Bejelentkezés

x
Search & Filters

Winger

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1987

További képek

Biográfia: 

A Winger egy amerikai hard rock/heavy metal zenekar, mely a 80-as évek végén és a 90-es évek elején volt népszerűségének a csúcsán. Két platinalemez Winger (1988) és az In the Heart of the Young (1990) fűződik a nevükhöz. 1990-ben a zenekart jelölték az American Music Award "legjobb új heavy metal banda" címre is. A grunge hullám megerősödésével a zenekarra is nehezebb idők jártak, az 1993-as Pull album már szerényebb sikereket aratott. 1994-ben feloszlottak, majd 2001-ben ujra összeálltak, de csak 2003-ig voltak együtt. 2006-ban azonban újult erővel kezdték ismét újra, és azóta is jelen vannak a színtéren.

1987-1994

Kip Winger a 80-as évek második felében Alice Cooper mellett dolgozott, de szerepelt háttérénekesként a Twisted Sister Love Is for Suckers albumán. A korongon Reb Beach gitáros is felbukkant vendégként, innen az ismeretség. Paul Taylor belépése után szállt be hozzájuk az a Rod Morgenstein aki korábban a Dixie Dregs dobosa volt. Eredetileg a Sahara nevet vették fel, de hasonló nevű formáció miatt kényszerültek fel venni a Winger nevet. A debütáló album Winger címmel jelent meg az Atlantic Records kiadásában 1988-ban. Hazai terepen hamar platinalemezzé vált, Kanadában és Japánban pedig aranylemez lett. A lemezről több dalt is szívesen játszottak a rádiók és az MTV (Madalaine, Seventeen, Headed for a Heartbreak, Hungry), 1990-ben pedig jelölést kaptak a "legjobb új heavy metal együttes" kategóriában.

In the Heart of the Young címmel jött ki a folytatás 1990-ben, mely az USA-ban megintcsak platina, míg Japánban aranylemez lett. A korongról a Can't Get Enuff, a Miles Away és az Easy Come Easy Go lett a rádiók kedvence. A lemezmegjelenést egy 13 hónapos, több mint 230 koncertből álló turné követte, többek között a KISS, a Scorpions, a ZZ Top, az Extreme és a Slaughter társaságában. A turné után Paul Taylor kimerültségre hivatkozva kilépett, így a Pull albumnak hármasban álltak neki. A lemez egy "érettebb" Wingert mutatott, komolyabb mondanivalóval, kevésbé slágeres dalokkal. A korong nem aratott akkora sikert mint elődei, de manapság már ugyanolyan klasszikusnak számít. A lemezbemuató turnén már John Roth gitáros állt Paul Taylor helyére.

A grunge hullám térhódításával a dallamos rockbandák egyre inkább háttérbe szorultak, így 1994-ben a Winger is feloszlott.

2001-napjainkig

2001-ben a The Very Best of Winger c. válogatáslemez alkalmából újra összeállt a korábbi formáció, beleértve Roth-ot és Taylort is. 2002-ben az USA-ban és Kanadában egy miniturnét bonyolítottak le a Poison társaságában. A Wingert így ezen a turnén öten alkották, mert Kip Winger fontosnak érezte, hogy az ujjáalakulásban minden régi tag részt vegyen. A zenekar 2002-ben mégis feloszlott, de amint később kiderült csak egy hosszabb szünet idejére.

2006-ban megjelent 13 év után a negyedik Winger album IV címmel. A turné során Európa egyes részeire is ellátogattak. 2009-ben újabb lemez jelent meg Karma címmel. John Roth játszotta fel a 2010 elején megjelent Giant albumot a Promise Landet.

Kritikák

A Winger állandó nevetség tárgya volt az MTV animációs sorozatában a Beavis és Butthead sorozatban. A sorozat főszereplőinek szomszédságában levő Winger pólót hordó fiút nem szívesen fogadta el az AC/DC és Metallica pólót viselő Beavis és Butthead. Szintén nem tett jót hírnevüknek, amikor Lars Ulrich a Metallica Nothing Else Matters klipjében egy Winger posztert használt dárc tábla gyanánt. Az eset kapcsán Kip Winger kijelentette, hogy a Metallica zenészei technikai szempontból, nem vehetik fel a versenyt a Wingerrel, valamint a "hajbandák" Dream Theater-jének nevezte zenekarát." Az eset kapcsán Reb Beach 2010 áprilisában nyomdafestéket nem tűrő szavakkal ihlette a Metallica gitárosát Kirk Hammettet.
 

Videók

  • Winger - Seventeen
  • Winger - Headed For A Heartbreak
  • Winger - Can't Get Enuff
  • Winger - Miles Away
  • Winger - Madalaine
  • Winger - Down Incognito
  • Winger - Easy Come Easy Go
  • Winger - Hungry
  • Winger - Who's The One
  • Winger - Spell I'm Under

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Kip Winger
basszusgitár
billentyűsök
ének
Reb Beach
szólógitár
vokál
John Roth
gitár
vokál
Rod Morgenstein
dob
ütőhangszerek