Bejelentkezés

x
Search & Filters

Üllői Úti Fuck

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1988

További képek

Biográfia: 

Az Üllői úti Fuck 1988-ban jött létre Molnár Tamás (szaxofon), Szántó Faszi (ének, gitár), Varga Zoltán (basszusgitár) és Farkas Zoltán (dob) felállásban..

Első koncertjeikkkel meglepő hatást váltanak ki  (dobálás, köpködés, áramtalanítás, koncertterem bezárása) stb. A banda két hónap után azonnal megcsonkul a magyar néphadsereg miatt, Farkasember és Varga Zoli rövid időre kikerül a rockéletből.

Telik, múlik az idő, koncertezés, lemez semmi. Mígnem 93 elején haveri közadakozásból létrejön az első lemez! Hurrá!!! Innen már komolyabban kell venni őket, hiszen már nyomot hagytak a világban. Farkasember kiszabadul a seregből és visszatér. A szerencsétlen menedzselés ami egész pályájukat végigkíséri, a tagok kénytelenek más csapatokban is próbálkozni. 1995-ben búcsúkoncertet tartanak ami túl jól sikerül így visszatér a remény a fiúkba. 1996 januárban ismét stúdióznak, márciusban megjelenés, ez az album a Fekszik!
A megjelenés után kiszáll Philipp a zenekarból helyére Mezei András kerül, megint sok koncert, és 1997-ben a Sziget fellépés után ajánlatot kapnak egy új lemezre. Meg is történik a felvétel, melyet kilenc nap alatt írnak meg és próbálnak be. Ez lesz az: A ló túlsó oldala – Én meg a Farkasember.

Erre már egy multicég is felfigyel és felvásárolja a csapatot egy zacskó túróért, nevüket megváltoztatja és kiadja a lemezt, felturbózva és új nótákkal megspékelve, átcímezve tehát néhány kivétellel ugyanazt a lemezt kapjuk? Nem, nem, jobbat. Olyannyira dúsra sikerül az anyag, hogy eddigi elveiket feladván még egy gitárost alkalmaznak Lecsó személyében, majd két év múlva ő is elhagyja a hajót, helyére Vastag Gábor lép.

Időközben elhunyt a zenekar szövegeinek szerzője, Duda Attila, továbbá Farkas Zoltán is lelépett Szántó Gábor és a basszista Mezei András mellől - a helyére a Quimby és számos más együttes dobosa, Gerdesits Ferenc érkezett (aki már a Fuck legelső kazettájának anyagát is feldobolta 1993-ban). 2004 elején végre elkezdték felvenni azokat a dalokat, melyek nagy része már 2001-ben megvolt demóformában (a Duda-szövegekre írt dalok mellett az egyetlen igazán új szám az Egofúga, melynek szövegét Szántó közösen jegyzi Sickratmannel akivel a Korai Öröm mellett a Sickratmen projektben is együtt játszott az utóbbi évek során). A gyengébbek kedvéért című anyag 2006 közepére készült el és került fel a dalok.hu oldalra, aztán fél évvel később már végre fizikai formában is megjelent a lemez.

Az Üllői úti Fuck a Kispál és a Borzzal egy időben és hasonló zenei világ (elsősorban a Police) bűvöletében indult, de Szántóéknak később is voltak átfedési pontjaik a pécsi haverzenekarral: a Sika, kasza, léc részben az ő dobosuknak, a Farkasembernek köszönhetően lett Kispál-lemezcím, Fekszik című anyaguk egy időben született a pécsiek Ül albumával. Esküvő című slágerüket a mai napig sokan Kispál és a Borz-dalnak hiszik (Lovasiék egyszer még fel is dolgozták poénból egy esküvői bulin), a PUF-vezér Leskovics Gábor a Fuck után Kispálékhoz ment át kisegíteni gitáros-vokalistaként... Egy ideig ugyanannál a nagykiadónál (PolyGram) és labelnél (3T) is voltak, de az Üllői Úti Fuck (vagy ahogy a nagykiadós lemezen szerepelt: Üllői úti Fá:k) nem lett kereskedelmi siker, és mind az együttes, mind a kiadó addig tökölt, míg végül nem lett folytatás sem.

A Micsoda fájdalom című nyitódalban - a Quimby-billentyűs Balanyi Szilárd közreműködésének köszönhetően - modern effektes, groove-os megoldások keltenek némi meglepetést, de aztán rögtön visszarántja a hallgatót az ismerős Üllői úti Fuck-világba a Nyakig heroinban húzós pop-rockja, a középtempós Elég unott szextusája és a riffdús Egy feles alkoholódája. A vulgáris, abszurd és fekete humorú lumpenproletár -szövegeket fülbemászó melódiákba csomagoló vigyori frontember és hasonló humorérzékkel megáldott társai a változatosságot persze a továbbiakban is megtartják: A pesti lányok című régi koncertfavorit egy akusztikus gitárral előadott népies műdal, a Csak a szíved kell nekem egy gyilkos power ballad, két szerzeményben fúvósszekciót hallunk (a Vak kertész latinos, a Vác újra szép című katonadal pedig ska hangulatban íródott), majd a vége felé Farkasember is mikrofonhoz jut két számban (az általa írt Rap air to ár című rap-funk darabban és a Munkatábor című régivágású punkos zúzásban), az akusztikus gitáros Jézus pedig jótékony blaszfémiával zárja a lemezt.
 

Videók

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Szántó (Faszi) Gábor
ének
gitár
Vastag Gábor
gitár
Phillipp László
basszusgitár
Gerdesits Ferenc
dobok
Farkas Zoltán
dobok