Bejelentkezés

x
Search & Filters

Watch My Dying

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1999

További képek

Biográfia: 

A Watch My Dying 1999 májusában alakult a következő felállásban: Veres Gábor (ének), Maros László (gitár) és Diószegi Dominik (gitár), Eszenyi Imre (basszusgitár) és Bíber Gergő (dob). Az Esztergom környéki srácok olyan zenét akartok összehozni, amely vegyíti a durva death/thrash metalt technikás elemekkel, és látványos színpadi megjelenéssel párosul.

A zenekar elkezdett koncertezni, majd 2000 márciusában felvette első anyagát a székesfehérvári Pont-Mi Stúdióban. Az EP a Rendszerhiba címet kapta és három dalt (Képfakasztó, Digitális Antikrisztus és Túl jón, és rosszon) tartalmazott. Az anyagra jó visszajelzések érkeztek mind a metal sajtótól (Metal Hammer, Rockinform, Shock!).

Májusban a banda viccből benevezett a Pepsi Generation Nexxt tehetségkutatóra, amelyen a több mint 600 nevező közül a rock kategóriájában negyedik helyezést ért el. A műsor az RTL Klubon ment, így országos ismertségre tett szert a Watch My Dying. A zenekar a verseny kapcsán többször szerepelt az Est FM Rádióban, aminek a különdíját is megnyerte.

Emellett meghívást kapott a Music Box, illetve különböző regionális tévék és rádiók műsoraiba. 2000 nyarán föllépett az ötös a Wanted Fesztivál tehetségkutató versenyén, Mezőtúron, illetve több közös koncertet adott olyan együttesekkel, mint a Cadaveres De Tortugas, a Strong Deformity és a Christian Epidemic.

A csapat időközben több tagcserén is átesett. A Bíber Gergő dobos helyét először Bótyik Árpád vette át, akit később egy kipróbált, fúziós tapasztalatokkal is rendelkező ütős, Bordás Zoltán váltott. Diószegi Dominik helyére Bótyik Attila került, aki később, 2002 nyarán eltávozott a zenekarból, így az ötös négyesre fogyatkozott.

Közben beindult az új dalok írása, amelyek bemutatásra kerültek a 2001 nyarán a Fesztergomban, a Gaja Fesztiválon, a Hegyalja Fesztiválon és a szlovákiai Klikken. Az évszak záróaktusa egy különleges, távol keleti harcművészeti bemutatóval megspékelt koncert volt a Szigeten, utolsó fellépőként. Időközben szerepelt a Watch My Dying a Taz-Mánia válogatáson a Túl jón, és rosszon című tétellel, a Pepsi Generation Nexxt CD-n, illetve az Only The Strong válogatásán a Képfakasztó nótával.

A csapat 2002 márciusától magasabb fokozatra kapcsolt. Rengeteg koncert következett Magyarországon és Szlovákiában. A nyár végeztével a csapat összegyűjtötte erejét és szeptember elején bemasírozott az Acoustair Stúdióba, hogy rögzítse második anyagát, a Húsmágnes EP-t. Sikerült a számokban egy sokszínűen durva, de mégis összetett zenei világot bemutatni, amelyre korábban nem volt példa a Watch My Dying történetében. A magánkiadásban készült Húsmágnes 2002 novemberében került a boltokba.

A befektetett munkának meg lett az eredménye. Az EP remek kritikákat kapott szinte minden fontos médiában. A Metal Hammerben és a heavymetal.hu-n (a leglátogatottabb magyar metalwebzine) egekig magasztalták az anyagot, de a Shock! Rockmagazin, a Metalnews és Zenemagazin.tk is rendkívül kedvező hangnemben nyilatkozott a műről.

A csapat ősszel lebonyolított egy 11 állomásos önálló turnét, amely keretében Pozsonyban is felléptek a cseh Inner Fearrel közösen.

A Watch My Dying 2003 május 23-án – a tavaszi turné keretében - a gödöllői Trafóban fellépett a legendás német thrash zenekar, a Dew-Scented előtt játszhatott a CDT, a CasketGarden és a Monastery társaságában.

A nyár elején újabb változások következtek be a Watch My Dying felállásában. Először Bori Sándor gitáros csatlakozott júniusban, de egy hónappal később Maros László távozott magánéleti problémák miatt a csapatból. Októberben Farkas György személyében megtalálta a banda másodgitárosát. Ezzel a történéssel újra teljes lett a Watch My Dying és beindult a dalírási folyamat

A zenekar számára a 2004-es év nem is indulhatott volna jobban, hiszen január végén meghívást kaptak, hogy játszanak az angol metalcore banda, a Stampin’ Ground, március elején pedig az utóbbi évek legtehetségesebb metal csapatának kikiáltott Opeth előtt. Az év többi része - a szokásosan jól sikerült nyári fesztiválozás mellett - a bemutatkozó albumra való felkészüléssel telt. A 2003 nyarán csatlakozott gitáros, Bori Sándor rendkívül aktívan vetette bele magát a dalírásba, így viszonylag hamar elég sok nóta született. Természetesen az ötletek véglegessé, mondhatni wéemdéssé formálásához az idő és próbák sora szükségeltetett, de júliusban elkészültek a számok és megkezdődtek a dobfelvételek a Bakery Stúdióban, Varga Zoltán irányítása alatt. A zenei részek augusztus végéig lettek rögzítve (az ének, a basszus és némi gitár a Grape-ben, Straub Dezső segítségével), majd jött a keverés, illetve a masterizálás szeptemberben. A borítóval utolsó pillanatban lett kész a csapat, de november 5-én megjelent a Klausztrofónia, amelyet két szenzációs bulin (hazai pályán Esztergomban és Pesten, a III. heavymetal.hu Fesztiválon) mutattak be a fiúk.

A zene egyszerűbb lett, mint korábban, de megmaradtak a Watch My Dying -ra jellemző extrém hangulatváltások, a súlyosság és a szokatlan dalstruktúrák. Veres Gábor minden eddiginél változatosabban énekel a Klausztrofónián. A hagyományos dallamos részekből kevesebb van, viszont hörgés/üvöltés terén sokkal nagyobb változatosságot sikerült elérni, mint a Húsmágnes vagy a Rendszerhiba EP-n. Megszülettek a leggyorsabb Watch My Dying számok, a legmetalosabbak és a legnyugisabbak is. Sok helyen billentyű tompítja a maró gitárok erejét, sőt a Nullpontban még harmonika is felbukkan.

2005 februárjának végén Farkas György és a Watch My Dying útjai elváltak egymástól. Hamar meglett az utód, Kovács Attila személyében, aki márciusban, a Metal Mania Fesztiválon (Cradle Of Filth, The Haunted, Apocalyptica, Katatonia, etc társaságában) debütált a Petőfi Csarnokban. Ugyanebben a hónapban elkészült a zenekar első videoklipje, az Idomtalan című számra, Masha rendezésében. A beteg performance filmecskében senki nem szerepel a zenekarból, mégis sok embert megfogott egyedi látásmódja miatt. Májusban megjelent a "Claustrophony", mely 4 dalt tartalmaz angol nyelven, elsősorban külföldi promóciós célokra. Az év további részében folyamatos koncertezett a csapat, amelynek eredményeként Attila tökéletesen beilleszkedett. November 11-én került megrendezésre Budapesten az I. Stagediving Fesztivál,amelyen a fellépő csapatok közül (Cadaveres, Szeg, Comaah, etc) a Watch My Dying aratta a legnagyobb sikert. Másnap bejutott a Watch My Dying az ABC Tehetségkutatón az öt, Ausztriába utazó zenekar közé. Novemberben debütált a csapat második klipje, a Nicht vor dem kind. Masha ezúttal a csapat koncertjeinek a vadságát próbálta a kamerájával archiválni – a rajongók szerint - sikerrel. Decemberben az amerikai Himsa és a kanadai 3 Inches Of Blood társaságában játszott a brigád a Kultiplexben.

A 2006 februárjában megrendezett, bécsi ABC Tehetségkutatón a zsűri a legjobbnak tartotta a Watch My Dying -ot a hét zenekar közül, de – a szűkös közönségszavazatok miatt – összesítésben a negyedik lett végül a banda. A tavaszt a zenekar az új lemezre való felkészüléssel töltötte. Kovács Attila aktívan részt vett a dalszerzésben, amely jól mutatja, hogy az eddigi legegységesebb Watch My Dying felállás jött össze. Májusban sor került a II. Stagediving Fesztiválra, ahol újra sikeresen helytállt a banda.

A nyár a csepeli Audioplanetben történő előzetes demó, illetve lemezfelvételekkel és fesztivál fellépésekkel telt. A Jaya Hari Das vezetésével folyó magyarországi munkálatok szeptemberben fejeződtek be, amelyet a svéd Fear And Loathing Stúdióban (Clawfinger, Meshuggah, Construcdead) történő keverés és mastering követett. Jocke Skog által készített hangzás kiválóan illeszkedik a borongós hangulatú WMD dalokhoz. A Fényérzékeny 2006. november 10-én jelent meg független kiadásban.

A Fényérzékennyel tovább haladt a saját útján a Watch My Dying. Bori "Satandor" Sándor a legszélsőségesebb palettán válogatott az ötleteiből, így kerülhetett a korongra az Elsőbbségi, minden idők legdurvább WMD dala vagy a Háttal Álmodó, amely egy szépséges akusztikus ballada, női énekkel. Kovács "Nihil AK" Attilával bővült a dalszerzők sora. A 2005 év elején csatlakozott bárdista, két szélsőségesen súlyos nótát – 50 Hz és 9 Kapu – írt a Fényérzékenyre. Veres "Gaobr" Gábor a szövegeivel egy koncept történetet ír le, amelyet könnyen magáénak érezhet bárki, aki nyitott szemmel jár a világban és egy kicsikét is másmilyen, akar lenni, mint a másik. Több klipet is tervez a zenekar. Az első biztosan a címadóra fog készülni, amely dal igen rövid idő alatt az egyik legnagyobb koncertslágerré nőtte ki magát. Ezzel a dallal szerepelt a zenekar a Kompresszió albumon is, amely a Depresszió két 2006-os koncertjén (Bp, Pecsa és Debrecen, Lovarda) ingyenesen lett szétosztva.

A Watch My Dying a második album kiadása után sikeres koncertek sorát bonyolította le. Az Állami Slágerturné 2006-os állomásain – köztük a III. Stagediving Fesztiválon, - több mint 3000-en látták a bandát. 2007 első felében az Outlaw United Turné következett, illetve a IV. Stagediving Fesztivál, amelyet egy igen sikeres fesztiválidénnyel fejeltek meg a fiúk. Júniusra elkészült a Fényérzékeny első klipje, mégpedig a címadó dalra, az EET Film közreműködésével. Ugyanebben a hónapban kikerült a bandából Bordás Zoltán dobos, helyére Garcia Dávid került – egyelőre kisegítő jelleggel. A nyár csúcspontja a Meshuggah utolsó pillanatban létrejött pesti koncertje előtti vendégjáték volt. Az ősz is a koncertezés jegyében telt, többek között a Superbutt és a Cadaveres társaságában. Decemberben még lenyomott hat koncertet a banda, aztán jött a jól megérdemelt pihenő. 2007-ben összesen 47 koncertet adott a Watch My Dying, amely messze a legnagyobb szám. A csapat zenéje eljutott négy szomszédos országba, nagyjából 12000 rajongóval találkoztak és kb. 15000 km pörgött le a banda turnébuszában.

2008. február elsején újabb, immáron az V. Stagediving Fesztiválra került sor, az eddigi legprofibb helyszínen, az A 38 Hajón. A közel teltházas bulin együtt zúzott több száz ember az olyan Watch My Dying kedvencekre, mint a Fényérzékeny, a Carbon, a NVDK vagy a Túladagolt Idő. A tavasz újabb koncerteket hozott szerte az országban, amelyeknek az idényzárójára május 11-én került sor Fonóban, ahol a német kísérletezős metalbanda The Ocean előtt lépett fel a csapat. Időközben elkészült a második klip a Fényérzékeny albumhoz, a Sztereotip (Állami sláger) című dalra. A film a februári Stagedivingos buli alapanyagából készült és jól visszaadja a Watch My Dying koncertek forró hangulatát. Májusban felkérték a zenekart a Tankcsapda MTV Icon műsorban való részvételre a Bárány és a Lopott könyvek dalokkal. Az átdolgozott számokat végül augusztus elején a siófoki szabad strandon zúzta el a zenekar több ezer ember előtt. Időközben sor került több fesztivál fellépésre, amelyek közül a Szigetes vitte a prímet, ahol a korai időpont ellenére a hatalmas Hammerworld sátor félig megtelt Watch My Dying rajongókkal. Augusztusban újra volt WMD-Days, már a harmadik. Ezúttal távolabb a fővárostól, Csolnokon (Esztergomtól 10 kilométerre) egy gyönyörű erdei tisztáson. Első alkalommal szervezett tehetségkutatót a zenekar a D-Days-en, ahol 10 feltörekvő banda mérte össze erejét. 2008 ősze is a koncertezés jegyében telt. Kitűzte a Watch My Dying a zászlót pár új városban (Kiskunfélegyháza, Prága, Zalaegerszeg, Feketics), amelyek közül pár biztosan visszatérő helyszín lesz a jövőben is. Időközben elkezdődtek a demók, a próbák és végül a stúdiózás a Moebius című harmadik albumhoz. A felvételek az Audiplanet és a Grape Stúdióban folytak.

2009. január 10-e újabb mérföldkő a zenekar életében, mivel a Stagediving Fesztivál-sorozat eljutott hatos számhoz. A Dürer Kertben megrendezett mulatságra hasonló számban gyűltek össze rajongók, mint a Hajós bulira, aminek köszönhetően az eddigi legjobb hangulatú fesztre került sor.

2009. február 15-én Kovács Attila gitáros személyes természetű indokokra hivatkozva kiszállt a zenekarból.

2009 tavaszi turné végét követően, először megjelenik Moebius, A Film (ingyen letölthető) majd június 12-én, megjelenik a Moebius album. Az anyag felvételei 2008 novemberében kezdődtek és végül a Prágában készült digipack CD a megjelenés napján érkezett az országba, így a Fesztergomon már lehetett kapni az anyagot. A kritikák változóak, azonban a rajongók kiállnak a csapat mellett, és nagyon jól fogy a korong. Még júniusban sor került egy megjelenési party-ra, amely keretében kellemes hangulatú klubkoncertet adnak a fiúk. A nyár újra fesztiválokkal telik, a Hegyalja mint mindig, most is a csúcspont, de a Rockmaratonos buli is hatalmas lett. Augusztus elején újra D-Days, újra jó hangulat és őrületes partyzás.

2009. szeptember 19-én érkezik a 7. Stagediving Fesztivál a Diesel Klubban, ezúttal a Dalriada és a Cadaveres társaságában. A koncert felvételre kerül 5 kamerával a később, valaha, egyszer, megjelenő DVD anyaghoz. A buli után újra országjárás, a kedvenc helyszínekkel, melyek között a csúcspont Székesfehérvár. Végül pedig az első Watch My Dying szilveszter, Szegeden, a Garaboncziásban.

2010 első pár hónapja – látszólag – csendesen telt, de a háttérben folyt, az első komolyabb európai koncertsorozat, azaz a Paprika Rocks! Tour szervezése. Közben magyarországi két bulira, Pécsett és Budapesten kerül sor. A nyugat-európai kiruccanás London, Berlin, Arad, Kolozsvár, Wolfsburg városokat érinti többek között.

A nyár elején a Watch My Dying is koncertet adott az árvízkárosultak megmentéséért rendezett underground fesztiválon a budapesti Dürer Kertben. A rendezvény 1.419.000 Ft-os bevételét átutalták a Nemzeti Segélyvonal Alapítványnak. A nyár folyamán részt vett a zenekar a budapesti és az esztergomi Thanks Jimi koncerteken, ahol a Foxy Lady és a Manic Depression került átdolgozásra. 2010-ben az egynapos WMD-Day Dorogon volt, újra egy kiváló bulival és slam poetry-vel, bár sajnos a szeszélyes idő miatt a fürdőzés elmaradt.

Ősszel portyázás az országban, amelyen a csúcspont a hódmezővásárhelyi Hódstock fellépés, illetve a csúcsnézőszámos VIII. Stagediving Fesztivál volt a Dürer Kertben. Az év vége felé négy helyszínen, a Powerfest Tour keretében lépett fel a csapat a Cadaveres és különböző ifjú tehetségek társaságában.

A zenekar az 2010-es évet a budapesti Kék Yukban zárta, a budapesti Metalszilveszterrel.

2011.-ben a Watch My Dying legpörgősebb nyarát produkálta.  16 koncertet adtak országszerte, majd ősszel újabb nemzetközi koncertek következtek Anglia, Lengyelország, Szerbia, Szlovákia érintésével.

2012.-ben is folytatták a koncertezést…

Videók

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Veres Gábor
ének
Bori Sándor
gitár
Szabó Viktor
gitár
Eszenyi Imre
basszusgitár
Maczák Márk
dob