbi kiadáshoz.

A negyedik stúdióalbum (2011 – napjainkig)

2011. május 3-án megjelent a ’Somewhere In the Stratosphere’ című dupla CD/DVD-s albumuk, amin szerepelnek felvételek a ’Carnival of Madness’ és az ’Anything and Everything’ turnék jeleneteiből is. A lemez tartalmaz továbbá színfalak mögötti videókat, interjúkat, és egyéb extrákat.

2011 márciusában Zach Myers gitáros bejelentette, hogy az együttes már dolgozik a negyedik stúdióalbumon. Azt is elárulta, hogy már körülbelül 14 dal van talonban, és hogy az év végén tovább fogják csiszolni a lemez összeállítását.

Mikor Brent Smith feltűnt az 59. BMI Pop Awards díjkiosztón májusban, megkérdezték tőle, hogy a készülő album hasonló lesz-e a 2008-as, immár platina státuszú ’The Sound of Madness’-hez. Smith erre a következőképpen felelt: „Nem igazán… Büszkék vagyunk arra, hogy egy olyan bandát képezünk, aminek minden egyes lemeze kicsit más, mint az előzőek. A legszebb része az egésznek maga az utazás; az az időszak, amíg megpróbáljuk megtalálni önmagunkat; azt, hogy hol tartunk az életben, nemcsak mint ember, hanem mint zenészek, művészek is. Próbáljuk feltérképezni, hogy milyen hosszú utat jártunk már be, és mennyire nőttünk már fel.”

2011 augusztusában felröppent a hír, hogy a Shindown az Ocean Way Recording stúdiójában elkezdte felvenni az új zenét. A soron következő album producere az a Rob Cavallo lesz, aki már a ’The Sound of Madness’-en is együtt dolgozott a zenekarral.

Videók

  • Shinedown - I'll Follow You
  • Shinedown - Devour
  • Shinedown - Unity
  • Shinedown - Sound Of Madness
  • Shinedown - Diamond Eyes
  • Shinedown - Second Chance
  • Shinedown - Simple Man
  • Shinedown - If You Only Knew
  • Shinedown - 45
  • Shinedown - Bully

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Brent Smith
ének
Zach Myers
gitár
vokál
Eric Bass
basszusgitár
zongora
vokál
Barry Kerch
dob
ütőhangszerek