Bejelentkezés

x
Search & Filters

Waszlavik "Gazember" László

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1979

További képek

Biográfia: 

Waszlavik László József (Miskolc, 1951. december 16.) rockzenész, művésznevén: Waszlavik „Gazember, Petőfi, Velorex, Sámán, Szabadcsapat, Ullmann Mónika”, László „Lovag”, melynek általában különböző variánsait használja (bizonyos névváltozatokban előfordul még a Hátizászló, Karfiol, Szégyen, Csülök szó is). A Magyar Nemzet szerint „felvételei elméletileg magyar és balkáni népek népzenei motívumaira épülnek, és jellegzetesen szegényes, sámánisztikus töltésűek, ugyanakkor a punk is nagy hatással van rá, igaz, bevallottan, ő ehhez csak a „keverőpultot” szolgáltatja, mert híján van mindenfajta tehetségnek”.

1951. december 16-án született Miskolcon, ahol apja meteorológusként éppen repülőszolgálatot teljesített. Innen a szülei régi lakhelyére, a Dunakanyarba kerültek vissza, ahol kisgyermek korától fogva zenélni szeretett volna. A budapesti Fazekas Mihály Gimnázium matematika tagozata után ukrán nyelvterületen, Lvivben vörös diplomával végezte a műszaki egyetemet. Az egyetemen számítástechnikát tanult (Hardveres volt). Az akkor használatos nagyszámítógépek alkatrészeiből készítette első keverőpultját. Később műszaki fordítóként és orosz tolmácsként dolgozott. Autodidakta módon nem tanult meg harmonikázni, de járt zeneiskolába is klarinétozni. A hangszeres zenéről letett, de a kottát megtanulta olvasni.

1979-ben a Albert Einstein Bizottság együttes alapító tagjai közt volt. A híres Fekete bárányok koncertre ő ajánlotta be az együttest Nagy Ferónak, a Beatrice, a Hobo Blues Band és a P. Mobil előzenekarául. A Bizottságban konceptuális viták során szembekerült Wahorn Andrással, ezért hamarosan kitették, és 1980-ban a Beatrice valamint párhuzamosan a Vágtázó Halottkémek tagjai közé került. A CsigaBiga nevű punkzenekar alapítója volt. 1982-től saját zenekara van. Az 1980-as évek második felében „Kelet-Európai Rock Sámán”-ként közel húsz sikertelen koncertet tartott nyugaton. 1987-ben Global Shaman Maxi címmel Münchenben megjelent első lemeze.

Az 1990-es évek elején Waszlavik két „Nemzeti Zenei Fesztivált” szervezett, melynek céljai a hagyományápolók, és az azt számos műfajban feldolgozók közös szerepeltetése és a magyar szellemű zenei törekvések összefogása. Saját kazettái mellett más, főleg népzenei és hagyományőrző kiadványok megjelentetésénél bábáskodott. Tagja a Magyar Hagyományőr Világszövetség Elnökségének.

2006-ban és 2007-ben művészeti fővédnöke volt a Leukémia Fesztivál – Segélykoncert a leukémiás betegekért jótékonysági rendezvénynek, mindkét rendezvényen koncertet is adott. Fellépője volt a szintén jótékonysági "Mindig van kiút - ANTI-DROG Fesztivál" 2007-nek is. Gyakori vendége az Aba napoknak.

Többször fellépett a 2006-os Kossuth téri kormányellenes tüntetéseken, amely alkalomra külön dalt is írt „Forradalom szele járja Budapestet” címmel, amely azonban „Kossuth tér Induló” néven vált közismertté.

Videók