Bejelentkezés

x
Search & Filters

Végvár

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
2012

További képek

Biográfia: 

Az együttesünk 2005-ben alakult meg Siklóson, Stampedli zenekar néven. A kezdeti felállást Rózsa Csaba (ének), Virág Rudolf (gitár), Geiger Gergő (bass) és Létai Máté (dob) alkották. Ahogyan az lenni szokott, eleinte saját dalok híján feldolgozásokat játszottunk. Ez nem volt rossz, hiszen nagyon kezdő zenészként sok mindent tanultunk belőle, másrészt ráéreztünk a közös zenélés ízére, hiszen addig mindannyian többnyire otthon, a szomszédokat boldogító dallamokat játszottunk.

A zenekar első koncertjét 2005. május 13-án adta Siklóson az akkori Art Söröző pincéjében és szinte a koncert napjával egyidőben készült el az első demo felvétel is, melyen 4 dalt rögzítettünk. A nyári koncertek után ismét stúdióba mentünk és felvettünk egy 8 dalt tartalmazó promo lemezt, melyen már 2 saját nóta is helyet kapott, a Carry és az Akármerre jársz. Sajnos még ekkor ősszel Rudi otthagyta a csapatot, helyére Gájer Bertalan (gitár) került. A 2006-os évben már Bercivel születik meg az első tróger garázslemezünk, a "Kicsi a garázs" címmel, melyen 10 dal hallható. A nyár végén Máté a dobok mögül átáll a gitáros posztra, mivel ezidáig sem sikerült ritmusgitárost találni a zenekarba, helyét Schützenhofer Dénes veszi át.

2007-ben elkészül az első videóklip kezdemény, amelyet a Balatonnál rögzítünk, az Ellentétek balladája című dalból. Ebben az évben már sikerül az ország több távolabbi pontjára is eljutnunk, azonban 2008 tavaszán ismét tagcsere következett, Berci otthagyja a zenekart. A szólógitáros nélküli 2 hónapban Csabi, Gergő és Máté Budapestre utazik, hogy felvegyék az Utópia Stúdióban az első kislemezt, a Minden hajnal-t. A Benned él c. klip is ebben az időszakban készül, Fajkis Krisztián barátunk főszereplésével (a klipben ezért láthattok csak 1 gitárost).

Ezen év nyár elején érkezik a zenekarba Dénes hívására Pálfi Tamás (gitár), bemutatkozó koncertje alíg 1 hónap után rögtön a Rockmaratonon történik. Ebben az évben kerül rögzítésre az első nagylemezünk, a "Jövünk az útra", szintén az Utópia Stúdió falai között.

2009-ben Dénes helyét Domokos Levente veszi át a dobok mögött, majd őt követi az év végén Füri István Mátyás. Ez a váltás azért volt jó, mert Matyit már régóta ismertük és többször zenéltünk együtt korábban.2010-ben az első országos turné a Kárpátia zenekarral, majd ősszel ismét felvétel, elkészül a 2. nagylemezünk, amely "A mi földünk" címet viseli.

A változás szele 2011-ben kezd el fújni, egy Zala megyei koncert után Rózsa Csabi kilép a zenekarból, bár a nyárból visszamaradt koncerteket még együtt csináljuk végig, többek közt a Magyar Szigeten, Fonyódon és Siklóson. Az énekes váltás sohasem egyszerű helyzet és válaszút elé állítja a csapatot. A visszamaradt decemberi koncerteken Dányi Szilárd a Triton énekese segített ki minket és ekkor csatlakozott Matyi hívására Régert Ádám (billentyű, harmonika) a zenekarhoz. A 2012-es évet szünetnek szántuk, hogy eldőljön, merre is megyünk tovább.

Mégsem telik tétlenül a 2012-es év, megszületik a zenekar akusztikus felállása melyben eleinte Tomi (gitár), Ádó (harmonika) és Máté (ének, gitár) játszanak. 5-6 koncertet még ebben az évben sikerül is végigcsinálnunk ebben a felállásban, azonban 2013-ban ismét beindul a csapat. Itt jutottunk arra a döntésre, hogyha a történet folytatódik, akkor az új néven folytatódjon, hiszen a Stampedli korszak lezárult. Tamás ötlete nyomán jött a "Végvár" név, amely nem egy teljesen új banda, hiszen a régi Stampedli dalokat ugyanúgy játszuk, csupán egy kívül-belül megújúlt zenekart jelent, s számunkra is egyfajta új irányt mutat.
 

Videók

  • Végvár - Tengerhez magyar!
  • Végvár - Magyarnak lenni
  • Végvár - Eltűnt
  • Végvár - Más a szabály

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Létai Máté
ének
gitár
Pálfi Tamás
gitár
Geiger Gergő
basszusgitár
Régert Ádám
billentyűsök
Fűri István Mátyás
dob