Bejelentkezés

x
Search & Filters

Zucchero

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1970

További képek

Biográfia: 

Adelmo Fornaciari (1955. szeptember 25. – ), művésznevén Zucchero, olasz rock énekes. (A zucchero magyarul cukrot jelent.)

Adelmo Fornaciari Reggio Emilia-ban született, bár 1968-ban Forte dei Marmi-ba költöztek, így gyermekkora java részét e tengerparti városban töltötte.
Már fiatalon belevetette magát a munkába, s első próbálkozását máris sikerként könyvelhette el: Te ne vai, amit Michele Pecora-val valósított meg, igen népszerű lett. Érdekes, hogy a blues felé indult, hiszen nem volt jellemző, hogy gyerekek ezt a fajta zenét hallgassák. Ő mégis ezzel nőtt föl, s később úgy érezte, ez a kedvenc zenei irányzata.

Karrierje

1982- ben debütált a Sanremo Fesztiválon az Una notte che vola via című dallal, mellyel bejutott a fináléba.

1987-ben jelent meg egyik legismertebb száma, a Senza una donna.

Évekkel később ebből készített egy angol nyelvű duettet - Without a woman címemel - Paul Younggal, ami természetesen Amerikában is ismertté tette. Nevéhez rengeteg kiemelkedően muzikális dal és album kapcsolódik, mint a Diamante vagy az Overdose d'’amore. Olyan kiváló zenészekkel dolgozott, mint Pavarotti, Paul Young, Gino Paoli, Sting vagy éppen Bono. Némely számban angolul is énekel, mivel az amerikai és angol rádiók nagyrészt angol nyelvű zenét játszanak. Ám Zucchero is úgy látja, hogy nem mindig lehetséges a fordítás, néha elvész a sorok költőisége, maga a zeneiség.

2010 novemberében jelent meg új albuma, a Chocabeck.

Magánélet

Zucchero jelenleg Pontremoli-ben él. Elvált, két lánya van első házasságából, Irene (sz. 1983, szintén énekes) és Alice (sz. 1983). Barátnője Francesca Mozer, tőle egy fia született, Adelmo Blue (1999).
 

Videók